Πώς θα γιορτάσεις την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και Θεάτρου με τον δικό σου τρόπο

Περίληψη: Δύο καλλιτεχνικές Παγκόσμιες Ημέρες πλησιάζουν. Αν αγαπάς κι εσύ την ποίηση και το θέατρο τότε πρέπει σίγουρα να τις γιορτάσεις.

Υπάρχουν μερικοί στίχοι που μένουν για πάντα χαραγμένοι στο μυαλό. Μπορεί να τους ξέρεις απ’ έξω, αλλά έχεις τσακίσει τη σελίδα από την αγαπημένη σου ποιητική συλλογή για να μπορείς να επιστρέφεις πάντα σε αυτή. Άλλες φορές, εκεί που δεν σκέφτεσαι τίποτα απολύτως, στο μυαλό σου έρχεται η συγκλονιστική ερμηνεία που είδες το καλοκαίρι στην Επίδαυρο. Θέατρο και ποίηση. Δύο από τις αρχαιότερες μορφές τέχνης. Από το έπος του Γκίλγκαμες μέχρι τις παραστάσεις που παίζονται σήμερα, η ποίηση και το θέατρο είναι μία αλυσίδα που ενώνει την ανθρωπότητα μέσα στις χιλιετίες. Η αγάπη μας για την καλλιτεχνική έκφραση, τόσο ως δημιουργοί όσο και ως θεατές, είναι διαχρονική. Πώς θα μπορούσαν αυτές οι τέχνες να μην έχουν τη δική τους Παγκόσμια Ημέρα λοιπόν; Στις 21 Μαρτίου κάθε χρονιάς γιορτάζει η ποίηση και λίγες μέρες αργότερα, στις 27 Μαρτίου, γιορτάζει το θέατρο. Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου για το 2023 είναι σχεδόν εδώ και σε προσκαλούμε να τις γιορτάσεις μαζί μας. Σου έχουμε μερικές προτάσεις για να γεμίσεις με ποίηση και θέατρο τις επόμενες ημέρες.

Γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με αυτές τις ποιητικές συλλογές

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2023 έρχεται πρώτη, την Τρίτη 21 Μαρτίου. Ας ξεκινήσουμε με αυτή λοιπόν. Φτιάξε έναν αρωματικό καφέ και ετοιμάσου να βυθιστείς στο νόημα των λέξεων διαβάζοντας ποίηση. Άσε στη βιβλιοθήκη την αγαπημένη σου συλλογή αυτή τη φορά και ανακάλυψε νέους στίχους από την ελληνική και ξενόγλωσση ποίηση. Ξεκίνα από δύο κορυφαίους Έλληνες ποιητές, τους οποίους πρέπει σίγουρα να ανακαλύψεις, αν δεν το έχεις κάνει μέχρι σήμερα. Η «Ποίηση» του Οδυσσέα Ελύτη και τα «Μείζονα Ποιητικά» του Μιχάλη Κατσαρού είναι η καλύτερη εισαγωγή στο έργο των δύο σπουδαίων εκπροσώπων των ελληνικών γραμμάτων. Αν προτιμάς να εμβαθύνεις σε ένα πιο σύγχρονο έργο τότε δεν έχεις παρά να επιλέξεις το «Σημειώσεις για τη μουσική του κόσμου» ως παρέα σου για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Η ξενόγλωσση λογοτεχνία μπορεί κι αυτή να σου χαρίσει μαγικές στιγμές. Τα ανατρεπτικά και σουρεαλιστικά ποιήματα του Arthur Rimbaud μπορεί να γράφτηκαν στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, κρύβουν μέσα τους θέματα που παραμένουν επιδραστικά όμως. Το ποίημα «Μια εποχή στην κόλαση» εκδόθηκε το 1873 και αποτέλεσε μεγάλη επιρροή για πολλούς λογοτέχνες δεκαετίες αργότερα. Από τα τέλη του 19ου αιώνα ξεκινά και η λογοτεχνική πορεία ενός ακόμα σπουδαίου ποιητή, του νομπελίστα W.B. Yeats. Ο στίχος «A Terrible Beauty is Born» είναι από τους πιο γνωστούς και θα τον βρεις στο ομώνυμο βιβλίο, μαζί με άλλα κορυφαία ποιήματά του. Έπειτα έχουμε το έργο του T.S. Elliot. Το ποίημα «Η άγονη Γη» θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ποιήματα του 20ου αιώνα και η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης είναι η καλύτερη ευκαιρία για να το γνωρίσεις. Κι αν αυτό το ποίημα σε κάνει να θες περισσότερο Elliot τότε το επόμενο βιβλίο που πρέπει να προσθέσεις στη λίστα σου είναι το «Four Quartets».

