Περίληψη: Το Πάσχα έρχεται και μαζί του φέρνει φανταστικά έθιμα απ' όλη την Ελλάδα για να περάσεις φέτος τις πιο ξεχωριστές γιορτές!
20 Μαρτίου , 2023 • 3 MINS READ
20 Μαρτίου , 2023 • 3 MINS READ
Περίληψη: Το Πάσχα έρχεται και μαζί του φέρνει φανταστικά έθιμα απ' όλη την Ελλάδα για να περάσεις φέτος τις πιο ξεχωριστές γιορτές!
Bαμμένα αυγά, αχνιστό τσουρέκι, πεντανόστιμο αρνάκι στη σούβλα, φανταχτερές λαμπάδες, το ελληνικό Πάσχα σημαίνει παράδοση. Και ενώ ο τρόπος που γιορτάζουμε το Πάσχα είναι λίγο-πολύ κοινός, από την Αλεξανδρούπολη έως την Κρήτη βρίσκουμε μοναδικά έθιμα με ιστορία αιώνων, δείγμα της ξεχωριστής παράδοσης και της ιστορίας κάθε περιοχής. Αν ψάχνεις με την παρέα σου έναν διαφορετικό προορισμό για φέτος, ρίξε μια ματιά σε μερικά πασχαλινά έθιμα που διαλέξαμε, για να συνδυάσεις τις διακοπές σου με μια αξέχαστη εμπειρία. Φύγαμε!
Η Σαντορίνη μπορεί να είναι ένας από τους δημοφιλέστερους καλοκαιρινούς προορισμούς παγκοσμίως, όμως το πανέμορφο κυκλαδίτικο νησί αξίζει μια επίσκεψη και τις μέρες του Πάσχα. Την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής, το ορεινό χωριό Πύργος φωτίζεται με χιλιάδες αναμμένα φαναράκια που τοποθετούνται έξω από τα σπίτια και τα στενά του οικισμού. Τα τενεκεδένια φαναράκια δείχνουν το δρόμο για την περιφορά του επιταφίου, δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα συγκίνησης και κατάνυξης. Όταν ο καιρός το επιτρέπει, τα φαναράκια μένουν αναμμένα ακόμα και μέχρι το επόμενο πρωί. Το θεαματικό πασχαλινό έθιμο γίνεται κάθε χρόνο πόλος έλξης για εκατοντάδες επισκέπτες που έρχονται στη Σαντορίνη για τις ημέρες των γιορτών.
Ένα από τα διασημότερα και πιο πολυαγαπημένα πασχαλινά έθιμα στην Ελλάδα είναι φυσικά οι «μπότηδες» στο νησί της Κέρκυρας. Αφού οι καμπάνες των εκκλησιών δώσουν το «σήμα» για την Πρώτη Ανάσταση το Μεγάλο Σάββατο, πλήθος κόσμου συρρέει στην πλατεία και τα καντούνια του νησιού, για το παραδοσιακό σπάσιμο των «μπότηδων». Όπως επιτάσσει το έθιμο, οι Κερκυραίοι βγαίνουν στα στολισμένα τους μπαλκόνια ρίχνοντας στάμνες και κανάτια με νερό για να ξορκίσουν το κακό. Σειρά παίρνουν στην συνέχεια οι φιλαρμονικές, οι οποίες αναλαμβάνουν να δώσουν το ρυθμό στους δρόμους. Αν επισκεφθείς το νησί τις ημέρες του Πάσχα κράτησε μαζί σου φεύγοντας ένα κομμάτι από τους «μπότηδες». Οι ντόπιοι λένε πως φέρνουν καλή τύχη για όλη τη χρονιά.
