Τα 10 αγαπημένα μας album για το 2022 & δώρο η Spotify list!

Περίληψη: Λίγο πριν πούμε αντίο στο 2022, μιλάμε για τα καλύτερα μουσικά album που κυκλοφόρησαν φέτος! Βάλε τη Spotify list που ετοιμάσαμε να παίζει δυνατά και… φύγαμε!

To 2022 ήταν μια καταπληκτική χρονιά για τη μουσική! Υπήρξε ένας καταιγισμός νέων κυκλοφοριών από πασίγνωστα ονόματα, αλλά και από ανερχόμενους αστέρες, για τους οποίους θα ακούμε για πολλά χρόνια! Από τη Rap μέχρι την Pop και το Post Punk, είχαμε τη χαρά να ακούσουμε albums που κάποια μέρα ίσως να θεωρηθούν και κλασσικά!

Με τη χρονιά να πλησιάζει στο τέλος της είναι λογικό να επιστρέφουμε στις μουσικές που ανακαλύψαμε κατά τη διάρκειά της και να κάνουμε τις λίστες μας! Όπως έχει καταγράψει πολύ ορθά και το High Fidelity, οι απολογισμοί και οι λίστες είναι από τις αγαπημένες συνήθειες των απανταχού μουσικόφιλων!

Έτσι κι εμείς, βάλαμε κάτω τα βινύλια και τα CD μας, επιλέγοντας τα 10 καλύτερα από αυτά που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2022. Ας ελπίσουμε ότι το 2023 θα είναι εξίσου δυναμικό με τον προκάτοχό του!

10. Lizzo – Special

Ένας από τους πιο όμορφους δίσκους της χρονιάς! Η Lizzo μιξάρει υπέροχα το κλασικό με το μοντέρνο, τη Rap με την Bubblegum Pop. Στο Special θα βρεις τη Macy Gray να κάνει (παραδόξως) παρέα με την Katy Perry! Αν είσαι fan των δυνατών hook, τότε θα αγαπήσεις την τελευταία δουλειά της popstar από το Detroit!

09. Bazooka – Κάπου Αλλού

Video Duration
3:39

Μια από τις σημαντικότερες εγχώριες underground μπάντες των τελευταίων ετών κυκλοφόρησε φέτος τον πιο ώριμο δίσκο της - μέχρι τον επόμενο. Το Κάπου Αλλού περιέχει όλα τα στοιχεία που μας έκαναν να αγαπήσουμε τους Bazooka, σε πολύ πιο μελωδικές και «ήρεμες» καταστάσεις. Το Όνειρο των Παλαβών είναι από τα κορυφαία κομμάτια που έχουν γράψει ποτέ. Στην τέταρτη ολοκληρωμένη τους δουλειά, θα ακούσεις τους Bazooka να πειραματίζονται με μεγάλη επιτυχία. Ωστόσο, αν θέλεις κάτι να σου θυμίσει τον ήχο με τον οποίο τους αγάπησες, τραγούδια όπως το Καταραμένοι Άνθρωποι και το Δικιά μου Αλήθεια θα σε ανταμείψουν!

08. Alvvays – Blue Rev

Οι νέοι darlings της indie pop σκηνής επέστρεψαν με έναν νέο, λίγο πιο μελαγχολικό και συνάμα δυναμικό, δίσκο και όλοι οι φίλοι της εν λόγω σκηνής τον έχουμε «λιώσει»! Ευτυχώς, μεταφορικά. Θα ήταν κρίμα να πάθει κάτι αυτό το υπέροχο μπλε βινύλιο! Το songwriting της Molly Rankin, η οποία προέρχεται από μια γνωστή «μουσική» οικογένεια του Καναδά, έχει περάσει σε άλλο επίπεδο και αυτό μας αρέσει πολύ!

07. Big Thief - Dragon New Warm Mountain I Believe In You

Είναι πραγματικά δύσκολο να κυκλοφορήσεις ένα album 20 τραγουδιών, στο οποίο μάλιστα δείχνεις τη διάθεση να πειραματιστείς, και να κερδίσεις το κοινό! Οι Big Thief το κατάφεραν! Ένωσαν τις folk επιρροές τους, με τα υπέροχα ηχητικά περιβάλλοντα που μπορούν να δημιουργήσουν ως μπάντα και βγήκαν νικητές! Από τις πιο ιδιαίτερες κυκλοφορίες του 2022. Ιδανικό album για ένα βροχερό απόγευμα Κυριακής.

06. Kendrick Lamar - Mr. Morale & The Big Steppers

best-music-album-2022-01

Από τους πολυαναμενόμενους δίσκους της χρονιάς. Μετά από τη συμμετοχή του σε ένα από τα πιο θρυλικά halftime shows όλων των εποχών για τo Superbowl, o rapper από το Compton επέστρεψε με ένα -όχι και τόσο εύκολο- album, που, κερδίζει ωστόσο το καλλιτεχνικό στοίχημα που έβαλε με τον εαυτό του. Με το Mr. Morale & The Big Steppers απέδειξε ότι έχει πολλά ακόμη να δώσει! Κομμάτια όπως το We Cry Together και το Ν95 κάνουν την τρίχα σου να σηκώνεται κάγκελο!

