Ταξίδεψε μέσα από τις σελίδες και ζήσε ένα μαγικό 2023!

Περίληψη: Διεύρυνε τους ορίζοντές σου αυτή τη χρονιά ταξιδεύοντας. Πριν φτιάξεις βαλίτσες, ταξίδεψε με εισιτήριο ένα βιβλίο, γύρνα όλο τον κόσμο και εμπνεύσου.

Κάθε Γενάρη όλοι βάζουμε στόχους για τη νέα χρονιά. Επαγγελματικές αλλαγές, προσωπική βελτίωση, καινούργια ξεκινήματα, νέες εμπειρίες. Σε αυτό το πνεύμα κινούμαστε κι εμείς και αυτό το μήνα επιλέγουμε Books of Change, βιβλία που σε βοηθούν να ζήσεις το 2023 όπως το φαντάζεσαι. Και είμαστε βέβαιοι πως από τους συνηθέστερους στόχους κάθε χρονιά είναι τα περισσότερα ταξίδια! Από κοντινές εκδρομές μέχρι πτήσεις που σου προκαλούν jet lag, τα ταξίδια είναι ο καλύτερος τρόπος να βελτιωθείς, ερχόμενος σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες και ανθρώπους. Αν και εσύ θέλεις να κάνεις την αλλαγή και να ταξιδέψεις περισσότερο φέτος, σου έχουμε 7 μυθιστορήματα που θα σου δώσουν έμπνευση να κλείσεις εισιτήρια! Άσε πρώτα τις αφηγήσεις να σε ταξιδέψουν και έπειτα ετοίμασε βαλίτσες.

«Η Mercury παρουσιάζει» - Για μία γεύση από Χόλυγουντ

Το πρώτο μας λογοτεχνικό ταξίδι είναι υπερατλαντικό. Αυτό έκανε και η πρωταγωνίστρια του βιβλίου «Η Mercury παρουσιάζει» του Anthony Marra. Μέσα από αυτό το μυθιστόρημα δεν θα μεταφερθείς μόνο σε ένα διαφορετικό μέρος, αλλά και σε μία διαφορετική εποχή. Θα ακολουθήσεις την πορεία της Μαρίας, η οποία τη δεκαετία του 1920 αφήνει την Ιταλία για να κυνηγήσει την τύχη της στις ΗΠΑ. Η βιομηχανία του θεάματος μοιάζει με Γη της Επαγγελίας για πολλούς ανερχόμενους καλλιτέχνες, αλλά σπάνια τα πράγματα είναι όπως φαίνονται. Προτού περπατήσεις κι εσύ στα αστέρια του Walk of Fame της Hollywood Boulevard, μπορείς να περιπλανηθείς στον κόσμο της show biz όπως ήταν πριν από μερικές δεκαετίες.

«Αλλαγή: Μέθοδος» – Μεγαλώνοντας στον γαλλικό βορρά

Ο επόμενός μας προορισμός είναι πιο κοντινός, και πιο ρομαντικός. Στα βόρεια της Γαλλίας μας μεταφέρει το «Αλλαγή: Μέθοδος» του Édouard Louis. Γοτθικοί καθεδρικοί ναοί, μεσαιωνικά κτίρια, γραφικά τοπία. Για ένα αγόρι που θα φτάσει εκεί, όμως, αυτά μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Πρώτο του μέλημα είναι να ενσωματωθεί στην κοινωνία και να αφήσει πίσω του το παρελθόν. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, και μερικές φορές δεν είναι ούτε καλό. Σε αυτό το έργο το παλιό εναρμονίζεται με το νέο, η νοσταλγία αναμειγνύεται με την ανυπομονησία. Ιδανικό σκηνικό για να χαθείς κι εσύ σε ένα γαλλικό τοπίο.

«Δεν ήμουν πια άνθρωπος» – Στην Ιαπωνία των μεγάλων εναλλαγών

Η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου είναι σίγουρα στην κορυφή της bucket list για πολλούς ταξιδιώτες. Μία χώρα με τεράστια παράδοση, αλλά με ισχυρές επιρροές από το δυτικό πολιτισμό τις τελευταίες δεκαετίες. Για να καταλάβεις πως διαμορφώθηκε το τοπίο στη σημερινή Ιαπωνία, ένα από τα καλύτερα βιβλία που μπορείς να διαβάσεις είναι το best seller του Osamu Dazai «Δεν ήμουν πια άνθρωπος». Σίγουρα δεν είναι ένα βιβλίο που ωραιοποιεί την χώρα της Άπω Ανατολής, αλλά είναι ένα βιβλίο που θα σε βοηθήσει να έρθεις πιο κοντά με την κουλτούρα της, αλλά και να γνωρίσεις πως έζησε ένας άνθρωπος τις αντιφάσεις της χώρας μεταπολεμικά.

