The Lord Of The Rings: Ποιος χαρακτήρας είσαι; (quiz)

Περίληψη: Ο Οκτώβριος στα Public είναι αφιερωμένος στη fantasy λογοτεχνία και εμείς θυμόμαστε το έπος του J.R.R. Tolkien με ένα quiz για φανατικούς LOTR fans!

Από την 1η Σεπτεμβρίου έχουμε μπει για τα καλά σε Tolkien mood. Το πολυαναμενόμενο «The Rings Of Power» εκανε πρεμιέρα στην πλατφόρμα του Amazon Prime, και επιτέλους έχουμε και πάλι την ευκαιρία να ταξιδέψουμε στο μυθικό κόσμο της Μέσης Γης, να γνωρίσουμε καινούριες ιστορίες και να ζήσουμε συναρπαστικές συγκινήσεις. Μιας και ο φετινός Οκτώβριος στα Public είναι αφιερωμένος στη fantasy λογοτεχνία, σκεφτήκαμε πως είναι μια καλή στιγμή να (ξανα)θυμηθούμε μερικά πράγματα γύρω από το έπος του J.R.R. Tolkien

The Lord Of The Rings: Πολλά παραπάνω από μια σειρά βιβλίων φαντασίας!

Πίσω από την επική περιπέτεια της συντροφιάς του δαχτυλιδιού και των ηρώων της Μέσης Γης κρύβεται η απέραντη αγάπη του J.R.R. Tolkien για την αρχαία μυθολογία, τη λαϊκή παράδοση και τις γλώσσες. Ο «πατέρας» της λογοτεχνίας του φανταστικού απέδειξε καλύτερα από κάθε άλλον, πως το fantasy δεν είναι μόνο ένας μέσο εφήμερης διαφυγής από την πραγματικότητα.

Έχοντας ως αφετηρία τον απέραντο θαυμασμό του για τα ομηρικά έπη και τις σκανδιναβικές σάγκα, ο J.R.R. Tolkien μιλάει απευθείας στην καρδιά μας και μας διδάσκει πολύτιμα μαθήματα ζωής. Μαθήματα για τη φιλία, τον έρωτα, την αγάπη, το θάρρος, το καλό και το κακό. Είναι η σοφία του Gandalf, η αυταπάρνηση του Aragorn, το κουράγιο του Frodo και η ανιδιοτέλεια του Sam που οδηγούν το δαχτυλίδι στην καταστροφή του. Όπως τόσο όμορφα γράφει ο Tolkien στο «Χόμπιτ», «είναι οι μικρές καθημερινές πράξεις των απλών ανθρώπων που κρατούν το σκοτάδι μακριά».

Όταν κυκλοφόρησε «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών»τα βιβλία δεν έγιναν ιδιαίτερα αποδεκτά από τους λογοτεχνικούς κύκλους της εποχής. Πολλοί κατηγόρησαν τον Tolkien για αναχρονιστική αντίληψη και άκρατη νοσταλγία για το παρελθόν. Σήμερα η θρυλική σειρά βιβλίων θεωρείται όχι μόνο η επιτομή του fantasy αλλά και ένα από τα σημαντικότερα έργα της νεότερης βρετανικής λογοτεχνίας.

J.R.R. Tolkien: One author to rule them all!

lotr-quiz-01

Ο J.R.R. Tolkien ξεκίνησε να γράφει βιβλία με ένα στόχο διαφορετικό από εκείνο των περισσότερων συγγραφέων. Όπως αναφέρει στα γράμματά του, ο Tolkien όχι μόνο ήθελε να αφήσει πίσω του συναρπαστικές ιστορίες, αλλά και να δωρίσει στην πατρίδα του μια ολόκληρη μυθολογία. Οι γνώμες διίστανται για το αν πράγματι το πέτυχε, πάντως το σίγουρο είναι ότι βρέθηκε πιο κοντά από οποιοδήποτε άλλο Βρετανό συγγραφέα. Ο κόσμος του Tolkien είναι μαγευτικός, μυστήριος και πλασμένος με τόση λεπτομέρεια που μοιάζει σχεδόν πραγματικός. Με εκφραστικότητα λογοτέχνη και ακρίβεια ιστορικού, ο Tolkien γνέθει μια ιστορία χιλιάδων ετών όπου παρελαύνουν εκατοντάδες χαρακτήρες και δεκάδες γλώσσες. Για τον φανταστικό του κόσμο, ο Άγγλος συγγραφέας δε δίστασε να εμπνευστεί από τις δικές του τραυματικές εμπειρίες. Ο Tolkien έλαβε μέρος στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ενώ έζησε από πρώτο χέρι τις αρνητικές επιπτώσεις της εκβιομηχάνισης και της καταστροφής του περιβαλλοντος.

Η λογοτεχνική κληρονομιά του Tolkien, στάθηκε η αιτία για πολλούς νεότερους συγγραφείς να ασχοληθούν με το συχνά παρεξηγημένο είδος του fantasy. Πολυαγαπημένες σειρές βιβλίων όπως το «A Song Of Ice And Fire» του George R.R. Martin και το «The Wheel Of Time» του Robert Jordan έχουν ως σημείο αναφοράς τα βιβλία του Tolkien. Ανεπηρέαστο δεν έμεινε φυσικά και το σύγχρονο pop culture, το οποίο έχει αγκαλιάσει όσο ποτέ άλλοτε τη λογοτεχνία του φανταστικού. Αρκεί μόνο να πούμε, πως το πρόσφατο «The Rings Of Power» είναι η πιο ακριβή σειρά όλων των εποχών!  

Ποιος LOTR χαρακτήρας είσαι (quiz);

Όλοι οι φανατικοί LOTR fans έχουν κάποια στιγμή σκεφτεί με ποιους από τους iconic χαρακτήρες μοιάζουν. Είσαι άραγε σοφός σαν τον Gandalf; Στωικός και θαρραλέος όπως ο Aragorn; Ευγενικός και πιστός σαν τον Sam; Η μήπως μοιάζεις με τον ίδιο τον σκοτεινό Άρχοντα των Δαχτυλιδιών; Κάνε το fun quiz που ετοιμάσαμε και βρες την απάντηση. Τώρα που έρχεται σκ είναι επίσης μια καλή ευκαιρία να μαζευτείς με την παρέα για ακόμα ένα LOTR marathon (εννοείται τα extended editions 😉).

Namárië!