Depeche Mode: Από το Essex στην κορυφή του κόσμου & η Spotify list

Περίληψη: Η μπάντα που άλλαξε το ρου της ηλεκτρονικής μουσικής ανακοίνωσε το 15ο studio album, και εμείς θυμόμαστε τους λόγους που λατρεύουμε τους Βρετανούς μουσικούς!

Πριν από λίγες ημέρες οι τεράστιοι Depeche Mode, ένα από τα αγαπημένα συγκροτήματα του ελληνικού κοινού, ανακοίνωσαν με την κυκλοφορία του 15ου album τους με τίτλο «Memento Mori», αλλά και τις ημερομηνίες της επερχόμενης παγκόσμιας περιοδείας τους.

Δυστυχώς, η χώρα μας δεν είναι -προς το παρόν- στους σταθμούς του εν λόγω tour, όμως, θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό θα αλλάξει μέσα στο επόμενο διάστημα!

Κάθε εμφάνιση τους χαρακτηρίζεται ως μια ξεχωριστή εμπειρία και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς όταν μιλάμε για μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες ενεργές μπάντες παγκοσμίως;

Αυτός ο ισχυρισμός δεν είναι δική μας άποψη (αν και τους αγαπάμε), αλλά βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία. Αρχικά, αξίζει να αναφέρουμε ότι πρόκειται για ένα συγκρότημα που βρίσκεται πολύ συχνά στις λίστες του Forbes που αφορούν τις πιο επιτυχημένες περιοδείες της εκάστοτε χρονιάς. Το 2018, για παράδειγμα, βρέθηκαν στη θέση 44 του top 100 των Celebrity με τα μεγαλύτερα έσοδα. Ήταν η περίοδος που η μπάντα έπαιξε 90 συναυλίες, με κέρδη ύψους ενός εκατομμυρίου ανά show!

depeche-mode-02

Παράλληλα, έχουν πουλήσει συνολικά πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους και μετράνε 54 τραγούδια που έχουν ανέβει σε διάφορες θέσεις των Βρετανικών charts, ενώ, κάθε δίσκος τους έχει σκαρφαλώσει στο Top 10, δυο εκ των οποίων στην πρώτη θέση. Ο λόγος για τα «Ultra» και «Songs of Faith and Devotion».

Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους, αλλά, επειδή πολλές φορές δεν είναι αντάξια της ποιότητας, ας ρίξουμε μια ματιά και στους λόγους για τους οποίους οι Depeche Mode είναι μια από τις πιο σπουδαίες μπάντες εκεί έξω.

Ένας από τους βασικότερους εξ αυτών, είναι η ικανότητά τους να γράφουν τεράστια hits, με σκοτεινό ήχο και γεμάτους νόημα στίχους. Αυτό, δεν είναι κάτι που μπορεί να κάνει κάποιος εύκολα. Τραγούδια όπως το «Enjoy the Silence» έχουν αγαπηθεί από fans διαφορετικών ειδών μουσικής, οι οποίοι, στα χαρτιά, δεν αποτελούν το target group των DM. Και όμως, οι αριθμοί δεν βγαίνουν διαφορετικά! Οι φίλοι της New Wave μουσικής σε κάθε πόλη δεν είναι αρκετοί ώστε να γεμίσουν ένα στάδιο όπως αυτά που παίζουν οι Βρετανοί φίλοι μας!

Η παρέα από το Essex έχει σπάσει τα στεγανά, συνδυάζοντας με μαεστρία τη rock μουσική με πρωτοποριακούς ηλεκτρονικούς ήχους. Τεράστιο ρόλο σε όλο αυτό έχει παίξει ο κιθαρίστας του group και βασικός συνθέτης, Martin Gore, χωρίς τον οποίο οι Depeche Mode θα ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό.

Ωστόσο, θα ήταν άδικο να μην αναφερθούμε και στον εμβληματικό frontman Dave Gahan. Η φωνή του, απλά υπέροχη, ενώ στη σκηνή είναι ένας πραγματικός showman. Τα shows της μπάντας είναι εντυπωσιακά και μάλιστα χωρίς υπερβολές. Η αισθητική τους είναι τέτοια, που μπορούν να μαγνητίσουν τα βλέμματα -και τις καρδιές μας- με απλά πράγματα.depeche-mode-01

Η δισκογραφία τους έχει κάτι για όλους. Από τεράστια hits που απευθύνονται στο ευρύ κοινό, όπως το προαναφερθέν «Enjoy the Silence», το «Dream On» και το «Personal Jesus», μέχρι άγνωστα διαμάντια όπως η διασκευή στο «Route 66» ή το «But Not Tonight», που ήταν το βασικό κομμάτι του soundtrack της iconic εφηβικής ταινίας του 1986 με τίτλο Modern Girls.

Εν κατακλείδι, αυτό που κάνει τους Depeche Mode τόσο ξεχωριστούς, είναι πως έχουν κατακτήσει πολλές κορυφές δίχως εκπτώσεις στον ήχο τους και αυτό είναι κάτι που τους αναγνωρίζει το ελληνικό κοινό -και όπως είναι φυσικό, όλος ο μουσικόφιλος κόσμος.

Έτσι, η ανακοίνωση του πρώτου τους δίσκου έπειτα από πέντε χρόνια έφερε χαρά και ενθουσιασμό στους απανταχού fans, λίγους μήνες μετά τα άσχημα νέα της απώλειας του μέλους της μπάντας Andy Fletcher.

Στις αρχές του 2023 λοιπόν θα έχουμε στα χέρια μας το «Memento Mori», το οποίο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Gahan, θα περιέχει 12 νέα κομμάτια επηρεασμένα κυρίως από την πανδημία. Ο δίσκος θα κυκλοφορήσει από την Columbia και εμείς ελπίζουμε να εμφανιστεί και μια μικρή ελληνική σημαία στον χάρτη του επερχόμενου tour του group!

Spotify list: Reach out and touch faith!

Από το disco-ειδές «Speak & Spell» του 1981 μέχρι το φουτουριστικό «Spirit» του 2017, οι Depeche Mode βρίσκονται εδώ και τέσσερις δεκαετίες μεταξύ των πρωτοπόρων της ηλεκτρονικής μουσικής. Με 15 studio albums στο ενεργητικό τους ο Dave Gahan και ο Martin Gore εχουν γράψει δεκάδες επιτυχίες που αξίζει να ανακαλύψεις. Πάτα play στην ειδική λίστα του Spotify που ετοιμάσαμε, και μπες στο ρυθμό!