The Last of Us: Πώς να μεταφέρεις με επιτυχία ένα video game

Περίληψη: Επιτυχημένη μεταφορά video game στην οθόνη. Φάνταζε αδύνατο αλλά το HBO το πέτυχε με το The Last of Us! Πώς το κατάφερε;

Το παρελθόν μας είχε διδάξει πως η μεταφορά αγαπημένων video games στη μικρή ή τη μεγάλη οθόνη κατέληγε σχεδόν πάντα σε αποτυχία. Ακόμα και ταινίες που κατάφεραν να φέρουν κέρδος για τα studios που τις δημιούργησαν, απέτυχαν κινηματογραφικά, με κοινό και κριτικούς να μην ενθουσιάζονται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Τα τελευταία χρόνια όμως έχουμε παρατηρήσει μία αντιστροφή του κλίματος, με ποιοτικότερες δημιουργίες που κατάφεραν να μεταφέρουν σχετικά επιτυχημένα μερικές ιστορίες από τις κονσόλες στις οθόνες. Δύο τέτοια παραδείγματα είναι οι ταινίες Detective Pikachu και Sonic. Ακόμα όμως υπάρχει η αίσθηση ότι ένα βιντεοπαιχνίδι δεν μπορεί να «μεταφραστεί» σωστά σε ταινία ή σειρά. Ή μάλλον, υπήρχε αυτή η αίσθηση. Γιατί πλέον έχουμε τη σειρά The Last of Us, η οποία άλλαξε ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα για τις μεταφορές των video games στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Πώς κατάφερε το HBO να πετύχει το «αδύνατο»;

Δημιουργική ομάδα που νοιάζεται για το υλικό

Ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας επιτυχίας της σειράς The last of Us είναι οι άνθρωποι πίσω από το εγχείρημα. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ομάδες που αναλαμβάνουν να μεταφέρουν μία ιστορία στην οθόνη δεν σέβονται, ή μερικές φορές δεν γνωρίζουν καθόλου το πρωτότυπο υλικό. Πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα η σειρά Halo, όπου οι παραγωγοί δήλωσαν πως δεν βασίστηκαν στα παιχνίδια για να χτίσουν την ιστορία τους.

Ακριβώς το αντίθετο έγινε με τη σειρά The Last of Us. Οι δημιουργοί δεν σεβάστηκαν απλώς το αρχικό υλικό, είναι άνθρωποι που το γνωρίζουν καλύτερα από όλους. Ο Neil Druckman, ο οποίος ηγήθηκε της δημιουργίας του πρώτου τίτλου για το PS3, έχει σημαντικό ρόλο και στη σειρά καθώς είναι σεναριογράφος και executive producer. Δίπλα του το HBO έβαλε έναν σεναριογράφο με μεγάλη τηλεοπτική εμπειρία και πολλές επιτυχημένες παραγωγές, τον Craig Mazin που έχει δημιουργήσει και την βραβευμένη mini σειρά Chernobyl.

Εξαιρετικό casting και χημεία μεταξύ των πρωταγωνιστών

Pedro Pascal, Bella Ramsey. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε πολλά. Οι δυο τους ζωντανεύουν στη μικρή οθόνη όλα εκείνα τα συναισθήματα που ένιωσαν όσοι έπαιξαν το πρώτο παιχνίδι. Μα, η Bella Ramsey δεν μοιάζει στην Ellie του παιχνιδιού. Όταν ανακοινώθηκε το casting ακούστηκε αρκετές φορές αυτή η ατάκα. Δεν έχει καμία σημασία, όπως αποδείχτηκε περίτρανα. Δεν χρειάζεται να βρεθούν ηθοποιοί που θα μοιάζουν εξωτερικά στους χαρακτήρες τους οποίους ξέρουμε. Σημασία έχει να βρεθούν ηθοποιοί που θα αποδώσουν τα χαρακτηριστικά των ηρώων με τον καλύτερο τρόπο και θα μεταφέρουν στο θεατή τα συναισθήματα του χαρακτήρα.