05. Harry Styles - Harry’s House

Λίγοι πίστευαν πριν από κάποια χρόνια, όταν οι One Direction ήταν ακόμη ένα ενεργό συγκρότημα, ότι κάποιο μέλος τους θα μπορούσε να κυκλοφορήσει έναν τόσο ώριμο pop δίσκο, με πραγματικό βάθος. Αυτό, βέβαια, ο Harry το κάνει από το 2017 όταν και κυκλοφόρησε το ντεμπούτο του ως solo καλλιτέχνης και συνεχίζει να κρατάει τον πήχη ψηλά και με το νεότερο album του, Harry’s House. Είναι από τους μουσικούς που έχουν τραγούδια τα οποία μετράνε δισεκατομμύρια streams. Αυτό, μόνο τυχαίο δεν είναι.

04. Taylor Swift – Midnights

Είναι πολύ δύσκολο να κυκλοφορήσει νέο album η Taylor Swift και να μην καταφέρει να σε αγγίξει, ακόμη και αν ακούς εντελώς διαφορετικά είδη μουσικής. Θέλεις οι εφηβικές αναμνήσεις που κρύβει μέσα στους στίχους της; Θέλεις ο υπέροχος τρόπος που ερμηνεύει τα κομμάτια της; Κάπου θα σε πιάσει. Φέτος, τα κατάφερε με κομμάτια όπως το You’re on Your Own, Kid, το Anti-Hero και φυσικά, τη συνεργασία της με τη Lana Del Rey στο Snow on the Beach! Σίγουρα, το Midnights δεν είναι το κορυφαίο album της καριέρας της, όμως, ακόμη και έτσι η Taylor, έχοντας προσθέσει κάποιες ηλεκτρονικές πινελιές που ανανεώνουν τον ήχο της, καταφέρνει να συγκινήσει.

03. Wet Leg - Wet Leg

best-music-album-2022-02

To Chaise Longue ήταν αδιαμφησβήτητα ένα από τα πιο hot singles της χρονιάς. Αγαπήθηκε από τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς, τους DJ της εναλλακτικής μουσικής σκηνής, αλλά και κάποιους πιο mainstream κύκλους. Το ομώνυμο ντεμπούτο του συγκροτήματος από τη Βρετανία θα παίξει/παίζει πολύ στις φετινές λίστες και όχι άδικα, αφού περιέχει κομματάρες όπως το Wet Dream - θυμίζουν λίγο τις θρυλικές εποχές των Yeah Yeah Yeahs και Gossip εδώ - και το Angelica! Προτείνουμε να το αποκτήσεις σε βινύλιο, δεν θα το μετανιώσεις!

02. The Weeknd – Dawn FM

To να επιστρέφεις με ένα concept album έπειτα από μια πελώρια και παγκόσμια επιτυχία είναι μια πολύ δυνατή κίνηση. Ωστόσο, ένας καλλιτέχνης όπως ο The Weeknd έχει αποδείξει πολλές φορές ότι δεν φοβάται το ρίσκο. Ευτυχώς για εμάς, επειδή φτάνουν στ’ αυτιά μας δουλειές όπως το Dawn FM! H πορεία ενός ανθρώπου μέχρι το τέλος, μέσα από τα τραγούδια που επιλέγει ένας φανταστικός ραδιοφωνικός σταθμός. Απλό και συνάμα ιδιοφυές concept. Ένας δίσκος που ήρθε στην αρχή της χρονιάς και τον ακούμε ακόμα. Αυτό, λέει πολλά, όπως και το γεγονός ότι στην παραγωγή του βρίσκεις  από τον Max Marin μέχρι τους Swedish House Mafia.

01. Fontaines D.C. – Skinty Fia

Ποιητικοί στίχοι, post-punk κιθάρες, μοντέρνα παραγωγή και τραγούδια που ακούγονται κλασικά από την πρώτη ακρόαση. Αυτό είναι το Skinty Fia, που περιέχει ένα από τα καλύτερα τραγούδια της καριέρας των Ιρλανδών φίλων μας (I Love You), που, όχι μόνο δεν «μάσησαν» από τη διακοπή που επέβαλε η πανδημία, αλλά επέστρεψαν με έναν δίσκο - αριστούργημα. Τους έχουμε απολαύσει ήδη τρεις φορές ζωντανά στην Ελλάδα και ανυπομονούμε για την επόμενη. Κάτι μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν θα αργήσει να έρθει.

Τα καλύτερα album της χρονιάς σε μια Spotify list

Το 2022 έρχεται στο τέλος του και εμείς το αποχαιρετούμε όπως του αξίζει - βάζοντας να παίζει μουσική στη διαπασών και αφήνοντας τα καλύτερα κομμάτια τις εγχώριας και παγκόσμιας μουσικής σκηνής να μας ξεσηκώσουν. Πάτε play και φύγαμε!