Πώς θα «χακάρεις» τον αλγόριθμο του TikTok

Περίληψη: Ξεκίνησες να δημιουργείς content στο Tiktok, αλλά ο αλγόριθμος δεν σε βοηθά; Δες τα μυστικά για να σαρώσεις στην #foryou σελίδα των χρηστών.

Κάνεις log in στην εφαρμογή, ξεκινάς βλέποντας ένα βίντεο και συνεχίζεις παρακολουθώντας όσα προτεινόμενα σου εμφανίζει το TikTok στην homepage. Ακούς catchy τραγούδια, χαζεύεις με τις χορογραφίες που ανεβάζουν άλλοι users και αποφασίζεις να δοκιμάσεις να το κάνεις κι εσύ. Γιατί, στο TikTok τα happy vibes και η αισιοδοξία κυριαρχούν. Δοκιμάζεις, χορεύεις, συμμετέχεις σε φάρσες, κάνεις duet με τους αγαπημένους σου, περνάς καλά.

Έρχεται, όμως, η στιγμή που όπως εσύ βλέπεις τα βιντεάκια άλλων στο TikTok feed σου, θες να φανεί και το δικό σου. Για να πάρεις views, likes, comments και φυσικά… followers. Μιας και, λοιπόν, ο αλγόριθμος του TikTok εύκολος δεν είναι, σού βρήκαμε μερικά τέλεια tips για να τον «χακάρεις» – και να μην το καταλάβει κανένας!

Γιατί πρέπει να σε ενδιαφέρει ο αλγόριθμος του TikTok;

Μπορεί ακόμα να το αντιμετωπίζεις ως κάτι just for fun, όμως, αυτή τη στιγμή το TikTok μετρά περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο users με το traffic του να ξεπερνά ακόμα και αυτό της Google. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι μερικά μόλις βίντεο αρκούν για να εκτοξεύσουν τα views, να ανεβάσουν τους followers σου στα ύψη και εσύ να γίνεις ο επόμενος Mega Influencer. Το θέμα είναι τι πρέπει να κάνεις ώστε ο αλγόριθμος να σε αγαπήσει και περισσότερο να σε προωθήσει.

Τελικά, για να σε «πιάσει» ο αλγόριθμος του TikTok χρειάζεσαι μόνο τύχη;

«Όχι, βέβαια» σου απαντούν experts από κάθε σημείο του πλανήτη. Υπάρχουν μερικά «κλειδιά», τα οποία μπορούν να «ξεκλειδώσουν» τον αλγόριθμο και να εμφανίζεται το βίντεο σου στα «προτεινόμενα» όλο και περισσότερων TikTok maniacs στον κόσμο. Ποια είναι, λοιπόν, αυτά τα μυστικά;

Μυστικά για να «χακάρεις» τον αλγόριθμο του TikTok #1: Τρία δευτερόλεπτα αρκούν!

Όταν δημοσιεύεις ένα βίντεο στο TikTok, ο αλγόριθμος αρχικά ενεργοποιεί και ψάχνει το hashtag #foryou στη δημοσίευση σου. Όπως καταλαβαίνεις, όμως, αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Σε κάθε περίπτωση, είναι ο μοναδικός τρόπος ο αλγόριθμος να αξιολογήσει το περιεχόμενο και να κρίνει κατά πόσο μπορεί να ενδιαφέρει περισσότερους users.

Για τη διαδικασία αυτή, χρειάζεται πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Η βασική μέτρηση του αλγορίθμου επικεντρώνεται στον χρόνο που ο κάθε user παρακολουθεί το βίντεο. Αν οι περισσότεροι followers σου παρακολουθήσουν το βίντεο για ένα δευτερόλεπτο και κάνουν άμεσα scroll, τότε ο αλγόριθμος λαμβάνει το μήνυμα πως το περιεχόμενο δεν είναι και τόσο ενδιαφέρον, άρα δεν υπάρχει λόγος να το εμφανίσει στα προτεινόμενα περισσότερων users. Έτσι, το βίντεο περνάει σε δεύτερη μοίρα, με την προτεραιότητα να δίνεται σε εκείνες τις αναρτήσεις που σε έκαναν να τις παρακολουθήσεις μέχρι το τέλος ή ακόμα και για λίγα δευτερόλεπτα.

Ένας έξυπνος τρόπος να ξεγελάσεις τον αλγόριθμο δεν είναι άλλος από το να βάλεις το πιο catchy μέρος του βίντεο στην αρχή, αφού στόχος σου είναι ο μέσος χρόνος παρακολούθησης να ξεπερνά τα τρία τουλάχιστον δευτερόλεπτα. Το ενδιαφέρον αυξάνεται, τα σχόλια πληθαίνουν, τα mentions ξεκινούν και κάπως έτσι το post του κάνει την εμφάνιση στο timeline περισσότερων. Αν αρέσει και στους περισσότερους, ξεκινά η «χιονοστιβάδα», η οποία το εμφανίζει σε ακόμα πιο πολλούς. Rise Up!

