The Orange Show #9: Hip Hop βίντεο-επεισόδιο και μεγάλος διαγωνισμός

Περίληψη: Το hip hop έγινε 50 ετών! Στο νέο επεισόδιο The Orange Show συζητάμε για την ιστορία του είδους σε βίντεο podcast για πρώτη φορά και μαζί έχουμε τεράστιο διαγωνισμό!

Νέος μήνας, νέο επεισόδιο The Orange Show! Με μία μεγάλη διαφορά όμως. Το 9ο επεισόδιο δεν έχει μόνο ήχο, έχει και εικόνα. Και podcast και vidcast, 2-σε-1! Για το πρώτο μας βίντεο-επεισόδιο εξασφαλίσαμε δύο αγαπημένους καλεσμένους αλλά και έναν πολύ μεγάλο διαγωνισμό! Στο 9ο επεισόδιο του The Orange Show η Έρρικα Ρούσσου φιλοξένησε τον Αντώνη Κωνσταντάρα και τον Άρη Κωνσταντέλλο! Το ίδιο δίδυμο «φωτιά» ακούσαμε και στο 7ο επεισόδιο και, όπως φαντάζεσαι, για ακόμα μία φορά η συζήτηση κινήθηκε σε μουσικά πλαίσια. Αυτή τη φορά στο επίκεντρο ήταν η hip-hop, η οποία φέτος γίνεται 50 ετών!

50 χρόνια hip hop με τεράστιο διαγωνισμό

Πριν μιλήσουμε για τα όσα ακούσαμε (και είδαμε) στο νέο επεισόδιο, θα ξεκινήσουμε από τον διαγωνισμό αυτού του επεισοδίου, γιατί δεν πρέπει κανείς να τον χάσει. Γιορτάζουμε 50 χρόνια hip hop χαρίζοντας 5 σημαντικούς δίσκους από την ιστορία του είδους. Βρες το post μας σε Facebook και Instagram και κάνε το σχόλιό σου για να διεκδικήσεις έναν από τους 5 δίσκους που θα κάνουμε δώρο σε ισάριθμους νικητές. Και μην ξεχάσεις να κάνεις follow στο Spotify μαζί με μία αξιολόγηση. Οι 5 δίσκοι που θα χαρίσουμε στους μεγάλους νικητές είναι:

Πότε (και πού) ξεκίνησε η hip hop;

Η συζήτηση αυτού του επεισοδίου πήρε τα πράγματα από την αρχή, ξεκινώντας από την ιστορία γέννησης του hip hop. Προσπάθησε να ταξιδέψεις στις αρχές των 70s στις ΗΠΑ και να σκεφτείς τη μουσική της εποχής. Μάλλον σου ήρθαν στο μυαλό οι χαρούμενοι ήχοι της disco και τα λαμπερά ρούχα που τη συνοδεύουν. Δεν υπήρχε μόνο η φανταχτερή πλευρά όμως. Οι πιο φτωχές γειτονιές της Νέας Υόρκης, όπως το Bronx, χαρακτηρίζονται από φτώχεια και βία. Στα block parties των γκέτο θα γεννηθεί ένα διαφορετικό είδος μουσικής, αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως hip hop. Η μέρα που γεννήθηκε η hip hop ήταν η 11η Αυγούστου 1973, σε ένα block party του DJ Kool Herc, το οποίο -fun fact- είχε διοργανώσει για το back to school της μικρής του αδερφής! Με 2 πικάπ ταυτόχρονα, δημιουργώντας τα δικά του breaks από μουσική άλλων, ενέπνευσε μία ολόκληρη νέα γενιά καλλιτεχνών που βρέθηκαν στα πάρτι του. Τα 4 δομικά στοιχεία του hip hop γεννήθηκαν εκεί: DJ-ing, MC-ing, graffiti, break dance.

