Η ιστορία του Euro μέσα από 15 ποδοσφαιρικές στιγμές!

Περίληψη: Ετοιμαζόμαστε για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή γιορτή του ποδοσφαίρου, το Euro, με fun facts και highlights για κάθε φίλο της στρογγυλής θεάς!

Η αντίστροφη μέτρηση για το Euro 2024 έχει ξεκινήσει. Η για πολλούς δυσκολότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση του κόσμου επιστρέφει φέτος στα γήπεδα της Γερμανίας και ήδη η ανυπομονησία κάθε ποδοσφαιρόφιλου έχει χτυπήσει κόκκινο. Δυστυχώς η Ελλάδα δε θα είναι εκεί να μας θυμίσει κάτι από τον άθλο του 2004. Εμείς όμως είμαστε εδώ για να σου θυμίσουμε τα όσα μαγικά εκτυλίχθηκαν στα γήπεδα της Πορτογαλίας μαζί με 14 ακόμη εμβληματικές Euro στιγμές. Φύγαμε!

Η αξέχαστη πόζα του Balotelli

Ο Mario Balotelli έχει γράψει τη δική του (καλτ) σελίδα στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και φυσικά δε θα μπορούσε να μην αφήσει το στίγμα του στη μεγάλη διοργάνωση που λέγεται Euro. Το 2012 ο Ιταλός φορ όχι μόνο χάρισε με δύο γκολ την πρόκριση στη Squadra Azzura έναντι της Γερμανίας, αλλά άφησε πίσω του και έναν πραγματικά αξέχαστο πανηγυρισμό!

euro-istoria-01

Από το Μπέλφαστ μέχρι την Τιφλίδα

Στα 64 χρόνια ιστορίας που μετρά το Euro, οι περισσότερες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου έχουν λάβει μέρος στην τελική φάση της διοργάνωσης. Με εξαίρεση τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και της Σοβιετικής Ένωσης, οι μόνες χώρες που δεν έχουν συμμετάσχει ποτέ στη φάση των ομίλων είναι η Κύπρος, η Ανδόρρα, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, το Λιχτενστάιν και τα Νησιά Φερόε!

Οι αποτυχίες των «Τριών Λιονταριών»

Παρά το αστείρευτο ταλέντο και την αίγλη της Premier League, τα «Τρία Λιοντάρια» δεν έχουν γευτεί ακόμα τη χαρά της κατάκτησης ενός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Η κατάρα του τραγουδιού «It's coming home» κρατά ακόμα, όπως και η καζούρα απέναντι στην «αιώνια αποτυχημένη» των Euro. Την τελευταία φορά η Εθνική Αγγλίας έφτασε στον τελικό. Άραγε φέτος θα είναι η χρονιά της; 

Το τρόπαιο Henri Delaunay

Το τρόπαιο που σήκωσε ο Θοδωρής Ζαγοράκης στον ουρανό της Λισαβόνας φέρει το όνομα του Γάλλου Henri Delaunay. Ο πρώτος Γενικός Γραμματέας της UEFA ήταν ο εμπνευστής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην πατρίδα του Γαλλία το 1960. Σύμφωνα με το εθιμοτυπικό, η νικήτρια χώρα κρατά το τρόπαιο για τέσσερα χρόνια μέχρι να το παραδώσει στην επόμενη.

euro-istoria-02

Η πρόκριση της Ιταλίας στον τελικό του Euro 1968

Στην ιστορία των Euro πολλές μεγάλες αναμετρήσεις κρίθηκαν στην παράταση. Αρκετές και στα πέναλτι. Το 1968 όμως έγινε κάτι πραγματικά ανεπανάληπτο. Στα ημιτελικά της διοργάνωσης η οικοδέσποινα Ιταλία υποδέχθηκε τη Σοβιετική Ένωση. Η παράταση του αγώνα στη Νάπολη ολοκληρώθηκε με το σκορ στο 0-0. Τελικά οι Azzurri πέρασαν στον τελικό κόντρα στη Γιουγκοσλαβία όχι στα πέναλτι αλλά στο... κορώνα ή γράμματα!

