Δωρεάν events: Ο Φεβρουάριος έρχεται με δρώμενα για κάθε γούστο!

Περίληψη: Βγάλε την ατζέντα σου και οργάνωσε μια εβδομάδα γεμάτη με εκθέσεις, εικαστικά δρώμενα και δράσεις πολιτισμού!

Εβδομάδα δίχως εκδηλώσεις, είναι εβδομάδα δίχως διασκέδαση! Εμείς, κάναμε και πάλι την έρευνά μας για τις πιο δυνατές δωρεάν εκδηλώσεις που τρέχουν αυτή την περίοδο και στις παραθέτουμε! Γι’ αυτό, δώσε βάση στις παρακάτω προτάσεις από τον χώρο της τέχνης, διάλεξε τις αγαπημένες σου και εμπλούτισε όμορφα τις μέρες σου. Vamos!

Τεχνόπολη, Στέγη & art galleries

Οι προτάσεις μας έχουν αφετηρία στην Τεχνόπολη όπου ο Βλάσης Φρυσίρας παρουσιάζει την πρώτη ατομική του έκθεση με τίτλο «Ένα θέμα». Η γυναικεία μορφή βρίσκεται στο επίκεντρο των ζωγραφικών του αναζητήσεων, ως πολλαπλή παρουσία, άλλοτε απτή και γήινη και άλλοτε αινιγματική, φαντασιωτική, απρόσιτη, ως ψυχισμός και πηγή συναισθήματος. Έως τις 4 Μαρτίου!

Ακολουθεί η έκθεση «Κωνσταντίνος Δοξιάδης και Πληροφοριακός Μοντερνισμός: Η μηχανή στην καρδιά του ανθρώπου», αφιερωμένη στα δεδομένα και τις ανθρώπινες κοινότητες από τα 60s έως σήμερα. Συμπερίληψη και αποκλεισμός. Ερωτηματολόγια και μηχανισμοί παρακολούθησης. Ευτοπίες και δυστοπίες. H έκθεση εμπνέεται από το έργο του Κωνσταντίνου Α. Δοξιάδη, ο οποίος μέσα από τη συλλογή δεδομένων επιχείρησε να απαντήσει στο εξής ερώτημα: «Πώς μπορούν οι άνθρωποι που ζουν στις πόλεις να είναι ευτυχισμένοι»; Ανοιχτή στο κοινό έως τις 26 Φεβρουαρίου στην Στέγη.

pou-tha-vgeis-37-01

Συνεχίζουμε με τη γκαλερί του Black Duck, όπου παρουσιάζεται η ομαδική έκθεση με τίτλο «The Point». Στο πρωτοποριακό αυτό εικαστικό δρώμενο ο εκάστοτε καλλιτέχνης αποδίδει με τον δικό του μοναδικό τρόπο, πως αντιλαμβάνεται τη λέξη «σημείο». Έως και τις 4 Φεβρουαρίου!

Η ατομική έκθεση του Markus Huemer με τίτλο «Anything Is Better Than the Truth», θα υποδεχθεί το κοινό στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα έως τις 24 Μαρτίου! Η ψηφιακή επεξεργασία των εικόνων, που ύστερα μεταθέτεται σε ζωγραφική, αποτελεί το καλλιτεχνικό και εικονογραφικό θέμα της έκθεσης αυτής.

Σειρά έχει η γκαλερί ArtShot – Sophia Gaitani όπου ο Αντώνης Γιακουμάκης θα παρουσιάσει για πρώτη φορά την έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Vitality | Ζωτικότητα». Με μια απόλυτη διορατικότητα, ομολογεί ότι στην δουλειά του μας μεταφέρει την σκληρότητα και την ωμότητα της κοινωνίας στην οποία ζούμε. Το ύφος της ζωγραφικής του παραμένει τολμηρό, γκροτέσκο, συναισθηματικά φορτισμένο και ωμό, όμως ο άνθρωπος του δεν είναι μονάδα· είναι όλη η τραυματισμένη ανθρωπότητα.

H έκθεση «Blast from the Past» στην Kalfayan Galleries παρουσιάζει διάφορες πτυχές της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς ως διαχρονική πηγής έμπνευσης. Τα έργα που παρουσιάζονται διερευνούν τη γοητεία που ασκούν η αρχαία τέχνη, η μυθολογία, η ιστορία, η αρχιτεκτονική και η λογοτεχνία σε εκπροσώπους του μοντερνισμού αλλά και στους σύγχρονους καλλιτέχνες. Έως τις 11 Μαρτίου!

Τα έργα τέχνης της ομαδικής έκθεσης «What’s normal for the spider is chaos for the fly» πραγματεύονται διάφορες εκφάνσεις της πραγματικότητας ως κανονικότητες. Οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν κώδικες και συμβολισμούς για να επικοινωνήσουν και να μοιραστούν την αλήθεια τους. Η σουρεαλιστική τους ματιά και θεώρηση για τον κόσμο αποκαλύπτεται μονάχα με γρίφους. Έως τις 18 Φεβρουαρίου στη Γκαλερί ArtZone 42!

«Είναι προφανές παντού γύρω μας ότι ο κόσμος έχει καταλήξει στην ομαλοποίηση του διαχωρισμού μεταξύ ανθρώπου και φύσης, την εμμονή στον έλεγχο και τον θάνατο της σχέσης μας με το άγνωστο». Ακριβώς αυτόν τον σπασμένο δεσμό μεταξύ των ανθρώπων και της άγριας φύσης, επιχειρεί να αποκαταστήσει η έκθεση της Αλεξίας Ιμάνο Μαρούλη «Wildlife and the Wild Woman». Έως τις 25 Φεβρουαρίου στη γκαλερί Άλμα!

Σινεμά, φωτογραφία και μια βόλτα στην Ελευσίνα

pou-tha-vgeis-37-02

Η ακόλουθη πρόταση έχει ως πρωταγωνιστή την φωτογραφία. Η Blank Wall Gallery, διοργανώνει το 1ο Black & White Athens Photography Festival! Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν το φωτογραφικό έργο 350 αναγνωρισμένων καλλιτεχνών από 75 χώρες και να συνομιλήσουν με τους δημιουργούς τους. Έως και τις 7 Φεβρουαρίου!

Από την 1η Ιανουαρίου, η πόλη της Ελευσίνας είναι και επίσημα η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για τη φετινή χρονιά. Η οικουμενική αυτή γιορτή ξεκινά το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου με μια εντυπωσιακή εκδήλωση στο παράκτιο μέτωπο και ένα πολύχρωμο πρόγραμμα με εκθέσεις, συναυλίες, DJ sets και παράλληλες εκδηλώσεις σε όλη την πόλη. Μην τη χάσεις γιατί θα διαρκέσει για μια μόλις ημέρα!

Κλείνουμε με δύο all time classic ταινίες, που θα προβληθούν την Τετάρτη 01/02 στο Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών! Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας-Νύχτες Πρεμιέρας σε προσκαλεί σε μια μοναδική βραδιά αφιερωμένη στον Michael Ballhouse, έναν από τους κορυφαίους και επιδραστικότερους κινηματογραφιστές του γερμανικού και παγκόσμιου σινεμά. Στους χώρους του Ινστιτούτου θα προβληθεί η ταινία «Μάρθα» σε σκηνοθεσία Rainer Werner Fassbinder και το «Μετά τα Μεσάνυχτα» του Martin Scorcese!

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα. Μέχρι τότε, να περάσεις υπέροχα ό,τι κι αν επιλέξεις να κάνεις! 😊