8+1 «εναλλακτικές» ιδέες για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης!

Περίληψη: Καταστρώνεις τα σχέδια σου για την ημέρα της Τσικνοπέμπτης; Τσέκαρε 9 εναλλακτικούς τρόπους για να τη γιορτάσεις φέτος αλλιώς!

Λίγες μέρες έμειναν για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης. Η γιορτή της κρεοφαγίας καταφθάνει και οι ψησταριές για άλλη μια χρονιά αναμένεται να πάρουν «φωτιά». Το τσίκνισμα στο σπίτι με καλή παρέα είναι πλέον must και το φαγοπότι που ακολουθεί είναι η καλύτερη αφορμή για να περάσεις μια τέλεια βραδιά με τους αγαπημένους σου. Και η Τσικνοπέμπτη όμως θέλει το δικό της twist για να έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Για να μην ψάχνεσαι τελευταία στιγμή, σου έχουμε 8+1 «εναλλακτικές» ιδέες, μακριά από τα τετριμμένα!

Ξεκίνα την Τσικνοπέμπτη από… νωρίς!

trapezi-tsiknopemptis-04

Το highlight της Τσικνοπέμπτης είναι φυσικά το βραδινό τραπέζι, όλη την ημέρα όμως το mood θυμίζει γιορτές. Γι’ αυτό ξεκίνα από νωρίς. Αν φέτος ο κλήρος του οικοδεσπότη πέφτει σε σένα, άδραξε την ευκαιρία για μια επική μάζωξη στο σπίτι με την παρέα. Πάμε να δούμε λοιπόν τι μπορείς να κάνεις φέτος για αλλαγή!

#1 Fun επιτραπέζια για το ορεκτικό της βραδιάς!

Χριστούγεννα, Πάσχα, Απόκριες, αργίες, σαββατοκύριακα, τα επιτραπέζια έχουν θέση κάθε φορά που φέρνεις φίλους στο σπίτι. Εντάξει, ο ψήστης λογικά θα είναι απασχολημένος με τον μεγάλο «φόρτο εργασίας», όλοι οι υπόλοιποι όμως μπορείτε άνετα να ξεκινήσετε το τσίκνισμα με ένα δυνατό board game. Ξέρεις, αυτά που μετά τον πρώτο γύρο έχετε καταλήξει να είστε «μαλλιά κουβάρια» 😉!

#2 Πατρινό καρναβάλι στο… σπίτι!

Το Τριώδιο άνοιξε και οι Απόκριες ξεκινούν. Τι θα έλεγες να μπεις σιγά σιγά σε αποκριάτικη διάθεση; Ή μάλλον όχι περίμενε. Φέτος πήγαινε το ένα βήμα παραπέρα. Μην μείνεις μόνο στις αποκριάτικες στολές. Το κλίμα των ημερών επιβάλει καρναβαλίστικο ντεκόρ. Εξοπλίσου με γιρλάντες, μπαλόνια, καπελάκια και διάφορα διακοσμητικά και δώσε πολύχρωμη απόχρωση στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης! Ε και το πολύ πολύ να βγει λίγο κιτς, σιγά. Απόκριες είπαμε έχουμε!

#3 Και στον ορίζοντα η Καθαρά Δευτέρα!

Μπορεί να μην είναι αργία, η Τσικνοπέμπτη είναι όμως μια καλή αφορμή για μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις. Συγγενείς, ξαδέλφια, ανίψια, βαφτιστήρια. Ευκαιρία συν τοις άλλοις, να περάσεις ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους σου. Αν μιλάμε για μικρές ηλικίες το πιθανότερο είναι πως ήδη ανυπομονούν για την Καθαρά Δευτέρα. Μοιράσου τη χαρά τους λοιπόν φτιάχνοντας φέτος τον δικό σας οικογενειακό χαρταετό! Και μην ανησυχείς, όλα όσα χρειάζεσαι θα τα βρεις εδώ.

Τραπέζι Τσικνοπέμπτης: Κάνε τη διαφορά με ένα μπουφέ!

trapezi-tsiknopemptis-02

Καλή η διασκέδαση, αλλά η ημέρα είναι πρώτα απ’ όλα αφιερωμένη στο φαγοπότι. Ένας πλούσιος μπουφές είναι πάντα μια καλή ιδέα για να βάλεις ποικιλία στην Τσικνοπέμπτη και να ενθουσιάσεις τους καλεσμένους σου. Πέρα από τα κλασικά κρεατικά, ο μπουφές προσφέρεται για νόστιμες και εύκολες συνταγές όπως μεζέδες, ντιπάκια και finger foods. Ό,τι πρέπει για τσιμπολόγημα δηλαδή πριν περάσετε στο τραπέζι.

#4 Finger foods για να γλείφεις τα δάχτυλά σου

Απλά, γρήγορα και απολαυστικά, τα finger foods συστήνονται για το ξεκίνημα της βραδιάς. Μιας και μιλάμε για μπουφέ, η ποικιλία είναι αυτή που κάνει τη διαφορά. Λουκανοπιτάκια, φτερούγες κοτόπουλου, φλογέρες με τυρί και γεμιστά κεφτεδάκια είναι μερικές μόνο επιλογές που δε θέλουν πολύ κόπο, και ταιριάζουν γάντι με το έθιμο της ημέρας.

