9+1 συνεργασίες που άλλαξαν την ιστορία της μουσικής!

Περίληψη: Από το απρόσμενο Walk This Way μέχρι το ντουέτο της Lady Gaga με τον Bradley Cooper, η μουσική είναι γεμάτη από iconic συνεργασίες που άφησαν εποχή!

Μια επιτυχημένη συνεργασία μπορεί να φέρει, σε οποιοδήποτε τομέα, κάτι νέο και πρωτοποριακό. Αυτό συνέβη με τα Public και τη MediaMarkt, που συνδημιούργησαν τα “Public + home” για να έχουμε ακόμη περισσότερες επιλογές. Στα 13 νέα mega καταστήματα θα βρεις τα καλύτερα των δύο κόσμων σε μια νέα εποχή αγορών! Μία επίσκεψη είναι αρκετή για να απολαύσεις την Public εμπειρία και την τεράστια ποικιλία MediaMarkt. Και όλα αυτά, με υπηρεσίες που φτιάχτηκαν για σένα.

Και μπορεί τα παραπάνω να αφορούν την καθημερινότητά μας, όμως, ακούγοντας τη λέξη «συνεργασία» η σκέψη μας τρέχει αναπάντεχα στο καλλιτεχνικό κομμάτι και συγκεκριμένα, στη μουσική! Δεν είναι λίγες οι φορές που μεγαθήρια της «πέμπτης τέχνης» αποφάσισαν να δημιουργήσουν από κοινού και τελικά έγραψαν ιστορία ξεσηκώνοντας τους fans σε όλο τον κόσμο! Η μουσική δεν γνωρίζει όρια και ενώνει τους ανθρώπους, κάτι που έχουν αποδείξει αμέτρητοι καλλιτέχνες μέσα στα χρόνια. 

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά - και ακρόαση - σε κάποιες από τις πιο εμβληματικές μουσικές συνεργασίες που έγιναν ποτέ! 

Aerosmith & Run DMC - Walk This Way

Το Walk This Way αντιπροσωπεύει την απόλυτη συνάντηση της rock με το hip-hop, σε μια εποχή που κάτι τέτοιο θεωρούνταν αδιανόητο! Aerosmith και Run DMC έβαλαν στο «μπλέντερ» τις επιρροές τους και μπορούν να καυχιούνται ότι έφτιαξαν ένα νέο είδος μουσικής. Η συνεργασία τους έφερε και ένα iconic βίντεο, το οποίο, αποτέλεσε το «κερασάκι» σε αυτή την ιδιαίτερα νόστιμη μουσική «τούρτα»! 

mousikes-synergasies-01

Daft Punk, Nile Rodgers & Pharrell Williams - Get Lucky

Ένα από τα πιο catchy τραγούδια όλων των εποχών. Το Get Lucky, κυκλοφόρησε πριν από ακριβώς 10 χρόνια κι όμως, ακούγεται ακόμα «φρέσκο». Αυτό αποδεικνύει ότι οι Daft Punk και Pharrell Williams μπορούν να κάνουν θαύματα στην παραγωγή και στο songwriting. Αν στην εξίσωση προσθέσεις και τον θρύλο που ακούει στο όνομα Nile Rodgers, καταλαβαίνεις γιατί το εγχείρημα μπορεί να κριθεί επιτυχημένο. 

Paul McCartney & Stevie Wonder - Ebony and Ivory

Η συνεργασία μεταξύ Paul McCartney και Stevie Wonder δημιούργησε το τραγούδι Ebony and Ivory, το οποίο τονίζει τη σημασία της ειρήνης και της αλληλεγγύης ανεξαρτήτως καταγωγής. Ένα statement κατά του ρατσισμού πάνω σε μια μελωδία που μόνο ένα «σκαθάρι» και ο Stevie Wonder θα μπορούσαν να σκαρφιστούν. 

mousikes-synergasies-02

David Bowie & Queen - Under Pressure

Ένα αριστούργημα που γνώρισε τεράστια επιτυχία και πρέπει να παίζει σε κάθε party που σέβεται τον εαυτό του! Bowie και Queen ένωσαν τις δυνάμεις τους και μας έδωσαν ένα αθάνατο τραγούδι. Ήταν τόσο καλογραμμένο, που, στις αρχές των ‘90’s γνώρισε επιτυχία εκ νέου όταν ο Vanilla Ice χρησιμοποίησε το βασικό θέμα του κομματιού - σχεδόν ανέγγιχτο - ως sample. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του Ice Ice Baby, που είναι μέχρι και σήμερα το μεγαλύτερό του hit. 

