Μενού Τσικνοπέμπτης: Πρωτότυπες προτάσεις για κάθε πιάτο

Περίληψη: Ξεκίνα τις προετοιμασίες για το μενού Τσικνοπέμπτης! Πάρε ιδέες και απόλαυσε με την παρέα όχι μόνο ψητά κρέατα αλλά και πολλές ακόμα γευστικές δημιουργίες.

Μόλις μπήκε ο Φλεβάρης και έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε χαρούμενοι! Η άνοιξη που πλησιάζει, ο ερωτικός Άγιος Βαλεντίνος, η αργία της Καθαράς Δευτέρας, φτιάχνουν σίγουρα τη διάθεση. Η ημέρα που αρκετοί περιμένουν περισσότερο από κάθε άλλη, όμως, είναι άλλη. Ναι, καλά κατάλαβες, μιλάμε για την Τσικνοπέμπτη! Όταν έχεις την καλύτερη δικαιολογία να μαζευτείς με φίλους για ψήσιμο πώς να μην ανυπομονείς; Φέτος η Τσικνοπέμπτη έρχεται στις 16 Φεβρουαρίου, οπότε πρέπει από τώρα να καταστρώσεις τα σχέδιά σου για την ημέρα, αν θα είσαι εσύ ο ψήστης αυτή τη φορά. Μην ξεχνάς όμως ότι το μενού Τσικνοπέμπτης δεν είναι μόνο τα κρέατα που θα ψήσεις. Για να είναι ολοκληρωμένο το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης πρέπει να υπάρχουν κι άλλες προτάσεις επάνω. Σήμερα λοιπόν θα δούμε μερικές ιδέες για να εμπλουτίσεις το τραπέζι!

Τσικνοπέμπτη δεν είναι μόνο ψήσιμο και τσίκνα, είναι και τα ορεκτικά

Για τον ψήστη, ορεκτικά είναι όσα δοκιμάζει μόλις βγουν από τη σχάρα. Αν είστε μεγάλη παρέα όμως, θες και μερικά πιάτα που θα ανοίξουν την όρεξη όσων δεν τσίμπησαν κατευθείαν από την ψησταριά. Γι’ αυτό και σου έχουμε μερικές ιδέες.

#1 Οι πατάτες είναι πάντα safe bet και άρα απαραίτητη επιλογή!

Όλοι λατρεύουν τις τηγανητές πατάτες! Πώς γίνεται λοιπόν να λείπουν από το μενού Τσικνοπέμπτης; Κι αν αυτές είναι φρεσκοτηγανισμένες ακόμα καλύτερα. Πήγαινε μία βόλτα μέχρι το μανάβικο ή τη λαϊκή λοιπόν, και προμηθεύσου μερικά κιλά. Δεν υπάρχει περίπτωση να πάνε χαμένες!

#2 Χρειάζονται αλοιφές για να γίνουν οι σωστές… βουτιές

Οι πατάτες θέλουν και παρέα. Και όχι μόνο οι πατάτες. Συνδύασε το φαγητό με τυροκαυτέρη, τζατζίκι, μελιτζανοσαλάτα και η απόλαυση πολλαπλασιάζεται! Αν νιώθεις λίγο πιο περιπετειώδης, μπορείς να δοκιμάσεις και εναλλακτικά ντιπάκια, όπως ένα spicy ντιπ πάπρικας!

#3 Παιδιά από εδώ οι σαλάτες, σαλάτες από εδώ τα παιδιά!

Το κρέας είναι πρωταγωνιστής, προφανώς. Αλλά ας κάνουμε μία προσπάθεια για ένα ισορροπημένο γεύμα. Καλό είναι το τραπέζι να έχει και σαλάτα λοιπόν. Για κάτι πιο ψαγμένο, στη λίστα με τις συνταγές Τσικνοπέμπτης αξίζει να βάλεις ταμπουλέ φέτος.

Στο μενού της Τσικνοπέμπτης, χωράνε πάντα «gourmet» γεύσεις!

Η Τσικνοπέμπτη θα μπορούσε σίγουρα να χαρακτηριστεί μία «παραδοσιακή» μέρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο να της δώσεις τον προσωπικό σου, πιο gourmet χαρακτήρα. Εντυπωσίασε τους φίλους σου προσθέτοντας τις δικές σου πινελιές στα πιάτα. Αν δεν είσαι σίγουρος από πού να αρχίσεις, σου έχουμε μερικές ιδέες.