Μυστικά για να «χακάρεις» τον αλγόριθμο του TikTok #2: Stick To The Trends

Από τα τραγούδια που αρχίζουν να παίζουν από το ένα βίντεο στο άλλο έως τις χορογραφίες και τα «duets» που σου κλείνουν το μάτι, το TikTok έχει τους τρόπους του προκειμένου να δημιουργήσει γρήγορα νέα trends, τα οποία φυσικά θες να δοκιμάσεις κι εσύ.

Ναι, καλά άρχισες να καταλαβαίνεις. Ένας αποδοτικός τρόπος να κάνεις το προφίλ σου ορατό σε πιο πολλούς είναι να ακολουθήσεις την τάση των ημερών είτε κάνοντας μία χαρακτηριστική φιγούρα ή φάρσα είτε τοποθετώντας απλά το catchy tune of the week στο βίντεο σου. Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι να μην δεις ένα huge trend και το κάνεις «save it for later». Γιατί, στον κόσμο του TikTok οι τάσεις αλλάζουν μέρα με τη μέρα και το hot thing of the week δίνει τη θέση στο επόμενο πριν προλάβεις να κάνεις edit το βίντεο. Βρες, λοιπόν, τι παίζει τώρα, ετοίμασε το βίντεο σου αμέσως και post it! Ο αλγόριθμος θα σε ανταμείψει.

Μυστικά για να «χακάρεις» τον αλγόριθμο του TikTok #3: Online κοινωνικοποίηση

Η αλήθεια είναι πως το TikTok είναι μία κοινωνική εφαρμογή. Εσύ πατάς like, κάνεις το σχόλιο σου, χαζεύεις προφίλ που θεωρείς ενδιαφέροντα και το ίδιο κάνουν οι υπόλοιποι users του μέσου. Απλά και χωρίς πολύ κόπο. Ας ξεκινήσουμε, όμως, από τα βασικά του social engagement που προτάσσει το TikTok.

Αρχικά, αν αποφασίσεις να κάνεις account, καλό είναι να είσαι όσο το δυνατόν πιο ενεργός μπορείς. Και αυτό, διότι ο αλγόριθμος αγαπά τα προφίλ που αλληλεπιδρούν και αφήνουν συχνά τα σχόλια και τις καρδούλες τους. Ένας ακόμη «κοινωνικός» τρόπος να αυξήσεις TikTok wise τους Followers σου είναι να σχολιάζεις σε ό,τι σου αρέσει. Σύμφωνα με έρευνες, μόνο λίγοι δεν είναι οι content creators (77%) που τσεκάρουν αρκετές φορές μέσα στην ημέρα τα άτομα που σχολιάζουν στις δημοσιεύσεις τους. Αν, λοιπόν, θες να περάσεις στην όχθη του… δημιουργού, βρες έναν τρόπο να παρακινήσεις τους users να αφήσουν το comment τους.

Μυστικά για να «χακάρεις» τον αλγόριθμο του TikTok #4: Προσοχή στο «shadow ban»

Μπορεί το TikTok να είναι ένα αρκετά κοινωνικό μέσο, αλλά έχει μερικούς κανόνες που πρέπει να τηρούμε. Αλλιώς, ο κίνδυνος να εξαφανιστούμε από τα προτεινόμενα των άλλων χρηστών μεγαλώνει.

Για να αποφύγεις το γνωστό shadow ban, προσπάθησε να μην:

  • διαγράφεις πολλά posts back to back
  • κάνεις μαζικά follow / unfollow, προκειμένου να αυξήσεις παροδικά το κοινό σου
  • χρησιμοποιείς τραγούδια που δεν είναι διαθέσιμα στη χώρα μας (copyright)
  • αγοράσεις followers, καθώς δεν πρόκειται να σου προσφέρουν engagement και θα αλλοιώνουν την απόδοση του προφίλ σου

Μυστικά για να «χακάρεις» τον αλγόριθμο του TikTok #5: Και το caption μετρά…

Μία πιασάρικη λεζάντα «κερδίζει» πάντα. Και αυξάνει τον χρόνο που θα μείνει ο user στο βίντεο που θα ανεβάσεις. Εκτός, όμως, από αυτό το πλεονέκτημα, το TikTok λειτουργεί αρκετά με λογική SEO. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι, αν και μικρό, το κειμενάκι σου, πρέπει να περιέχει λέξεις-κλειδιά. Λέξεις που οι users αναζητούν συχνά ή την περίοδο που κάνεις upload το βίντεο σου. Και αυτό, διότι πλέον μέσα από το search bar μπορείς να βρεις χιλιάδες παρόμοια βίντεο, πληκτρολογώντας απλά μία ή δύο λέξεις.

Γίνε TikTok Expert με τα Public!

Τώρα που έμαθες όλα τα απαραίτητα μυστικά, είσαι έτοιμος να γίνεις ο επόμενος κορυφαίος TikToker. Πριν πατήσεις «REC», κάνε μία βόλτα στα καταστήματά μας, δοκίμασε όλα τα smartphones και διάλεξε εκείνο που με την τέλεια κάμερα του θα δώσει στα βίντεο σου υψηλή ανάλυση και θα μετατρέψει το περιεχόμενο σε premium! Wanna be a TikToker? Τώρα μπορείς!