Γιατί η jazz είναι η αγαπημένη μας μουσική τα Χριστούγεννα;

Περίληψη: Τις ημέρες των Χριστουγέννων δεν υπάρχει καλύτερη μουσική υπόκρουση από την jazz, με τις γλυκές της μελωδίες να αγκαλιάζουν γλυκά κάθε σπίτι!

Τα Χριστούγεννα βρίσκονται στη γωνία και εμείς, ήδη έχουμε αρχίσει τους υπολογισμούς των δώρων που θέλουμε να κάνουμε σε αυτούς που αγαπάμε, αλλά και τις διακοσμήσεις σε σπίτι και γραφείο! Οι περισσότερες πόλεις της χώρας έχουν ήδη φορέσει τα «γιορτινά» τους, ενώ τα πολύχρωμα λαμπάκια σε δρόμους, σπίτια και καταστήματα μας ανεβάζουν τη διάθεση στα ύψη!

Ένα άλλο πράγμα που φέρνουν τα Χριστούγεννα, εκτός από τον Άγιο Βασίλη και τα μελομακάρονα, είναι τα γιορτινά τραγούδια. Ναι, οι Wham! (βρες το Last Christmas σε ένα υπέροχο, λευκό, βινύλιο) και η Mariah Carey βρίσκονται στο επίκεντρο των memes τα τελευταία χρόνια, όμως, αν υπάρχει ένα είδος μουσικής που είναι συνδεδεμένο όσο κανένα άλλο με τις υπέροχες μέρες των γιορτών, αυτό είναι η jazz!

Οι περισσότερες συλλογές Χριστουγεννιάτικων κομματιών αποτελούνται από τραγούδια του είδους και τα περισσότερα από αυτά θεωρούνται classics! Γιατί όμως η jazz έχει γίνει, έστω και ανεπίσημα, η μουσική των Χριστουγέννων;

Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση με σιγουριά, υπάρχουν όμως κάποιοι λόγοι που εξηγούν τη συγκεκριμένη συνθήκη. Ένας πολύ βασικός λόγος είναι το γεγονός ότι τα περισσότερα σύγχρονα τραγούδια που υμνούν τα Χριστούγεννα, γράφτηκαν κατά τη διάρκεια της εποχής που η jazz και το rock ‘n’ roll μεσουρανούσαν, με τους Crooners να διατηρούν τη λάμψη τους.

Αναφέρομαι στις δεκαετίες του '50 και του '60, όταν κυκλοφόρησαν κομμάτια όπως τα Frosty the Snowman, Zat You, Santa Claus?, The Christmas Song, Christmas In New Orleans και πολλά ακόμη. Μπορεί να μη μιλάμε για τo λεγόμενo Jazz Age, όμως, τα περισσότερα τραγούδια γράφτηκαν από καλλιτέχνες του είδους.

jazz-mousikh-xristougenna-02

Σε μια περίοδο που η ποιότητα ζωής του μέσου Αμερικάνου ανέβαινε και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος αποτελούσε -πρόσφατο- παρελθόν, υπήρξε η ανάγκη του κόσμου να ζήσει στο έπακρο την κάθε γιορτή! Έτσι, υπήρξε μεγάλη προσφορά σε χαρωπά, Χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Μέχρι και σήμερα η κυκλοφορία ενός τέτοιου single αποτελεί βασική κίνηση για τη mainstream μουσική σκηνή.

Ωστόσο, νομίζω ότι το πιο σημαντικό που κάνει την jazz τόσο ταιριαστή με τη συγκεκριμένη εποχή είναι το συναίσθημα. Αρχικά, η vintage αισθητική που βγάζει, ακόμη και σε σύγχρονες παραγωγές, μπορεί να σε ταξιδέψει στην παιδική σου ηλικία. Τα όργανα που χρησιμοποιούνται και οι ενορχηστρώσεις σε ηρεμούν και αποτελούν ιδανικό soundtrack για μια κρύα μέρα του Χειμώνα, κατά τη διάρκεια της οποίας το μόνο που θες να κάνεις είναι να πιεις μια ζεστή σοκολάτα και να ανοίξεις τα δώρα σου.

Η jazz είναι ένα μαγικό είδος μουσικής και ταιριάζει απόλυτα με τη μαγεία που προσφέρουν τα Χριστούγεννα. Παρεμπιπτόντως, εδώ μπορείς να βρεις αμέτρητες κυκλοφορίες για να «στολίσεις» ηχητικά τον χώρο σου)!

Όπως αναφέρει και το Vox, ακόμη και το All I Want For Christmas Is You, έχει βασιστεί σε jazz συγχορδίες Χριστουγεννιάτικων τραγουδιών του παρελθόντος! Βέβαια, αυτό που έχει περισσότερο σημασία είναι ότι δίνουν ένα ταιριαστό ηχόχρωμα σε μια από τις πιο όμορφες εποχές του χρόνου. Όταν δηλαδή ερχόμαστε κοντά με τους δικούς μας ανθρώπους, περνάμε όμορφες στιγμές και ανταλλάσσουμε ευχές για τη νέα χρονιά!