Το «χρυσό» γκολ του Bierhoff

Το Euro ‘96 ήταν το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα όπου εφαρμόστηκε ο κανόνας του «χρυσού γκολ». Τσεχία και Γερμανία αναμετρήθηκαν στον τελικό του Wembley με το 1-1 της κανονικής διάρκειας να οδηγεί τις δύο ομάδες στην παράταση. Πέντε μόλις λεπτά μετά την έναρξη του έξτρα χρόνου, ο Oliver Bierhoff χάρισε με γκολ του το τρόπαιο στα «Πάντσερ». Οι Τσέχοι φίλαθλοι στις εξέδρες φαίνεται πως αγνοούσαν το νέο κανονισμό και χρειάστηκε να περάσει λίγη ώρα προτού συνειδητοποιήσουν το τέλος του αγώνα.

Η ξέφρενη πορεία της Ισλανδίας

Η Ισλανδία ήταν η «Σταχτοπούτα» του Euro 2016. Ακολουθώντας το «παράδειγμα» της Δανίας (1992) και της Ελλάδας (2004), οι Βίκινγκς του Lars Lagerbäck βάλθηκαν να τρελάνουν όλη την Ευρώπη. Αν και outsider, η Ισλανδία πέρασε από τη φάση των ομίλων, άφησε έξω την Πορτογαλία και απέκλεισε την Αγγλία με 2-1, χαρίζοντας χαμόγελα σε όλους όσοι αγαπούν τα ποδοσφαιρικά παραμύθια.

Το μυθικό βολέ του Van Basten

Ένα από τα ομορφότερα γκολ στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Το γκολ του Marco Van Basten στον τελικό του Euro '88 εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης σφράγισε τη νίκη της Ολλανδίας χαρίζοντας στους «Οράνιε» το πρώτο και μοναδικό τους διεθνή τίτλο. Μετά την ασίστ στον Ruud Gullit στο 1-0, ο επιθετικός της Milan έπιασε στο 55' ένα βολέ από μια εξωφρενικά δύσκολη γωνία περνώντας την μπάλα πάνω (!) από τον Ρώσο τερματοφύλακα.

Video Duration
0:13

Η «αρμάδα» της Furia Roja

Μιλάμε φυσικά για τη «χρυσή φουρνιά» της Εθνικής Ισπανίας. Μία πραγματική dream team που από το 2008 έως και το 2012 σάρωσε τα πάντα στο πέρασμα της. Μια ομάδα με (κρατήσου) Casillas, Pique, Ramos, Xavi, Iniesta, Xabi Alonso, Busquets, David Silva, Torres και πολλούς ακόμη αστέρες που έκαναν τη «Furia Roja» φόβο και τρόμο για κάθε αντίπαλο. 

Το γρηγορότερο γκολ στην ιστορία των Euro

Στα γήπεδα της Πορτογαλίας η Ελλάδα έγραψε ιστορία με πολλούς τρόπους. Στο μοναδικό «μελανό» σημείο του ελληνικού παραμυθιού, το «πειρατικό» του Otto Rehhagel ηττήθηκε με 2-1 από τη Ρωσία. Ο Dmitri Kirichenko άνοιξε το σκορ στο 2' με τον Bulykin στο 17' να διπλασιάζει τα τέρματα για τους Ρώσους. Ευτυχώς ήρθε το γκολ του Ζήση Βρύζα στο 57' και όλοι ξέρουμε τη συνέχεια.

