Fantasy & sci-fi month / Τα soundtracks που μας έχουν ταξιδέψει

Περίληψη: Ο Νοέμβριος είναι αφιερωμένος στη λογοτεχνία του φανταστικού. Σήμερα θα αφήσουμε για λίγο τα βιβλία και θα απολαύσουμε μουσική εμπνευσμένη από φανταστικούς κόσμους.

Ένας από τους βασικούς λόγους που αγαπάμε τη λογοτεχνία του φανταστικού είναι γιατί μας επιτρέπει να ξεφύγουμε από την καθημερινότητά μας και να μεταφερθούμε σε μέρη που δεν είχαμε ποτέ φανταστεί. Γι’ αυτό και ολόκληρος ο Νοέμβριος στο Public είναι αφιερωμένος στα fantasy και sci-fi βιβλία. Αλλά, δεν είναι μόνο τα βιβλία που μπορούν να μας ταξιδέψουν. Οι ταινίες και οι σειρές που έχουν βασιστεί σε βιβλία φαντασίας μπορούν να μας προσφέρουν παρόμοια συναισθήματα, ενώ η μουσική που συνοδεύει αυτά τα έργα έχει κι αυτή τη δύναμη να ικανοποιήσει την ανάγκη μας για ένα διάλειμμα. Η κατάλληλη μουσική επαυξάνει την εμπειρία μιας ταινίας και σήμερα θα δούμε μερικά από τα αγαπημένα μας soundtracks που ακούσαμε πρώτη φορά στο σινεμά.

Η χρονιά είναι 1999. Το Matrix μόλις έχει κυκλοφορήσει και αλλάζει στη στιγμή το κινηματογραφικό τοπίο. Οι επαναστατικές τεχνικές του καθιστούν την τριλογία ανάμεσα στις κορυφαίες δημιουργίες επιστημονικής φαντασίας ακόμα και σήμερα, 22 χρόνια μετά. Βασικό κομμάτι της απόκοσμης εμπειρίας της ταινίας είναι φυσικά η μουσική της. Λίγα χρόνια αργότερα θα βλέπαμε στις αίθουσες και την πρώτη ταινία της επικής σειράς μυθιστορημάτων του J.R.R. Tolkien, «Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών». Μία τόσο επική περιπέτεια δεν θα μπορούσε να μη συνοδεύεται από αντίστοιχη μουσική. Πράγματι, το soundtrack των ταινιών Lord of the Rings προκαλεί την ίδια ανατριχίλα όπως όταν βλέπαμε τις ταινίες του Peter Jackson για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη.

Το ίδιο χαραγμένη στη μνήμη των θεατών έχει μείνει και η μουσική από την πρώτη τριλογία Star Wars. Ποιος sci-fi fan δεν έχει σιγοτραγουδήσει το Imperial March άλλωστε; Η original τριλογία «ντύνεται» με πολλές ακόμα φανταστικές μελωδίες σε σύνθεση του John Williams, που θα σε κάνουν να νιώσεις πως πολεμάς κι εσύ την Αυτοκρατορία στα βάθη του διαστήματος.

Μιλώντας για soundtracks, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε και στον σπουδαιότερο -ίσως- συνθέτη μουσικής ταινιών σήμερα, τον Hans Zimmer. Η μουσική του έχει επενδύσει δεκάδες έργα και του έχει αποφέρει σημαντικά βραβεία, όπως Oscar, Grammy και Χρυσή Σφαίρα. Τα τελευταία χρόνια ο Γερμανός συνθέτης έχει συνδέσει το όνομά του με ταινίες επιστημονικής φαντασίας και μερικούς από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες της εποχής μας. Ο Hans Zimmer δημιούργησε μαζί με τον James Newton Howard τη μουσική που ακούσαμε στην τριλογία Batman από τον Christopher Nolan, ενώ τα soundtracks των ταινιών Blade Runner 2049 και Dune του Denis Villeneuve έχουν και αυτά την υπογραφή του.

Ανακάλυψε ακόμα περισσότερα soundtracks αγαπημένων fantasy έργων (και όχι μόνο) στο Public.gr. Μην αποσυντονιστείς από το Public Blog καθώς μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου θα ακολουθήσουν κι άλλα άρθρα για τα αγαπημένα μας βιβλία από τη λογοτεχνία του φανταστικού.