Θερινό σινεμά: Δες «Το γεγονός» που κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα

Περίληψη: Σκέφτεσαι να πας θερινό σινεμά αυτή την εβδομάδα; Σου προτείνουμε να δεις τη βραβευμένη ταινία «Το γεγονός»!

Προς το τέλος της άνοιξης, όταν ο καιρός γίνεται πλέον τελείως καλοκαιρινός, μία από τις αγαπημένες βόλτες όλων μας είναι στα θερινά σινεμά της πόλης. Χαλαρή διάθεση, δροσερή ατμόσφαιρα και προβολή ταινίας – σκέφτεσαι τίποτα καλύτερο; Όχι ε; Ούτε κι εμείς! Γι’ αυτό και όλο το καλοκαίρι στο Public Blog θα επιλέγουμε κάθε εβδομάδα μία ενδιαφέρουσα ταινία για να δεις σε θερινό σινεμά. Από εδώ και πέρα, κάθε Δευτέρα θα σε περιμένει και μία νέα πρόταση ταινίας! Θα ξεκινήσουμε από σήμερα όμως, προτείνοντάς σου την γαλλική ταινία «Το γεγονός», η οποία τον Σεπτέμβριο του 2021 τιμήθηκε με τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας.

Σε ποιο θερινό σινεμά παίζει «Το γεγονός»;

Αυτή την εβδομάδα θα βρεις την ταινία «Το γεγονός» σε τρία θερινά σινεμά. Αν είσαι στο κέντρο της Αθήνας έχεις δύο επιλογές. Το ιστορικό Σινέ Λιλά βρίσκεται στα Πατήσια και λειτουργεί συνεχόμενα από το 1967. Λίγο πιο πάνω, στα Εξάρχεια, βρίσκουμε ένα από τα παλαιότερα σε λειτουργία θερινά της Αθήνας, το ΒΟΞ, που προβάλει επίσης «Το γεγονός» αυτές τις μέρες. Αν βρεθείς προς Πειραιά, πέρνα μία βόλτα από τον Κορυδαλλό και το cine Παράδεισος για να απολαύσεις την βραβευμένη ταινία της Audrey Diwan.

Γιατί να δεις «Το γεγονός»

Video Duration
2:17

«Το γεγονός» είναι η πρώτη μας πρόταση για θερινό σινεμά όχι απλώς γιατί έτυχε να πάρει ένα σημαντικό βραβείο. Το ότι πήρε τον Χρυσό Λέοντα όμως, σε αυτή την περίπτωση, δείχνει όντως πως έχουμε να κάνουμε με μία εξαιρετική ταινία. Το έργο της Audrey Diwan πραγματεύεται τη ζωή μίας νεαρής γυναίκας στη Γαλλία του 1963. Ένα παρελθόν όχι και τόσο μακρινό, στο οποίο οι αμβλώσεις απαγορεύονται. Η Αν είναι μία πολλά υποσχόμενη φοιτήτρια φιλοσοφίας. Μέχρι που μένει έγκυος και το πρόγραμμα της ζωής της εκτροχιάζεται. Τα πλάνα που είχε για τον εαυτό της γίνονται όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθούν κι όλα αυτά γιατί δεν έχει δικαίωμα να τερματίσει την εγκυμοσύνη. Και όχι μόνο αυτό, καθώς όποιος άλλος τη βοηθήσει να κάνει έκτρωση μπορεί να βρεθεί στη φυλακή. Στα μάτια της όμως αξίζει να ρισκάρει τα πάντα για να προσπαθήσει να ζήσει τη ζωή που ονειρεύεται.

«Το γεγονός» είναι μία ταινία που δεν θα έπρεπε να χαρακτηρίζεται από τη λέξη «επίκαιρη», να που αυτό ακριβώς συμβαίνει όμως. Αντί να μας δείχνει ένα παρελθόν που έχουμε πια ξεπεράσει, ειδήσεις από διάφορες χώρες του πλανήτη μας υπενθυμίζουν πως δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε και πως τα κεκτημένα μπορεί εύκολα να τεθούν ξανά υπό αμφισβήτηση.

Το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε η ταινία

Η Audrey Diwan δεν είναι μόνο η σκηνοθέτης της ταινίας, συνυπογράφει και το σενάριό της. Για να γράψει «Το γεγονός» βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο της Annie Ernaux. Όπως και πολλά άλλα βιβλία της Ernaux, «Το γεγονός» είναι αυτοβιογραφικό. Η ίδια η συγγραφέας βίωσε την τραυματική εμπειρία της προσπάθειας της άμβλωσης σε μία εποχή όπου αυτό ήταν παράνομο και πάρα πολύ επικίνδυνο. Μάλιστα, μία από τις προσπάθειές της την οδήγησε στο νοσοκομείο όπου έφτασε πολύ κοντά στο θάνατο. Το τραυματικό γεγονός φαίνεται πως δεν το ξεπέρασε ποτέ, το μετάτρεψε όμως σε «καύσιμο» για το συγγραφικό της έργο, μοιραζόμενη με τον κόσμο την ιστορία της. Η ιστορία αυτή μπορεί να συνέβη σχεδόν έξι δεκαετίες πριν, αλλά, δυστυχώς, δεν υπάρχει μόνο για να μας θυμίζει μία περίοδο που αφήσαμε πίσω μας. Σήμερα, σχεδόν εξήντα χρόνια μετά λειτουργεί ως μήνυμα κατά της προσπάθειας αφαίρεσης του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης που έχουν οι γυναίκες επάνω στο σώμα τους. Και το μήνυμα αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Όταν σε χώρες του ανεπτυγμένου δυτικού κόσμου όπως οι ΗΠΑ, το δικαίωμα στην άμβλωση τίθεται υπό αμφισβήτηση και ίσως καταργηθεί πλήρως από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, «Το γεγονός» είναι μία υπενθύμιση του τι συμβαίνει όταν οι γυναίκες δεν έχουν την πλήρη κυριαρχία του σώματός τους.

Αξίζει να δεις την ταινία λοιπόν ή να διαβάσεις το βιβλίο. Μπορεί να μην είναι μία «ανάλαφρη» ιστορία, είναι όμως μία ιστορία που έχει μεγάλη σημασία και που μεταφέρει μαεστρικά στην οθόνη η Audrey Diwan. Επιπλέον, η Anamaria Vartolomei στο ρόλο της Anne έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές. Κλείσε λοιπόν θέση στο σινεμά που σε βολεύει να δεις «Το γεγονός» μέσα από το Public Tickets. Μετά το σινεμά, υπάρχουν πολλές ακόμα ιδέες για έξοδο αυτές τις ημέρες, ενώ δεν λείπουν και τα ενδιαφέροντα δωρεάν events!