#1 Καιρός να μάθουν οι φίλοι σου τι είναι το medium rare

Πανσέτες, λουκάνικα, μπιφτέκια, παϊδάκια. Δεν λέμε όχι σε τίποτα από αυτά! Ίσως φέτος ήρθε η ώρα να κάνεις ένα γευστικό upgrade. Η πρότασή μας είναι να επιλέξεις ένα ποιοτικό κομμάτι μοσχαρίσιου κρέατος και να το ψήσεις όσο χρειάζεται! Όχι παραπάνω! Όσα λεπτά προτείνεται για το εκάστοτε κομμάτι, τόσο πρέπει να το ψήσεις. Αν δεν είσαι σίγουρος τι να επιλέξεις, ο κρεοπώλης σου σίγουρα θα σε βοηθήσει. Και το αποτέλεσμα σίγουρα θα σε ανταμείψει. Έτσι και θα κρατήσεις την παράδοση και θα κάνεις ένα δώρο στον ουρανίσκο σου.

#2 Οι sauce είναι SOS για το τραπέζι Τσικνοπέμπτης

Το τζατζίκι, η τυροκαυτέρη κ.λπ., πάνε παρέα με τα ορεκτικά συνήθως. Το κρέας θέλει κάτι διαφορετικό για να αναβαθμίσει τη γεύση. Η δική μας πρόταση είναι να φτιάξεις σπιτική barbecue sauce, με την οποία μπορείς να αλείψεις το κρέας και όσο ψήνεται. Μία ακόμα αγαπημένη επιλογή είναι η spicy honey mustard sauce, η οποία πάει τέλεια με ψητό κοτόπουλο. Το spicy είναι προαιρετικό φυσικά, αλλά το honey mustard επιβάλλεται!

#3 Πειραματίσου με αποξηραμένα φρούτα στις σαλάτες!

Η χωριάτικη είναι κλασική αξία, αλλά φέτος είναι η χρονιά των gourmet twists. Τι θα έλεγες να προσθέσεις μερικά αποξηραμένα φρούτα στις σαλάτες που θα φτιάξεις λοιπόν; Δεν πάνε σε όλες τα αποξηραμένα φρούτα, αλλά ταιριάζουν πολύ σε πράσινες σαλάτες (μαρούλι, ρόκα κ.α.). Στην ίδια σαλάτα μπορείς να προσθέσεις και ξηρούς καρπούς για έξτρα γεύση.

Το «κυρίως πιάτο» στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης, απαιτεί τουλάχιστον 3 κρεατικά!

Έφτασε η ώρα να μιλήσουμε για τον μεγάλο πρωταγωνιστή της ημέρας, το κρέας. Το μενού Τσικνοπέμπτης μπορεί να έχει τις κοπές μοσχαρίσιου κρέατος για τις οποίες μιλήσαμε παραπάνω, αλλά δεν φτάνουν μόνο αυτές. Ας δούμε τι άλλο πρέπει να ρίξεις επάνω στη σχάρα για να μην μείνει κανείς παραπονεμένος.

#1 Μενού Τσικνοπέμπτης χωρίς πανσέτες δεν είναι το ίδιο

Πανσετάκια στα κάρβουνα να «ντουμανιάζουν» την ψησταριά είναι ο ορισμός του τσικνίσματος! Δεν γίνεται να λείπουν από το τραπέζι λοιπόν. Τραγανές, με λίγο λίπος που αυξάνει τη γεύση και η Τσικνοπέμπτη δεν χρειάζεται πολλά ακόμα για να ολοκληρωθεί.

#2 Τσικνοπέμπτη = παϊδάκια

Αρνίσια, κοτόπουλου ή προβατίνας για τους πιο ψαγμένους. Ό,τι και να επιλέξεις, αφού θα ανάψεις φωτιά είναι… αμαρτία να μην ψήσεις και μερικά παϊδάκια. Μόνο φρόντισε να προμηθευτείς αρκετά από το κρεοπωλείο γιατί είμαστε σίγουροι ότι θα εξαφανιστούν σε χρόνο ρεκόρ. Ακόμα κι αν μείνουν όμως, τίποτα δεν χρειάζεται να πάει χαμένο αν ακολουθήσεις τις συμβουλές μας.

#3 Ποιος θα πει όχι σε ζουμερά κεμπάπ;

Φουλ παραδοσιακή επιλογή, φουλ γευστική! Είναι ο τέλειος μεζές για τον ψήστη και την παρέα πριν κάτσετε «επισήμως» στο τραπέζι. Αν περισσέψουν και για τους υπόλοιπους, τότε με μία σως γιαουρτιού δημιουργούν τον τέλειο συνδυασμό!