«Το τελευταίο καλοκαίρι στη Ρώμη» – Dolce Vita στην αιώνια πόλη

Η πρωτεύουσα της Ιταλίας είναι ο τέταρτος σταθμός της λογοτεχνικής μας περιήγησης στον κόσμο. Μόνο που δεν θα γνωρίσουμε την σύγχρονη εκδοχή της, αλλά την μορφή της όπως ήταν πριν από το 5 δεκαετίες. Ξεναγός μας ο Λέο Γκατζάρα, ο πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος «Το τελευταίο καλοκαίρι στη Ρώμη», με την πόλη να είναι συμπρωταγωνίστρια σε αυτή τη μαγευτική αφήγηση, που σίγουρα θα σε κάνει να θες να ταξιδέψεις αλλά και να ερωτευθείς.

«Η θάλασσα της ηρεμίας» – Από τη Βρετανία στον Καναδά κι από εκεί στο μέλλον

Ένα βιβλίο που σίγουρα θα κάνει trigger το wanderlust σου, αλλά με πολύ διαφορετικό τρόπο από ό,τι συνήθως. «Η θάλασσα της ηρεμίας» θα σε κάνει να αναρωτηθείς αν ζούμε σε μία προσομοίωση, πώς κυλά ο χρόνος και τι είναι άραγε η μνήμη και η αντίληψη. Για να το κάνει αυτό μας ταξιδεύει σε τέσσερεις διαφορετικές εποχές, μία στο παρελθόν, μία στο παρόν και δύο στο μέλλον. Οι ζωές των χαρακτήρων είναι πολύ διαφορετικές. Κάθε ένας προσπαθεί να πετύχει διαφορετικούς στόχους αλλά ακόμα και μέσα στους αιώνες κάτι φαίνεται να τους συνδέει. Το βιβλίο της Emily St. John Mandel θα σε βάλει να σκεφτείς την δική σου πραγματικότητα, παρακινώντας σε να κυνηγήσεις τους στόχους της νέας χρονιάς, δηλαδή τα ταξίδια!

«Τα βιβλία του Ιακώβ» – 200 χρόνια στην Πολωνική ιστορία 

Είναι δύσκολο ένα ιστορικό μυθιστόρημα να μην σε κάνει να συνδεθείς με τον τόπο και τα γεγονότα που παρουσιάζει. «Τα βιβλία του Ιακώβ» αποτελεί προϊόν τεράστιας έρευνας από τη Olga Tokarczuk οπότε αυτά τα συναισθήματα μεγενθύνονται! Σε ένα έργο, η νομπελίστρια συμπυκνώνει σχεδόν 200 χρόνια ιστορίας, ξεκινώντας από τα μέσα του 18ου αιώνα και φτάνοντας μέχρι και το Ολοκαύτωμα. Βασικός χαρακτήρας του βιβλίου είναι ο Jacob Frank, ένα Πολωνός Εβραίος που ισχυριζόταν πως είναι ο Μεσσίας. Η θρησκεία αποτελεί ακόμα και σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι της πολωνικής ταυτότητας και μέσα από αυτό το έργο η Olga Tokarczuk δημιουργεί μία πολύ γλαφυρή εικόνα της Πολωνίας του 18ου αιώνα.

«Ο ψαράς κι ο γιος του» – Η αλμύρα του Αιγαίου στις σελίδες

Για το τέλος κολυμπάμε σε γνώριμα νερά. «Ο ψαράς και ο γιός του» είναι μια ωδή στη θάλασσα με φόντο το Αιγαίο. Βρισκόμαστε σε ένα μικρό τουρκικό ψαροχώρι στα παράλια του Ανατολικού Αιγαίου. Θαρρείς πως αυτό το χωρίο παραμένει ανέγγιχτο από τα προβλήματα του έξω κόσμου αλλά ακόμα και εκεί καταφθάνουν τα γεγονότα. Εκεί, ένας ψαράς και η γυναίκα του αγωνίζονται να συνεχίσουν τη ζωή τους μετά από μία οικογενειακή τραγωδία. Το μυθιστόρημα του διεθνώς αναγνωρισμένου Τούρκου συγγραφέα Zülfü Livaneli μας υπενθυμίζει γιατί αγαπάμε τη θάλασσα αλλά και πόσο καταστροφική μπορεί να γίνει η δύναμή της.

Ακόμα περισσότερα μυθιστορήματα που θα σε εμπνεύσουν

Ταξιδεύοντας με τη λογοτεχνία θα πάρεις σίγουρα ιδέες και θα μεγαλώσει μέσα σου η λαχτάρα για περιπλάνηση! Διάβασε και άλλαξε την καθημερινότητά σου το 2023!