Από τα Επτάνησα μεταφερόμαστε στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στο Λεωνίδιο Αρκαδίας. Κάθε χρόνο το βράδυ της Ανάστασης, αναβιώνει στη γραφική κωμόπολη ένα από τα πιο φαντασμαγορικά πασχαλινά έθιμα. Λόγος φυσικά για το παραδοσιακό πέταγμα των αερόστατων. Εβδομάδες πριν το Πάσχα, τα παιδιά ετοιμάζουν πολύχρωμα αυτοσχέδια αερόστατα. Τα εκατοντάδες αερόστατα στολίζουν τον έναστρο ουρανό με φαναράκια και κεριά δημιουργώντας ένα υπερθέαμα γεμάτο λάμψη και φως. Το παραδοσιακό έθιμο συνοδεύουν βαρελότα, και δυναμιτάκια τα οποία ρίχνονται κατά εκατοντάδες, γιορτάζοντας έτσι το «Χριστός Ανέστη». Η προέλευση του εθίμου δεν είναι γνωστή, πρόκειται όμως για ένα μοναδικό γεγονός που μπορείς να απολαύσεις μόνο στην περιοχή του Λεωνιδίου.
Ακόμα ένα πασχαλινό έθιμο που σίγουρα έχεις ακούσει – και αξίζει να παρακολουθήσεις – είναι ο φημισμένος ρουκετοπόλεμος στο Βροντάδο της Χίου. Κάθε Πάσχα διεξάγεται μια σφοδρή «μάχη» ανάμεσα στις δύο ενορίες της περιοχής, την Παναγία την Ερειθιανή και τον Άγιο Μάρκο. Το βράδυ του Μεγάλου Σάββατου, ο ουρανός της Χίου γεμίζει από πολύχρωμες λάμψεις και δυνατούς κρότους, καθώς χιλιάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες εκτοξεύονται ανάμεσα στις δύο πλευρές, κάνοντας τη νύχτα μέρα. Ο νικητής της «μάχης» ανακηρύσσεται την επόμενη μέρα, αφού μετρηθεί ο αριθμός των ρουκετών που βρήκαν το στόχο τους, που είναι το καμπαναριό της «αντίπαλης» εκκλησίας. Η παράδοση θέλει το έθιμο του ρουκετοπόλεμου να πρωτοεμφανίζεται κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και έκτοτε αποτελεί ένα από τα διασημότερα πασχαλινά έθιμα σε όλη την Ελλάδα.
Ο εορτασμός του Πάσχα στη Σύρο είναι ένα ιδιαίτερο, ξεχωριστό γεγονός. Και αυτό γιατί στο αρχοντικό νησί των Κυκλάδων, Ορθόδοξοι και Καθολικοί γιορτάζουν μαζί, απόδειξη της μακραίωνης συνύπαρξης των δύο κοινοτήτων. Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η πιο εντυπωσιακή στιγμή του Πάσχα στη Σύρο, καθώς η περιφορά των ορθόδοξων και καθολικών επιταφίων γίνεται ταυτόχρονα στους δρόμους του νησιού, προτού καταλήξουν μαζί στην πλατεία Μιαούλη, μπροστά από το Δημαρχείο του νησιού.
Εννοείται πως αυτά είναι μόλις λίγα από τα πασχαλινά έθιμα που αξίζει να ζήσεις από κοντά τις ημέρες των γιορτών. Κάθε περιοχή γιορτάζει το Πάσχα με το δικό της ξεχωριστό τρόπο άσε που υπάρχουν εκατοντάδες γνωστές και άγνωστες παραδόσεις που αξίζει να ανακαλύψεις. Όρεξη να έχεις να γυρίζεις την Ελλάδα ταξιδεύοντας. Όπως και αν σκοπεύεις να περάσεις τις φετινές γιορτές, καλή παρέα και καλή διάθεση είναι το μυστικό για ένα όμορο break από τους ρυθμούς της καθημερινότητας. Ε και αν τυχόν προκύψει κάποια ανάγκη – λαμπάδα για το βαφτιστήρι ή κάτι για το γιορτινό τραπέζι – στα ράφια των Public θα βρεις τα… πάντα όλα που χρειάζεσαι για τις ημέρες της Λαμπρής. Και φέτος το Πάσχα στα Public είναι η χαρά που θέλεις να μοιράζεσαι!
Καλές γιορτές!