Το σημάδι τους σε μία ολόκληρη εποχή άφησαν και τα ποιήματα του Allen Ginsberg. Στην μεταπολεμική Αμερική, το έργο του, μαζί με αυτό άλλων σύγχρονών του, ήταν η φωνή της αντικουλτούρας της εποχής. Στην έκδοση «Selected Poems» θα βρεις μερικά από τα σημαντικότερα ποιήματά του. Και φτάνουμε στον σπουδαίο Leonard Cohen. Ο Καναδός μουσικός υπήρξε και λογοτέχνης, με ιδιαίτερη έμφαση στην ποίηση. Το «Book of Longing» είναι μία συλλογή ποιημάτων που πήρε σχεδόν 3 δεκαετίες για να δημιουργηθεί. Και θα κλείσουμε τις προτάσεις μας για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με ένα ταξίδι στην Ασία. Τα haiku είναι μία ιαπωνική μορφή σύντομων ποιημάτων. Ένας από τους πρώτους συγγραφείς του οποίου τα haiku σώζονται (και διαβάζονται) μέχρι και σήμερα είναι ο Matsuo Bashō, ο οποίος έζησε το 17ο αιώνα. Η συλλογή «Lips too Chilled» θα σε φέρει κοντά στην ποίηση της  Ιαπωνίας.

Παραστάσεις για να γιορτάσεις την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Σειρά παίρνει το θέατρο. Το ήξερες ότι η Ελλάδα έχει τα περισσότερα θέατρα ανά κάτοικο; Ίσως λογικό, αν σκεφτείς ότι η χώρα μας είναι η γενέτειρα του θεάτρου, αλλά και πάλι προκαλεί μία κάποια έκπληξη από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον το επίκεντρο του θεατρικού κόσμου. Με περίπου 1.500 σκηνές σε όλη τη χώρα, σίγουρα έχεις πολλές επιλογές για να παρακολουθήσεις μία παράσταση για να γιορτάσεις την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου. Μπορούμε να σου το κάνουμε ακόμα πιο εύκολο όμως, προτείνοντάς σου πέντε αγαπημένα έργα που ανεβαίνουν αυτή την περίοδο.

Από τις 15 Μαρτίου ανεβαίνει στο Θέατρο Πορεία η παράσταση «Θάνατος στη Βενετία», σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου. Όχι, δεν είναι déjà vu αυτό που νιώθεις, πρόσφατα σου μιλήσαμε ξανά για αυτό το έργο.  Βασίζεται σε μυθιστόρημα του Thomas Mann και αφηγείται έναν βασανιστικό και απαγορευμένο έρωτα. Παραδίπλα, στο Θέατρο Βεάκη παίζεται ένα κλασικό αριστούργημα, το «Ψηλά απ’ τη Γέφυρα» του Arthur Miller. Σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη και με τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ζωντανεύει επί σκηνής μία ακόμα τραγική ερωτική ιστορία. Παρόμοια μοτίβα, διαχρονικά συναισθήματα και γνώριμα μονοπάτια ακολουθεί η παράσταση «Πεταλούδες στο στομάχι». Η σύλληψη και η σκηνοθεσία του έργου ανήκει στον Κωνσταντίνο Ρήγo, ο οποίος με αφορμή το συναίσθημα του έρωτα, φέρνει στη σκηνή ένα κολάζ εμπειριών για την αγάπη, που θα αναγνωρίσουν όλες οι γενιές σήμερα.

Ίσως σκέφτεσαι κάτι σε κωμωδία για να τιμήσεις την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου όμως. Σε αυτή την περίπτωση ξεχωρίσαμε την παράσταση «Οικόπεδα με θέα», που ανεβαίνει στο Θέατρο Άνεσις σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη. Με θέμα ένα μεσιτικό γραφείο και έναν διαγωνισμό για τον καλύτερη μεσίτη, το έργο αναζητά τα όρια της ανθρωπιάς όταν σε προτεραιότητα μπαίνει το κυνήγι της δόξα ή των χρημάτων. Για το τέλος έχουμε μία πρόταση που ίσως είναι πιο ταιριαστή από όλες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου. Αυτή είναι «Ο Αμπιγιέρ», ένα άκρως αυτοαναφορικό έργο καθώς διαδραματίζεται σε ένα θέατρο και μας διηγείται όσα συμβαίνουν στα παρασκήνια.

Γιόρτασε τις Παγκόσμιες Ημέρες Ποίησης και Θεάτρου με Public

Σε μερικές μέρες από τώρα η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου έρχονται για να τιμήσουν δύο αιώνιες τέχνες, που από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα μας συντροφεύουν. Και με τα Public έχεις τον τρόπο να τις γιορτάσεις όπως πρέπει. Απόκτησε μία κορυφαία ποιητική συλλογή, κλείσε τα εισιτήριά σου και γιόρτασε μαζί μας αυτές τις δύο σημαντικές ημέρες.