Whitney Houston & Mariah Carey - When You Believe

Οι φωνητικές τους ικανότητες είναι αδιαμφισβήτητες. Η Whitney Houston και η Mariah Carey συνεργάστηκαν στο When You Believe, δημιουργώντας έναν «ύμνο» που εκφράζει την ελπίδα και την πίστη.

mousikes-synergasies-03

Christina Aguilera, Lil' Kim, Mýa & Pink - Lady Marmalade

Βρισκόμαστε στο 2001 και η αμερικανική pop σκηνή είναι στα καλύτερά της. Εκείνη τη χρονιά κυκλοφορεί η ταινία Moulin Rouge με πρωταγωνίστρια την Nicole Kidman. Το βασικό τραγούδι του soundtrack τραγουδούν τέσσερεις superstars της εποχής, με το αποτέλεσμα να είναι κάτι παραπάνω από επικό! Christina Aguilera, Lil' Kim, Mýa και Pink ενώθηκαν για το Lady Marmalade, δίνοντας νέα ζωή σε ένα κλασικό τραγούδι. Αξέχαστη συνεργασία. 

Gwen Stefani & Eve - Let Me Blow Your Mind

Παραμένουμε στην ίδια χρονιά και συναντάμε την Gwen Stefani (εμβληματική frontwoman των No Doubt και υπερεπιτυχημένη solo artist) και την Eve! Οι δυο τους μας δίνουν ένα αισθησιακό hit που συνδυάζει υπέροχα τη hip-hop με την pop. Μάλιστα, το χαρακτηριστικό sample κιθάρας που ακούγεται στο τραγούδι χρησιμοποιήθηκε πέρσι από τον Central Cee στο urban superhit, που γνώρισε μεγάλες δόξες στο TikTok, Doja!

mousikes-synergasies-04

Brandy & Monica - The Boy Is Mine

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα R&B τραγούδια της δεκαετίας του '90 και ας μην προέρχεται από τεράστια ονόματα της μουσικής βιομηχανίας. Brandy και Monica, έμειναν στην ιστορία κυρίως γι’ αυτή τη συνεργασία. Δεν είναι και λίγο! 

Linkin Park & Jay-Z – Numb/Encore

Τι μπορεί να συμβεί όταν ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά της rap συναντά κάποια από τα μεγαλύτερα μυαλά της μοντέρνας rock; Η απάντηση έρχεται με το EP Collision Course, μέσα στο οποίο βρίσκουμε και το Numb/Encore, το οποίο ακούστηκε περισσότερο από τα υπόλοιπα κομμάτια της κυκλοφορίας. Σε μια περίοδο που τα mash-ups ήταν της μόδας, Jay-Z και Linkin Park, δημιούργησαν ένα νέο είδος μουσικής παραγωγής που συνδυάζει την παραπάνω τεχνική με τo remixing και τις διασκευές. Η καινοτομία σε όλο της το μεγαλείο!

mousikes-synergasies-05

Lady Gaga & Bradley Cooper – Shallow

Το Shallow προέρχεται από την ταινία A Star is Born, στην οποία πρωταγωνιστούν οι Bradley Cooper και Lady Gaga. Μια ρομαντική ιστορία που κέρδισε κοινό και κριτικούς, χαρίζοντάς μας ένα υπέροχο soundtrack. Αγαπήθηκε πολύ από τα ελληνικά ραδιόφωνα και όχι άδικα, αφού είναι απλά υπέροχο. Επίσης, ποιος πίστευε ότι ο Bradley Cooper έχει τέτοια φωνάρα;  

Σε αυτή τη λίστα έχουμε επικεντρωθεί σε μουσικές συνεργασίες δυο καλλιτεχνών και όχι σε supergroups ή live συμπράξεις.