Οι Beastie Boys, τα Ημισκούμπρια και το Grammy του Jay-Z

Στις αρχές των 80s το hip hop «ξεφεύγει» από τις ΗΠΑ, με την Αγγλία και τη Γαλλία να είναι δύο πολύ σημαντικές διεθνείς σκηνές του είδους. Σημαντική hip hop σκηνή έχουμε και στην Ελλάδα, η ιστορία της οποίας -fun fact #2- ξεκινά με τον Στέφανο Κορκολή το 1983! Ο πρώτος «καθαρά» rap καλλιτέχνης στη χώρα μας είναι ο Άρης Τόμας, με την σκηνή να εδραιώνεται για τα καλά στα 90s. Active Member, Ημισκούμπρια, Terror X Crew, FF.C, είναι μερικά από τα σημαντικότερα acts των 90s. Τα Ημισκούπμρια μάλιστα, και συγκεκριμένα ο δίσκος «30 χρόνια επιτυχίες» φαίνεται πως αποτέλεσαν έμπνευση για τους Beastie Boys, τόσο για τη δημιουργία του εξωφύλλου του δίσκου «Hello Nasty» όσο και για το publicity stunt για την προώθησή του. Όλες τις λεπτομέρειες της ιστορίας μάς τις διηγούνται ο Άρης Κωνσταντέλλος με τον Αντώνη Κωνσταντάρα. Μία ακόμα άγνωστη σύνδεση της ελληνικής μουσικής σκηνής με την αμερικάνικη hip hop που μάθαμε σε αυτό το επεισόδιο αφορά το κομμάτι «Run This Town» του Jay-Z, για το οποίο βραβεύθηκε με Grammy. Για να δημιουργήσει αυτό το κομμάτι είχε πάρει sample από κομμάτι της ελληνικής μπάντας «Τα 4 επίπεδα της ύπαρξης»! Aυτό έγινε γνωστό μόνο μετά τη βράβευση και έτσι τα απαραίτητα δικαιώματα αποδόθηκαν στους Έλληνες δημιουργούς με καθυστέρηση!

Από το μεγάλο «μπαμ» στα 80s μέχρι το φαινόμενο Eminem

Επανερχόμαστε στις ΗΠΑ και στα τέλη των 70s, εκεί όπου είχαμε την κυκλοφορία του «Message», το οποίο θεωρείται το πρώτο hip hop τραγούδι που κυκλοφόρησε ποτέ. Δύο σημαντικές στιγμές στην ιστορία της hip hop ήρθαν από τους Run-D.M.C., οι οποίοι ήταν το πρώτο group που πήραν χορηγία (από την Adidas), και οι πρώτοι που έκαναν cross-over με άλλα μουσικά ειδή και συγκεκριμένα με τη rock, στο τραγούδι «Walk This Way». Στις αρχές με μέσα 80s μπαίνουν στο παιχνίδι και λευκοί καλλιτέχνες, όπως οι Beastie Boys και ο Vanilla Ice, οι οποίοι δίνουν έναν πιο pop χαρακτήρα στο είδος. Στο κεφάλαιο 2Pac – Biggie, την κόντρα Δύσης – Ανατολής, τις δολοφονίες των δύο καλλιτεχνών και τις θεωρίες συνωμοσίας που γεννήθηκαν δεν θα εμβαθύνουμε εδώ. Θα αφήσουμε τους experts Αντώνη Κωνσταντάρα και Άρη Κωνσταντέλλο να μιλήσουν για αυτά.

Δεν μπορούμε να χωρέσουμε 50 χρόνια ιστορίας σε ένα άρθρο (σε podcast 50+ λεπτών προλαβαίνουμε να καλύψουμε όλα τα σημαντικά milestones όμως), αλλά δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στο φαινόμενο Eminem. Ανακαλύφθηκε από τον Dr. Dre στα τέλη των 90s, μέσω κασετών που κυκλοφορούσαν από χέρι σε χέρι. Παρότι λευκός, γεγονός που οδήγησε σε bullying, κατάφερε να κερδίσει την εκτίμηση, αρχικά μέσα από underground battles και έπειτα από την άνοδό του στην κορυφή των charts, από τον πρώτο κιόλας δίσκο «The Marshall Mathers LP».

Πάτα play στο Spotify!

Η Έρρικα και οι καλεσμένοι της δεν έμειναν μόνο στην ιστορία όμως. Μας μίλησαν και για το σύγχρονο hip hop, από τα 00s και φτάνοντας στο σήμερα. Η είσοδος της R’n’B, η εμφάνιση της trap, η γενιά του Soundcloud, η σημαντική ελληνική σκηνή σήμερα, με ΛΕΞ, Answer, Fer De Lance και άλλους, και η Αφρο-Ελληνική σκηνή που έχει αναδυθεί, έγιναν όλα θέμα συζήτησης στο 9ο επεισόδιο του The Orange Show! Πάτα play στο Spotify για να ακούσεις όλη τη συζήτηση. Για να βιώσεις όλη την εμπειρία όμως σου προτείνουμε καλύτερα να δεις και το video που συνοδεύει το podcast 😉