Artful 2023: Κάνε το κουίζ και τέσταρε πόσο καλά ξέρεις από τέχνη

Περίληψη: Πρόσθεσε τέχνη στη ζωή σου και κάνε το 2023 πιο όμορφο! Κι αν ήδη ξέρεις από τέχνη, σου ετοιμάσαμε ένα κουίζ για να το αποδείξεις!

Δεν υπάρχει ζωή χωρίς τέχνη. Ακόμα κι αν πιστεύεις πως η δική σου σχέση με την τέχνη είναι της λογικής «από μακριά κι αγαπημένοι», σίγουρα την απολαμβάνεις ακόμα και χωρίς να το καταλαβαίνεις. Η τέχνη κρύβεται παντού γύρω μας και σχηματίζει τις εμπειρίες μας. Από τη σχεδίαση του κινητού σου μέχρι το φαγητό που θα φας σε ένα εστιατόριο, κρύβεται από πίσω μία επιθυμία έκφρασης, μία δημιουργικότητα, μία επιδίωξη για πρόκληση συναισθημάτων. Γι’ αυτό και θέλουμε να σε βοηθήσουμε να εκτιμήσεις ακόμα περισσότερο την τέχνη φέτος. Είμαστε σε μία φάση που ενδείκνυται για νέα ξεκινήματα και αλλαγές άλλωστε, οπότε δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να γνωρίσεις τις τέχνες που σου ταιριάζουν. Βέβαια, αν η τέχνη κατέχει ήδη σημαντική θέση στη ζωή σου όλα αυτά μπορεί να σου φαίνονται περιττά. Σκέψου όμως ότι ποτέ δεν σταματάμε να μαθαίνουμε και σίγουρα μπορείς να διευρύνεις κι άλλο τις γνώσεις σου! Σύμμαχός σου και σε αυτό το ταξίδι θα είναι το βιβλίο! Αν παρ’ όλα αυτά βιάζεσαι να αποδείξεις πόσο καλά ξέρεις από τέχνη, τότε δεν έχεις παρά να απαντήσεις στις ερωτήσεις του κουίζ μας στο τέλος του άρθρου.

Γιατί αξίζει να γνωρίσεις καλύτερα την τέχνη

Υπάρχουν δεκάδες λόγοι για να εξερευνήσεις σε μεγαλύτερο βάθος την τέχνη και την ιστορία της. Ο σημαντικότερος πιστεύουμε πως είναι η ομορφιά που θα προσθέσει στην καθημερινότητά σου. Η εικαστική έκφραση είναι τόσο παλιά όσο και η ίδια ανθρωπότητα. Η αρμονία σε σχήματα ήταν κάτι που ακόμα και οι αρχαίοι άνθρωποι επιδίωκαν, όχι γιατί ήταν κάτι χρήσιμο αλλά γιατί ήταν κάτι ευχάριστο. Η ομορφιά είναι υποκειμενική, φυσικά, αλλά με τόσα είδη και καλλιτεχνικά ρεύματα που έχουν υπάρξει είναι βέβαιο πως θα βρεις αυτό που «μιλά» στη δική σου αισθητική! Γι’ αυτό και σε παροτρύνουμε να ανακαλύψεις την τέχνη που σου ταιριάζει, εξερευνώντας την ιστορία της. Μιλώντας για ιστορία, η τέχνη αποτελεί ακόμα μία έκφραση της ιστορίας μίας εποχής, ενός τόπου, ενός λαού. Γνωρίζοντας καλύτερα την τέχνη, γνωρίζεις καλύτερα την ιστορία.

Παράλληλα, μελετώντας τις τέχνες αναπτύσσεται η κριτική σου σκέψη. Η μελέτη της τέχνης απαιτεί παρατήρηση, ερμηνεία και κριτική. Αυτές οι τρεις ικανότητες αμβλύνονται όσο γνωρίζεις την ιστορία της τέχνης και σημαντικά καλλιτεχνικά έργα. Η κριτική σκέψη δεν είναι κάτι που θα σε βοηθήσει μόνο σε ό,τι έχει να κάνει με τέχνη, είναι ένα σημαντικό προσόν που η τέχνη μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις. Διάβασε για την τέχνη, σχημάτισε τις δικές σου απόψεις, δώσε τη δική σου ερμηνεία στα έργα και απόκτησε μία πραγματικά μοναδική οπτική.

Είμαστε βέβαιοι πως θα λατρέψεις την τέχνη και επειδή μπορεί να σε ταξιδέψει, τόσο στο χώρο όσο και στο χρόνο. Ανακαλύπτοντας την τέχνη μίας εντελώς ξένης σε εσένα χώρας, περιοχής, ηπείρου, θα έρθεις σε επαφή με έναν διαφορετικό πολιτισμό και τρόπο σκέψης. Η τέχνη είναι μία διαχρονική μορφή έκφρασης, οπότε μέσα από τα έργα ενός τόπου θα καταλάβεις καλύτερα πως σκέφτονται οι άνθρωποί του, ποια είναι τα ιδανικά τους, τι έχει σημασία για εκείνους, πώς περνούν ή περνούσαν τις μέρες τους, πώς βίωσαν σημαντικά γεγονότα. Η γραπτή ιστορία είναι σίγουρα μία πιο αντικειμενική εξερεύνηση των πραγμάτων, αλλά η τέχνη είναι μία πιο ζωντανή, συναισθηματική ερμηνεία την ζωής. Ακόμα κι αν είναι διαστρεβλωμένη, έχει τεράστια αξία.

Η τέχνη που σου ταιριάζει και το κουίζ που περίμενες

Για να πετύχεις το new year’s resolution σου και να κάνεις την αλλαγή βάζοντας περισσότερη τέχνη στη ζωή σου μέσα στο 2023, συγκεντρώσαμε τα καλύτερα βιβλία που θα σε βοηθήσουν. Βιβλία για ζωγραφική, για jazz, για φωτογραφία, και πολλές ακόμα τέχνες, σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις και να βρεις ποια τέχνη σου ταιριάζει. Το σύνθημα είναι ένα λοιπόν: Διάβασε και άλλαξε! Διεύρυνε τους ορίζοντές σου με ένα (ή πολλά) βιβλία και γίνε φέτος η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Α! Σου υποσχεθήκαμε και ένα κουίζ που θα τεστάρει τις γνώσεις σου επάνω στις τέχνες ε; Εδώ είναι👇