Δωρεάν events της εβδομάδας: Πολιτισμός σε όλες του τις εκφάνσεις

Περίληψη: Μία εβδομάδα γεμάτη εκδηλώσεις μόλις ξεκίνησε! Μάθε για τα πιο ενδιαφέροντα δωρεάν events που ξεκινάνε αυτές τις ημέρες!

Το καλοκαιράκι στην ακρογιαλιά λέει ο στίχος, αλλά υπάρχει χρόνος για πολλές ακόμα δραστηριότητες αυτή την εποχή. Και αυτή την εβδομάδα θα βρεις εκδηλώσεις στις οποίες μπορείς να παρευρεθείς εντελώς δωρεάν! Βέβαια, για να μην ψάχνεις, τις βρήκαμε εμείς για σένα. Άσε την παραλία για το ΣΚ λοιπόν και απόλαυσε events πολιτισμού μέσα στην εβδομάδα. Έχεις να διαλέξεις μεταξύ πολλών επιλογών διαφόρων ειδών, από μουσική μέχρι ομιλίες, οπότε σίγουρα θα βρεις αυτά που ανταποκρίνονται στα «θέλω» σου.

Δωρεάν events κλασικής μουσικής 

Αυτή την εβδομάδα ξεκινάμε με Μέγαρο. Στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουνίου προβολή συναυλίας της West-Eastern Divan Orchestra. Αφορμή για αυτή την εκδήλωση αποτέλεσαν τα 20 χρόνια από το σχηματισμό της ορχήστρας. Έτσι θα πραγματοποιηθούν δύο συναυλίες στη Φιλαρμονική του Βερολίνου σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει το Τριπλό Κοντσέρτο του Beethoven και την ημιτελή Συμφωνία No. 9 του Bruckner. Στο βιολί είναι η Anne-Sophie Mutter, βιολοντσέλο παίζει ο Yo-Yo Ma, ενώ στη μουσική διεύθυνση και στο πιάνο είναι ο Daniel Barenboim.

Την Κυριακή 12 Ιουνίου, αφού γυρίσεις από παραλία, σου έχουμε ακόμα μία πρόταση κλασικής μουσικής. Στις 21:00, στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Colorado Springs για μία και μοναδική παράσταση. Με αυτή τη συναυλία θα ξεκινήσει το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2022. Η εκδήλωση διεξάγεται από την Underground Youth Orchestra σε συνεργασία με το American College of Greece και τον Δήμο Χαλανδρίου και τη συναυλία θα ανοίξει η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Χαλανδρίου.

Εκθέσεις που αξίζει να επισκεφθείς

Η εβδομάδα ξεκινά με μία μεγάλη έκθεση στο Καπνεργοστάσιο. Στις 6 Ιουνίου είναι τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης σύγχρονης τέχνης «Dream On». Η έκθεση αποτελείται από εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας που προέρχονται από τη δωρεά της ιδιωτικής συλλογής του Δ. Δασκαλόπουλου. Η έκθεση είναι συνεργασία της Βουλής των Ελλήνων και του ΝΕΟΝ και η είσοδος είναι δωρεάν, αλλά πρέπει να γίνει προκράτηση της θέσης. Στις 8 Ιουνίου στις 18:00 θα είναι τα εγκαίνια μίας ακόμα ενδιαφέρουσας έκθεσης. Στον χώρο τέχνης Μελάνυθρος ξεκινά η ομαδική έκθεση γλυπτικής «Ιστορίες Πηλού – Αποτυπώματα», υπό την επιμέλεια και οργάνωση της εικαστικού Μαριλένας Μιχοπούλου, μαζί με την ομάδα τέχνης «Terractiva».

Με ζωγραφική συνεχίζουμε και συγκεκριμένα με την ατομική έκθεση του Πάνου Τσαγκάρη με τίτλο «The Seed». Η νέα έκθεση φιλοξενείται στο χώρο των Kalfayan Galleries στο Κολωνάκι και τα εγκαίνιά της θα γίνουν στις 9 Ιουνίου. Η φωτογραφία παίρνει σειρά, μέσα από την έκθεση βραβευμένων φωτογράφων του Athens Photo World 2021. Η έκθεση διεξάγεται στα πλαίσια του Athens Photo World 2022 και παρουσιάζει τα έργα των φωτογράφων που βραβεύτηκαν στην περσινή διοργάνωση. Η έκθεση πραγματοποιείται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων από τις 9 έως τις 19 Ιουνίου. Η τελευταία δωρεάν έκθεση που σου προτείνουμε να επισκεφθείς αυτή την εβδομάδα λέγεται «Μαγικές εικόνες». Τη διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και αποτελείται από αντικείμενα από τη συλλογή του Μουσείου Κινηματογράφου, τα οποία αφηγούνται την εξέλιξη της τέχνης του κινηματογράφου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Χορός, παρουσίαση βιβλίου και… Bauhaus

Αν όλα τα παραπάνω σου μοιάζουν κάπως τετριμμένα, μην αγχώνεσαι, δεν τελειώσαμε ακόμα. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές πολιτιστικές δράσεις εντελώς δωρεάν και αυτή την εβδομάδα. Στην Ελευσίνα, η οποία θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2023, πραγματοποιείται από 7 έως 18 Ιουνίου το «Μυστήριο 57_ Ακροβατώντας στην Ελευσίνα». Η εκδήλωση αναδεικνύει τις τέχνες του του τσίρκου, του σύγχρονου χορού και της μουσικής μέσα από μία σύνθετη δράση τέχνης.

Μια ξεχωριστή εκδήλωση έρχεται για 4 μέρες στο Ελληνικό. Από 9 μέχρι 12 Ιουνίου, το 1ο Φεστιβάλ Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους Ελλάδας (New European Bauhaus) με θέμα «ECO-δομώντας το Μέλλον» πραγματοποιείται στο The Ellinikon Experience Park. Στόχος της εκδήλωσης είναι οι συμμετέχοντες να φανταστούν ένα μέλλον πιο βιώσιμο, χωρίς αποκλεισμούς, που θα είναι όμορφο στα μάτια, το μυαλό και την ψυχή.

Και κλείνουμε με την παρουσίαση ενός βιβλίου που περίμεναν πολλοί Έλληνες αναγνώστες. Το «ΝΑΙ» του Στέφανου Ξενάκη κυκλοφορεί στις 8 Ιουνίου και ο αγαπημένος συγγραφέας θα βρεθεί την Πέμπτη 9 Ιουνίου στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, για μία ομιλία με τίτλο «10 πράγματα που δεν μας έμαθαν», η οποία σχετίζεται άμεσα με το νέο βιβλίο. Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει DJ set από τον διευθυντή του Pepper 96.6 Γιώργο Μουχταρίδη. Αυτή θα είναι μία από τις πολλές εμφανίσεις του συγγραφέα σε όλα την Ελλάδα. Στις 14 Ιουνίου ο Στέφανος Ξενάκης παρουσιάζει το νέο του βιβλίο στις Σέρρες.

Τα δωρεάν events δεν σταματούν ποτέ, ακόμα και μέσα στο κατακαλόκαιρο. Κάθε Δευτέρα, λοιπόν, συντονίσου στο Public Blog για να μαθαίνεις τι νέο παίζει από εκδηλώσεις.