Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023: Όλα όσα θα δούμε φέτος το καλοκαίρι

Περίληψη: Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2023 θα υποδεχτεί πάνω από 2.000 καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο σε 76 παραγωγές. Η προπώληση μόλις ξεκίνησε!

Θέατρο, δραματουργία, μουσική, χορός. Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου δεν είναι απλά μία παράσταση ή μία επίσκεψη στον επιβλητικό χώρο της Επιδαύρου. Είναι ένας θεσμός. Μία τελετουργία που συνοδεύει τα καλοκαιρινά μας βραδιά εδώ και αρκετά χρόνια. Μία έξοδος που προσθέτει καλλιτεχνική νότα στην καθημερινότητά μας. Μία επιλογή να συναντηθούμε με την τέχνη και με σπουδαία θέατρα, τόσο εντός πόλης όσο και εκτός. Και μόλις ανακοινώθηκε η επιστροφή του Φεστιβάλ για φέτος! Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2023 έρχεται με μία εσάνς ελευθερίας και ένα πλούσιο πρόγραμμα γεμάτο από παραστάσεις, δρώμενα, εκδηλώσεις, των οποίων η προπώληση μόλις ξεκίνησε! Πάμε να δούμε όσα έγιναν γνωστά στην επίσημη παρουσίαση προγράμματος!

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2023: Ένα φεστιβάλ ελευθερίας

Η τέχνη σε απελευθερώνει, κάτι το οποίο βροντοφωνάζει φέτος το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Το Φεστιβάλ εμπνέεται από την επέτειο των 200 ετών από τη συγγραφή του «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» του Διονύσιου Σολωμού και επικεντρώνεται στην έννοια της ελευθερίας. Τη δική σου και όλων των άλλων.

Video Duration
1:00

«Η Ελευθερία είναι μια από τις πιο δύσκολες, τις πιο απαιτητικές και τις πιο παρερμηνεύσιμες ιδέες. Ελεύθεροι να στοχαστούμε, να πράξουμε, να επιλέξουμε τον τρόπο ζωής μας, να αγαπήσουμε όποιο πλάσμα αγαπάμε, να πούμε την γνώμη μας χωρίς φόβο, να τοποθετηθούμε δημοσίως. Και επιπλέον, είμαστε άραγε έτοιμες και έτοιμοι για την ελευθερία των άλλων και όχι μόνο την δική μας; Για την ελευθερία των άλλων ομάδων, που δεν ταυτίζονται με το δικό μας εθνικό, φυλετικό, ταξικό, θρησκευτικό, σεξουαλικό “εμείς”;» ανέφερε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Κατερίνα Ευαγγελάτου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην παρουσίαση του προγράμματος, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι η ελευθερία δεν έχει (και δεν πρέπει να έχει) όρια και στεγανά.

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2023: Τι θα δούμε φέτος;

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι επιλογές που μας προσφέρει το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023 μόνο λίγες δεν είναι. Για την ακρίβεια, είναι 76. 76 παραγωγές με περισσότερους από 2.200 καλλιτέχνες. Φέτος εγκαινιάζεται επίσης το Grape, μία νέα πλατφόρμα εξωστρέφειας που στόχο έχει να αναδείξει νέα ταλέντα και καλλιτέχνες που ξεχωρίζουν, αλλά και ένα φεστιβάλ νέας μουσικής με τίτλο Subset στο Ωδείο Αθηνών.

Πάμε θέατρο!

Από τις θεατρικές παραστάσεις ξεχωρίζουν ο «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου, με την Κόρα Καρβούνη και τον Δημήτρη Παπανικολάου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Οι «Σφήκες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Λένας Κιτσοπούλου, είναι ακόμα μία παράσταση που δεν χάνεται φέτος. Σημαντική πρεμιέρα θα έχουμε στις 21 Ιουλίου, με τη «Μήδεια» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Φρανκ Κάστορφ να έρχεται στην Επίδαυρο, με πρωταγωνίστριες τη Στεφανία Γουλιώτη, τη Μαρία Ναυπλιώτου, τη Στεφανία Κόκκαλη, και την Αγγελική Παπούλια. Ακόμα μία κωμωδία του Αριστοφάνη που ανεβαίνει στο Φεστιβάλ είναι τα «Βατράχια», σε σκηνοθεσία Έφης Μπίρμπα.

Στο ημερολόγιό σου πρέπει να σημειώσεις επίσης το διήμερο 18 και 19 Αυγούστου. Τότε θα παιχτεί στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου η τραγωδία του Ευριπίδη «Τρωάδες» από το ΚΘΒΕ, σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη. Από το πλούσιο θεατρικό μενού του φετινού Φεστιβάλ ξεχωρίζει επίσης ο «Οιδίπους τύραννος» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα, με τους Γιάννη Στάνκογλου, Άννα Μάσχα, Γιάννη Νταλιάνη, περί τα τέλη του μήνα.

Ας χορέψουμε στους ρυθμούς της ζωής!

Και της μουσικής, αλλά και των καλλιτεχνών που θα συμβάλλουν με τον δικό τους τρόπο στη διαμόρφωση της ταυτότητας του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2023. Από τα μουσικά ραντεβού ξεχωρίζει η συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου με τους Μαρία Φαραντούρη, Γιάννη Κότσιρα και Ηρώ Σαΐα στις 18 Ιουνίου. Μία μοναδική εμπειρία υπόσχονται και οι Waterboys, οι οποίοι εμφανίζονται για πρώτη φορά στο Ηρώδειο στις 25 του ίδιου μήνα. Οι Sigur Rós, μία από τις πιο δημοφιλείς post-rock μπάντες του πλανήτη, έρχεται στον ίδιο σημαντικό χώρο στις 27 Ιουνίου. Οι αγαπημένοι του ελληνικού κοινού James γιορτάζουν 40 χρόνια μουσικής στο Ηρώδειο, παρέα με συμφωνική ορχήστρα και χορωδία γκόσπελ. Με μεγάλη ανυπομονησία περιμένουν και πολλοί fans τους θρυλικούς Kraftwerk, σε μία εμφάνιση ειδικά σχεδιασμένη για το Ηρώδειο. 

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023: Κλείσε θέση από τώρα!

Και τώρα που είδες το πρόγραμμα και αποφάσισες ποιες ημερομηνίες θα κρατήσεις ανοιχτές στην agenda σου, ήρθε η στιγμή να εξασφαλίσεις το εισιτήριό σου. Κλείσε θέση για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023 που σε ενδιαφέρουν στο Public Tickets! Η προπώληση έχει ήδη ξεκινήσει! Μην το (ξε)χάσεις, γιατί θα χάσεις!