Πέρα από αυτό, ειδικά για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, πρέπει να επιλεγούν ηθοποιοί που θα δουλέψουν καλά μεταξύ τους και που θα αντλήσουν το μέγιστο ο ένας από τον άλλο. Και αυτό έγινε στον απόλυτο βαθμό με την επιλογή των Pedro Pascal και Bella Ramsey. Ακόμα και στο επεισόδιο 6, το οποίο έχει ελάχιστη δράση, το ταξίδι του Joel και την Ellie και οι διάλογοι μεταξύ τους καταφέρνουν να δώσουν τόσα πολλά σε έναν τηλεθεατή. Δενόμαστε απίστευτα με τους δύο, ακόμα και μέσα από «βαρετές» καταστάσεις, καταλαβαίνουμε καλύτερα τα κίνητρά τους όσο τους γνωρίζουμε, ενδιαφερόμαστε όλο και περισσότερο για το μέλλον τους. Ο casting director της σειράς δικαιούται σίγουρα αύξηση για την επιλογή των Pedro Pascal και Bella Ramsey στους πρωταγωνιστικούς ρόλους!

Έμφαση στα κομμάτια που έχουν αφηγηματική αξία

Γράψαμε παραπάνω για την αξία του να έχεις ανθρώπους που νοιάζονται για το πρωτότυπο υλικό. Αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει η σειρά να μείνει ευλαβικά προσκολλημένη στη δομή και την ιστορία του παιχνιδιού. Video games και τηλεόραση είναι δύο πολύ διαφορετικά μέσα και το καθένα προσφέρει ψυχαγωγία με διαφορετικό τρόπο. Πρέπει, λοιπόν, μία ομάδα που θα βασιστεί σε ένα παιχνίδι να κατασταλάξει στο πως θα δώσει την ιστορία αποδοτικά στα πλαίσια της τηλεόρασης. Και αυτό έκαναν οι δημιουργοί της σειράς The Last of Us. Το παιχνίδι έχει περισσότερες στιγμές δράσης και μαχών, με ζόμπι και όχι μόνο, αλλά στη σειρά αυτό το μέρος της αφήγησης παίζει μικρότερο ρόλο.

Οι δημιουργοί πήραν την απόφαση να εστιάσουν στα κομμάτια που συμβαίνουν ανάμεσα στη δράση, τα οποία είναι και αυτά που συνθέτουν την καθηλωτική ιστορία. Επίσης, δεν φοβούνται να αλλάξουν κομμάτια της αρχικής ιστορίας, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας περίπτωσης είναι το επεισόδιο 3. Η σειρά παρουσιάζει με διαφορετικό τρόπο την ιστορία των Bill και Frank, η οποία φαίνεται πιο ταιριαστή από αυτή του παιχνιδιού. Συγκεκριμένα, ο τρόπος που η ιστορία τους εξελίσσεται στη σειρά ενισχύει την αφήγηση. Στο τέλος του επεισοδίου 3 κατανοούμε καλύτερα την επιλογή του Joel να συνεχίσει το ταξίδι του με την Ellie, λόγω της εξέλιξης (και του τέλους) της σχέσης του Bill και του Frank.

Δες τη σειρά The Last of Us… χθες!

Οι δημιουργοί της σειράς έχουν κάνει πραγματικά εξαιρετική δουλειά. Το The Last of Us δεν είναι απλά μία μεταφορά ενός video game στην τηλεόραση. Είναι μία απόδοση που μένει πιστή στη μεγάλη εικόνα της αφήγησης του παιχνιδιού, αλλά εστιάζει στα πράγματα που έχουν αξία και παρεμβαίνει μόνο όπου χρειάζεται. Αν σε αυτό το μίγμα βάλουμε και τους εξαιρετικούς Pedro Pascal και Bella Ramsey, το αποτέλεσμα είναι ένα video game adaptation που σπάει την «κατάρα» των αποτυχιών του παρελθόντος! Και αυτό μας κάνει να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο κινηματογραφικό και τηλεοπτικό μέλλον για ιστορίες που πηγάζουν από video games. Αν δεν έχεις δει ακόμα το The Last of Us, εμείς σου το προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Είτε έχεις παίξει το παιχνίδι είτε όχι, το τηλεοπτικό The Last of Us είναι μία από τις κορυφαίες σειρές του 2023 και σίγουρα αξίζει της προσοχής σου!