Γλυκό; Εννοείται! Τσικνοπέμπτη χωρίς γλυκό δεν γίνεται!

Μετά το κυρίως πιάτο έρχεται το γλυκό. Πάντα υπάρχει χώρος για επιδόρπιο άλλωστε, όλοι το ξέρουν αυτό! Έχουμε 2 ιδέες για γλυκό που θα τους καλύψουν όλους.

#1 Παγωτό τον χειμώνα; Από εμάς είναι «ΝΑΙ»! 

Η Τσικνοπέμπτη έρχεται μία ανάσα πριν την άνοιξη οπότε η επιλογή παγωτού δεν είναι καθόλου περίεργη. Για την ακρίβεια, το παγωτό είναι γλυκό για κάθε εποχή, άσχετα που το καλοκαίρι το προτιμάμε περισσότερο. Θες και κάτι ακόμα για να πειστείς; Τότε κάνε τον απόλυτο συνδυασμό: Σοκολατόπιτα με παγωτό!

#2 Πρόσθεσε στις συνταγές Τσικνοπέμπτης και γιαούρτι με φρούτα

Too much η σοκολατόπιτα με παγωτό; Σου έχουμε κι άλλη πρόταση: Γιαούρτι με φρούτα. Αντί για κάτι φουλ γλυκό, εδώ έχεις κάτι ελαφρύ για σβήσιμο! Ανάλογα με τα κέφια του καθενός (και το πόσο τίμησε τα κρέατα), μπορεί να επιλέξει την extra επιλογή ή την πιο light.

Βασικό «συστατικό» στο μενού της Τσικνοπέμπτης είναι και μία καλή ψησταριά! 

Ωραία τα λέμε τόση ώρα για κρέατα αλλά ακόμα και το καλύτερο κομμάτι να επιλέξεις, το ψήσιμο παίζει τεράστιο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Οπότε ήρθε η ώρα να δούμε και τον εξοπλισμό που χρειάζεται κάθε ψήστης την Τσικνοπέμπτη.

Αν δεν είσαι pro ψήστης, τσέκαρε pro γκιλιέρες!

Θες να κάνεις τα πράγματα εύκολα για τον εαυτό σου επειδή δεν έχεις πολυετή εμπειρία στο ψήσιμο; Τότε μπορείς να ψήσεις σε μία γκριλιέρα. Θα γλιτώσεις από πολύ καπνό και θα ψήσεις σε λιγότερο χρόνο. 

Το σωστό τσίκνισμα θέλει φωτιά και ψησταριές κάρβουνου!

Η απουσία καπνού, βέβαια, έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα της ημέρας! Η Τσικνοπέμπτη θέλει τσίκνα, δηλαδή κρέας στα κάρβουνα και τον καπνό να δίνει τη δική του, ιδιαίτερη γεύση στα ψητά. Για παραδοσιακή Τσικνοπέμπτη λοιπόν χρειάζεσαι μία ψησταριά κάρβουνου.

Οι ψησταριές υγραερίου θα σου λύσουν τα χέρια

Για ψήσιμο στην αυλή, το εξοχικό, ή ακόμα και την πολυκατοικία, σκέψου τη λύση της ψησταριάς υγραερίου. Τα πλεονεκτήματα πολλά και το μειονέκτημα μόνο ένα. Το μόνο αρνητικό (ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός) είναι ότι το κρέας δεν θα έχει την ίδια γεύση όπως όταν ψήνεται στα κάρβουνα. Αλλά κερδίζεις πάρα πολλά. Αρχικά, έχεις τη θερμοκρασία που θες μέσα σε λίγο χρόνο. Επιπλέον, η θερμότητα κατανέμεται ομοιόμορφα. Επίσης, οι ψησταριές υγραερίου έχουν συνήθως και χώρο που κρατά τα κρέατα ζεστά. Τέλος, παράγουν και λιγότερο καπνό!

Τσικνοπέμπτη 2023, η αγαπημένη ημέρα του καλοφαγά επιτέλους έφτασε!

Σημείωσε από τώρα την 16η Φεβρουαρίου στο ημερολόγιό σου! Ξεκίνα τις προετοιμασίες έτσι ώστε να είσαι έτοιμος για την Τσικνοπέμπτη 2023! Είτε ακολουθήσεις τις προτάσεις μας για το μενού Τσικνοπέμπτης είτε όχι, είναι ευκαιρία για καλό φαγητό με καλή παρέα!