#5 Απολαυστικά ντιπάκια και μεζέδες

Απαραίτητη προσθήκη σε ένα μπουφέ που σέβεται τον εαυτό του τα dips. Φυσικά, το τζατζίκι έχει την τιμητική του. Βέβαια, αξίζει να προσθέσεις και εναλλακτικές όπως ένα ντιπ με αγγουράκι τουρσί ή ένα spicy ντιπ πάπρικας. Άσε που πάνε πολύ και με homemade κριτσίνια που μπορείς να φτιάξεις στον φούρνο. Από μεζέδες οι επιλογές άπειρες. Χοιρινή τηγανιά, μαριναρισμένα λουκάνικα, μπουρεκάκια με χαλούμι, ψητές πιπεριές και η λίστα τελειωμό δεν έχει. Όρεξη μόνο να έχεις να μαγειρεύεις.

Τσικνοπέμπτη με vegan twist!

trapezi-tsiknopemptis-03

Το έθιμο της ημέρας θέλει «πρωταγωνιστή» το κρέας, υπάρχει όμως κάποιος απαράβατος κανόνας που σε υποχρεώνει να μένεις κάθε χρόνο στα ίδια και τα ίδια; Χμμ, μάλλον όχι. «Σούβλισε» εναλλακτικά λοιπόν! Αν δεν έχεις ξανακάνει vegan Τσικνοπέμπτη, σε διαβεβαιώνουμε πως με τις κατάλληλες συνταγές θα το απολαύσεις και με το παραπάνω, ακόμα και να μην ακολουθείς αυστηρά χορτοφαγικό τρόπο ζωής. Πάρε χαρτί και σημείωνε!

#6 Vegan τυλιχτά με γύρο μανιταριών

Εύκολη, γρήγορη και οικονομική συνταγή ο γύρος μανιταριών δίνει στο γνωστό τυλιχτό μια διαφορετική αλλά εξίσου λαχταριστή γεύση. Έχουμε και λέμε. Ζουμερά μανιτάρια κομμένα σε λωρίδες, σάλτσα σόγιας, αλατοπίπερο, σκόρδο, κόλιανδρο και κύμινο. Σοτάρεις τα μανιτάρια στο τηγάνι, προσθέτεις το μείγμα μπαχαρικών και τελειώνεις στο φούρνο για το πιο yummy αποτέλεσμα.

#7 Κεμπάπ από φακές και μανιτάρια

Οι φίλοι των πιο πικάντικων γεύσεων θα ενθουσιαστούν με αυτή τη συνταγή. Αντί για ζωικό κιμά, επιλέγουμε για βασικό υλικό τις φακές. Λιώνουμε τις φακές και πλάθουμε τα vegan κεμπάπ με σωταρισμένα μανιτάρια, νιφάδες βρώμης, κάρυ, σκόρδο και γλυκιά πάπρικα. Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν καλά καλά και σερβίρουμε με vegan τζατζίκι.

#8 Πικάντικες ψητές γλυκοπατάτες

Μυρωδάτες και απίστευτα τραγανές, οι ψητές γλυκοπατάτες είναι το τέλειο συνοδευτικό για το τραπέζι της vegan Τσικνοπέμπτης. Εδώ δε θες πολλά. Ελαιόλαδο, μουστάρδα, πάπρικα, ρίγανη, κουρκουμά και φύγαμε για φούρνο. Υγιεινές, χορταστικές και, το κυριότερο, πεντανόστιμες!

#9 Vegan κέικ σοκολάτας

Ένα προσεγμένο επιδόρπιο είναι το καλύτερο κλείσιμο σε κάθε τραπέζι. Ποιος μπορεί άραγε να αντισταθεί σε ένα κέικ σοκολάτας που λιώνει στο στόμα; Ακολούθησε τη vegan συνταγή του Άκη Πετρετζίκη, και μοιράσου με τους καλεσμένους σου το πιο θεσπέσιο κέικ σοκολάτας που έχεις γευτεί ποτέ!

trapezi-tsiknopemptis-01

Tσικνοπέμπτη: Πρώτα στρώνεις κατάσταση και μετά τραπέζι

Η ώρα για την Τσικνοπέμπτη πλησιάζει και είναι ευκαιρία να τη ζήσεις φέτος λίγο εναλλακτικά. Φτιάξε το μενού, πάρε άφθονο κρασάκι και ξεκίνα σιγά σιγά τις συνεννοήσεις στην ομαδική, γιατί οι μέρες περνούν. Και για να κάνεις το έργο του ψήστη ένα τσακ ευκολότερο, μην ξεχάσεις τον απαραίτητο εξοπλισμό της ημέρας. Ψησταριές, σπάτουλες, λαβίδες και όλα τα σχετικά αξεσουάρ που χρειάζεσαι θα τα βρεις στο public.gr! Grill like a pro λοιπόν και κάνε τη φετινή Τσικνοπέμπτη αξέχαστη!

Καλά ψησίματα!