Πασχαλινό τραπέζι: Τα do's και τα don'ts

Περίληψη: Από τα κρεατικά που θα ετοιμάσεις έως τα deco items που θα επιλέξεις, αυτά είναι όσα πρέπει να (μην) κάνεις στο φετινό πασχαλινό τραπέζι!

Το πασχαλινό τραπέζι είναι το τραπέζι που μας ενώνει. Φίλοι, συγγενείς, οικογένεια μαζεύονται γύρω από το πασχαλινό τραπέζι και ανταλλάσσουν ευχές, δώρα απολαμβάνοντας αρνί, κοκορέτσι, κρεατικά, ορεκτικά και πεντανόστιμα συνοδευτικά. Πριν, όμως, φτάσεις σε αυτή τη στιγμή, γνωρίζεις ότι πρέπει να κάνεις τις απαραίτητες ετοιμασίες, να διαλέξεις τι θα μαγειρέψεις, με τι θα «ντύσεις» το τραπέζι σου, ποιες deco τάσεις θα ακολουθήσεις, ακόμα και ποιο σερβίτσιο θα επιλέξεις. Και μετά να προσέξεις κιόλας για να μην πάρεις κιλά μετά το πασχαλινό τραπέζι. Don't Panic! Σου έχουμε συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα...

Τα Do's του πασχαλινού τραπεζιού που πρέπει να θυμάσαι

Ξεκίνα με το πρωινό

Μπορεί το πασχαλινό τραπέζι να είναι γεμάτο με λιχουδιές που θα ανεβάσουν σίγουρα τον αριθμό της ζυγαριάς, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραλείψεις το πρωινό. Κάθε άλλο. Γέμισε το μπολ σου με βρώμη, γάλα αμυγδάλου, μπανάνα ή ετοίμασε απλά ακόμα και μερικά ιδιαίτερα τοστ. Θα πάρεις την απαραίτητη ενέργεια και θα ενεργοποιήσεις τον μεταβολισμό σου από το πρωί.

Και στο κρασί θέλει επιλογή

pasxalino trapezi - 01

Είναι το ποτό που βοηθάει εκπληκτικά να κάνετε το κλασικό τσούγκρισμα μετά την ανταλλαγή ευχών. Επειδή, λοιπόν, το σωστό πασχαλινό τραπέζι κρίνεται στις λεπτομέρειες, βρες εκείνο το κρασί που θα κάνει τη διαφορά και θα τους εκπλήσσει.

Πιες αρκετό νερό

Πριν, μετά ή κατά τη διάρκεια του τραπεζιού. Το νερό (κρύο ή ζεστό) βοηθά το σώμα σου να νικήσει την ενοχλητική αφυδάτωση και παράλληλα κρατά τον μεταβολισμό σου σε εγρήγορση. Smart Tip: Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις, το κρύο νερό αναγκάζει τον οργανισμό να ξεκινήσει τη θερμογένεση, τη διαδικασία του να μετατρέψει το παγωμένο νερό σε ουδέτερο καίγοντας ακόμα περισσότερες θερμίδες.

Ετοίμασε σαλάτες για αρχή

Δεν λείπει από κανένα τραπέζι. Ούτε από το πασχαλινό φυσικά. Χωριάτικη, με πατάτες, παντζάρια ή λαχανικά που αγαπάς, οι σαλάτες δίνουν γεύση και χρώμα στο τραπέζι. Άσε που είναι ένας τέλειος τρόπος να γεμίσεις τον κενό χώρο στο στομάχι σου και να φας λιγότερο από τα ανθυγιεινά. Ποια από τα μπολ θα επιλέξεις για να την σερβίρεις;

Διακόσμηση, αλλά με μέτρο

pasxalino trapezi - 02

Εκτός από τις μαγειρικές σου ικανότητες που ξέρουμε ότι θα εντυπωσιάσουν, μην αφήσεις τη διακόσμηση του πασχαλινού τραπεζιού για το τέλος. Αρχικά, χρειάζεται να αποφασίσεις το ύφος που θα έχει. Μίνιμαλ ή κάτι πιο extravagant; Απλές κλασικές γραμμές ή κάτι πιο σύγχρονο; Εκτός από το τραπέζι, προσπάθησε να φροντίσεις και τον περιβάλλοντα χώρο «ντύνοντας» τον με κάδρα και εικόνες.

Και το δωράκι για τους καλεσμένους σου

Εκτός από το επιδόρπιο, αυτό που θα γλυκάνει σίγουρα τους καλεσμένους σου είναι ένα μικρό δωράκι στο τέλος. Κάτι μικρό, όπως ένα γούρι ή διακοσμητικό για το σπίτι, αλλά συμβολικό. Η κίνηση μετράει!

Τα Don'ts του πασχαλινού τραπεζιού που δεν θες να ξεχάσεις!

Μην το παρακάνεις με το αλκοόλ

Μπορεί να δίνει γεύση στο φαγητό, όμως, το αλκοόλ (ό,τι κι αν επιλέξεις) χρειάζεται μέτρο. Το τρικ για να το κάνεις χωρίς να σε πάρουν χαμπάρι οι υπόλοιποι είναι να μετράς από μέσα σου τις φορές που το ποτήρι σου γεμίζει. Όσον αφορά τα υπόλοιπα, στην Υγειά σου!

Μην τσιμπολογάς πριν έρθει το φαγητό στο τραπέζι

Το ξέρουμε! Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να βρίσκεσαι ανάμεσα σε πολλά σνακ που σου κλείνουν το μάτι απειλητικά και νόστιμα. Πρέπει, όμως, να κρατηθείς. Και να περιοριστείς σε αναψυκτικά και νερό μέχρι το κυρίως να σερβιριστεί.

Προτίμησε ψησταριά από φούρνο

pasxalino trapezi - 03

Δεν θα μυρίσει το σπίτι από το φαγητό και εσύ δεν θα χρειαστείς να πλύνεις στο τέλος της ημέρας περισσότερα σκεύη. Άσε που πασχαλινό τραπέζι χωρίς κρεατικά στη σχάρα απλά δεν νοείται. Μμμμ, ήδη έχουμε ονειρευόμαστε τη γεύση του ψητού αρνιού!

Μην ξεχάσεις το βραδινό

Ακόμα και για το βραδινό, ισχύει ο ίδιος κανόνας με το πρωινό. Ναι, θα έχεις φάει πολύ. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει χώρος για ένα αποτοξινωτικό ρόφημα ή σύντομο late night dinner.

Όχι υπερβολές...

Τόσο στο φαγητό, όσο και στο τραπέζι. Κινήσου σε μίνιμαλ design και απλά τραπεζομάντηλα. Εξάλλου, πρωταγωνιστής του πασχαλινού τραπεζιού είναι τα φαγητά σου.

Δεν υπερβάλλουμε με τις ποσότητες

Θες να τους κάνεις να αισθανθούν σαν το σπίτι τους -και μπράβο σου- , αλλά δεν χρειάζεται να ετοιμάσεις τη διπλάσια ποσότητα φαγητού και να καταλήξει στον κάδο απορριμμάτων.

Δεν ξεχνάμε τα συνοδευτικά

Είναι η νότα που ολοκληρώνει τη γεύση στο τραπέζι. Άφησε, λοιπόν, για λίγο τα κυρίως και σκέψου πώς θα μαγειρέψεις τις πατάτες, τις σαλάτες, τις sauces και τα dressings σου. Καλή όρεξη!

Ετοίμασε ένα αξέχαστο πασχαλινό τραπέζι με σύμμαχο τα Public!