Το ντέρμπι Ισπανίας-Γερμανίας

Ασύγκριτο ταλέντο από τη μία, χαλύβδινη πειθαρχία από την άλλη. Ισπανία και Γερμανία κατέχουν τα «πρωτεία» στο θεσμό με τρεις κατακτήσεις η κάθε μία. Αν μιλήσουμε από άποψη θεάματος, ο τίτλος της κορυφαίας ομάδας στην ιστορία των Euro πάει δικαιωματικά στους Ίβηρες. Με συνολικά 6 τελικούς όμως στο ενεργητικό, η Γερμανία μπορεί να υπερηφανεύεται για τη σταθερότητά που παρουσιάζει στο κορυφαίο επίπεδο.

euro-istoria-03

Ο πρώτος τελικός στο Παρίσι

Το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα διεξήχθη το 1960 στο Παρίσι και τη Μασσαλία στο οποίο συμμετείχαν έξι ομάδες. Στον τελικό του Parc des Princes βρέθηκε η Γιουγκοσλαβία κόντρα στη Σοβιετική Ένωση του Lev Yashin. Οι Πλάβι προηγήθηκαν στο 43', δύο γκολ όμως από τους Metreveli (49') και Ponedelnik (113') χάρισαν το πρώτο τρόπαιο στη ρωσική ομάδα.

Τα back to back χατ-τρικ του Platini

Μόλις τρεις ημέρες μετά το χατ-τρικ εναντίον του Βελγίου στο Euro 1984, ο μεγάλος Michel Platini έγραψε ιστορία με ένα ακόμα χατ-τρικ σε διάστημα μόλις 18 λεπτών, αυτή τη φορά κόντρα στη Γιουγκοσλαβία. Παραμένει ο μοναδικός ποδοσφαριστής μέχρι σήμερα με περισσότερα από ένα χατ-τρικ σε μία μόνο διοργάνωση, οδηγώντας από το χέρι τη Γαλλία στην κατάκτηση του πολύτιμου τροπαίου.

Η μυθική κατάκτηση της Δανίας

Ένα τραγικό γεγονός στάθηκε αφορμή για να δούμε ένα ποδοσφαιρικό θαύμα στο Euro του ‘92. Λόγω του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, η Δανία κλήθηκε να αντικαταστήσει την εθνική ομάδα της χώρας στα γήπεδα της Σουηδίας. Οι παίκτες της Δανίας ετοιμάζονταν κυριολεκτικά για διακοπές όταν έμαθαν την απρόσμενη συμμετοχή στην τελική φάση. Χωρίς το μεγάλο αστέρι της ομάδας Michael Laudrup, οι Δανοί όχι μόνο στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων αλλά επέστρεψαν στην Κοπεγχάγη με το τρόπαιο έχοντας πρώτα σοκάρει όλη την Ευρώπη.

Το ελληνικό «θαύμα» στην Πορτογαλία

Ένα καλοκαίρι που θα μείνει αξέχαστο. Ένα παραμύθι διάσημο σε όλη την ποδοσφαιρική υφήλιο. Ένας αξεπέραστος άθλος στην ιστορία του αθλητισμού. Η Ελλάδα με μόλις δύο συμμετοχές σε μεγάλη διοργάνωση, ξεκίνησε το ταξίδι της στις 12 Ιουνίου του 2004 κόντρα στη γηπεδούχο Πορτογαλία. Ο στόχος των ομίλων είχε ήδη επιτευχθεί. Όσο για τις πιθανότητες κατάκτησης το τροπαίου; 150 προς 1. 24 μέρες μετά η ελληνική ομάδα ήταν και επίσημα Πρωταθλήτρια Ευρώπης! Η ομορφότερη σελίδα στην ιστορία του Euro είχε γραφτεί με ελληνικά γράμματα.

Video Duration
9:57

Η μικρή μας αναδρομή κάπου εδώ τελειώνει. Να σε ενημερώσουμε εδώ πως (και) φέτος το ευρωπαϊκό παίζει στα Public. Από τηλεοράσεις που θα σε βάλουν μέσα στα γήπεδα της Γερμανίας μέχρι μικροσυσκευές για το απαραίτητο τσιμπολόγημα, όλος ο απαραίτητος «εξοπλισμός» του Euro σε περιμένει στα καταστήματα Public και το Public.gr.

Ραντεβού λοιπόν στις 14 Ιουνίου!