Το «Saltburn» είναι και επίσημα η viral ταινία της χρονιάς!

Περίληψη: Το Saltburn μπορεί να έλαβε μεικτές κριτικές, η μουσική που ντύνει την ταινία, όμως, είναι ένας από τους βασικούς λόγους που έγινε viral!

Το Saltburn είναι αδιαμφησβήτητα μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς. Μπορεί η Ελλάδα να ζει -και με το δίκιο της- στον «πυρετό» του Poor Things και του Γιώργου Λάνθιμου, όμως, η τελευταία δημιουργία της Emerald Fennell -η οποία έπειτα από το Promising Young Woman μας είχε αφήσει να περιμένουμε πώς και πώς την επόμενη δουλειά της-, είναι η viral ταινία της χρονιάς!

Οι mini κριτικές σε Instagram και TikTok δίνουν και παίρνουν, όπως και οι on camera αντιδράσεις στις πιο πικάντικες -ή και παράξενες- σκηνές της. Και η αλήθεια είναι πως, εν έτει 2024, ο αλγόριθμος μπορεί να ανεβάσει ή και να ρίξει στα τάρταρα την καριέρα ενός καλλιτέχνη.

Αυτό είναι κάτι που κατάλαβε καλά η υπέροχη βρετανίδα popstar Sophie Ellis-Bextor, που είδε το Murder on the Dancefloor του 2001 να σκαρφαλώνει στα παγκόσμια charts 23 χρόνια μετά την κυκλοφορία του!

Video Duration
2:30

O λόγος; Mα φυσικά το γεγονός ότι έντυσε μουσικά μια από τις πιο iconic σκηνές του Saltburn. Ωστόσο, δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε spoilers. Αυτό δεν μας εμποδίζει από το να ρίξουμε μια ματιά στην πλοκή της ταινίας που ξύπνησε τον ’00s hipster που κοιμόταν μέσα μας.

O Oliver Quick μεγάλωσε στο Prescot, μια μικρή Αγγλική πόλη. Όντας καλός μαθητής εξασφαλίζει μια υποτροφία για το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ένα ίδρυμα με τεράστια ιστορία, όπου σπουδάζει η αφρόκρεμα της ανώτερης και της μεσαίας τάξης της Αγγλίας. Το γεγονός ότι ο ίδιος προέρχεται από την εργατική τάξη δεν τον βοηθάει να εγκλιματιστεί σε αυτό το περιβάλλον. Ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια χώρα όπου, ανέκαθεν, το ταξικό ζήτημα έπαιζε μεγάλο ρόλο στις συναναστροφές των ανθρώπων.

Για καλή (;) του τύχη κάνει έναν νέο φίλο. Τον Felix, έναν από τους πιο δημοφιλείς φοιτητές της σχολής. Όταν ο Oliver χάνει τον πατέρα του, ο Felix τον προσκαλεί να περάσει τις καλοκαιρινές διακοπές στο εξοχικό της οικογένειάς του, το Saltburn!

Εκεί ξεκινούν όλα. Έρχεται το σημείο όπου θα πρέπει να αναφέρουμε μια «χρυσή» λεπτομέρεια. Όλα αυτά συμβαίνουν το 2006!

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η ταινία φαίνεται να έχει «μιλήσει» στις καρδιές των millennials. Αν είσαι σαν εμένα, δηλαδή ένας άνθρωπος που μεγάλωσε ακούγοντας κάθε μπάντα και καλλιτέχνη που ξεπηδούσε από τη βρετανική Indie σκηνή των ’00s, τότε το Saltburn είναι σίγουρα μια ταινία που, ακόμη και αν δεν σε ξετρελάνει, θα σου ξυπνήσει ένα σωρό αναμνήσεις από τις εποχές που τα «έσπαγες» στα μπαρ της πόλης ακούγοντας Franz Ferdinand και The Killers!

Παρακολουθώντας το film θα αισθανθείς ότι έχουν μπει στο μπλέντερ επιρροές από Αμερικανικές σειρές όπως τα Gossip Girl και The OC, αλλά και από iconic films όπως το The Dreamers. Μπορεί να αισθανθείς και μια «πινελιά» από cult classics όπως το Withnail and I.

Όλα αυτά βγάζουν νόημα αν σκεφτεί κανείς ότι η Fennel είναι γεννημένη το 1985. Εξηγούν επίσης και την τοποθέτηση της ιστορίας στα μέσα των ’00s, δηλαδή την εποχή κατά τη διάρκεια της οποίας η δημιουργός ήταν φοιτήτρια.

Το soundtrack της ταινίας είναι καταπληκτικό και γεμάτο αναμνήσεις. Σε αυτό θα βρεις, μεταξύ άλλων, ένα από τα κορυφαία τραγούδια των Bloc Party, δηλαδή το υπέροχο This Modern Love, το επικό indie anthem No Cars Go των Arcade Fire αλλά και πιο «ψαγμένα» κομμάτια όπως το Hang Me Up To Dry των Cold War Kids -οι οποίοι άξιζαν κάτι παραπάνω σε επίπεδο αναγνώρισης!

Βέβαια, υπάρχουν και αρκετές ηλεκτρονικές «πινελιές» στη μουσική επένδυση της ταινίας. Από το άκρως νοσταλγικό Destroy Everything You Touch των Ladytron, μέχρι το dance hit Loneliness του Tomkraft. Μάλιστα, το τελευταίο έγινε trend στο TikTok -όπως και το προαναφερθέν κομμάτι της Sophie Ellis-Bextor- μαζεύοντας εκατομμύρια streams χάρη στο virality του Saltburn.

Εμείς, από την άλλη, βρήκαμε έναν τρόπο να ξαναβάλουμε στις playlists των party μας κάποια κομμάτια που χορεύαμε όταν πηγαίναμε ακόμη σχολείο!

Μέσα σε όλα αυτά θα βρεις και κάποιες classic μελωδίες, όπως αυτή του ’90s hit Gorgeous του Babybird ή του Dig It των αξεπέραστων The Beatles. Μια συλλογή τραγουδιών προσεκτικά δομημένη, που ακούγεται με μεγάλη ευκολία «μονορούφι».

Τέλος, ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει και στο score της ταινίας, το οποίο έχει συνθέσει ο Anthony Willis. Πρόκειται για τον ίδιο συνθέτη που δούλεψε και το score του Promising Young Woman.

Καταπληκτική δουλειά.

Στο καθαρά κινηματογραφικό κομμάτι, το Saltburn έχει λάβει μεικτές κριτικές. Υπάρχουν οι φωνές που το βρίσκουν χωρίς λόγο προβοκατόρικο, ενώ άλλες βλέπουν σε αυτό το Call Me By Your Name της σεζόν 2023-2024. Ωστόσο, η τελευταία κουβέντα ανήκει πάντα στους φίλους του κινηματογράφου. 

Εμείς σου προτείνουμε να δώσεις μια ευκαιρία -αν δεν το έχεις κάνει ήδη- στο Saltburn. Ειδικά αν ανήκεις στη γενιά των millennials, ή αν απλά θέλεις να μάθεις πώς το ζούσε η cool θεία σου στα mid ’00s!