Tindersticks: Ο Tarantino, το σπιρτόκουτο στην Ελλάδα & η Spotify list

Περίληψη: Oι Tindersticks κλείνουν τα 30 τους χρόνια, και εμείς μιλήσαμε με τον τραγουδιστή Stuart Staples πριν τα επετειακά live σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη!

Λίγες εβδομάδες μετά τη συγκλονιστική συναυλία των Madrugada στο Καλλιμάρμαρο, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ακόμα ένα αγαπημένο συγκρότημα του ελληνικού κοινού. Οι Tindersticks, το βραβευμένο indie σχήμα από τη Βρετανία, έρχεται στα τέλη Οκτωβρίου για τρεις μοναδικές εμφανίσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Κουβαλώντας την κληρονομιά των Smiths, των Jesus & Mary Chain και της θρυλικής 4AD, οι Tindersticks έχουν ξεχωρίσει για την μοναδικότητα και τις αιθέριες μελωδίες τους. Φέτος κλείνουν τα 30 τους χρόνια και θα το γιορτάσουν με δύο επετειακές εμφανίσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (30 & 31 Οκτωβρίου), και μία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (1 Νοεμβρίου). Εν αναμονή των τριών live, μιλήσαμε με τον τραγουδιστή Stuart Staples για την επόμενη μέρα των Tindersticks, την νέα μουσική πραγματικότητα και την ιδιαίτερη αγάπη που τρέφουν για την Ελλάδα.

Η συνέντευξη δόθηκε στην Έρρικα Ρούσσου και δημοσιεύθηκε αρχικά στο VICE

Ο Stuart Staples μας καλεί να γιορτάσουμε τα 30 χρόνια των Tindersticks

Τι μπορούμε να περιμένουμε για τα επετειακά live σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη;

«Θα είμαστε πολλοί άνθρωποι που θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να «κλείσουμε» αυτό το συναυλιακό έτος που τυγχάνει να είναι και το επετειακό μας. Με αυτές τις τρεις συναυλίες, ουσιαστικά, ολοκληρώνουμε ένα tour που ξεκίνησε τον Απρίλιο και στόχο είχε και έχει να γιορτάσει την επανένωση με την ευρύτερη «οικογένεια» των Tindersticks, άτομα που συμπορεύτηκαν με την ορχήστρα μέσα σε όλα αυτά τα 30 χρόνια. Ο Terry Edwards, ο άνθρωπος που κάναμε μαζί τον πρώτο και τον δεύτερο μας δίσκο, αλλά και η Gina Foster, με την οποία από το 1999 έχουμε βρεθεί μαζί στη σκηνή πολλές φορές, είναι μόνο δύο από τους καλλιτέχνες που θα «ξανασυναντηθούμε» στην Αθήνα στις 30 Οκτωβρίου».

Έχετε κάποια resolutions για την νέα εποχή των Tindersticks;

«Δεν ξέρω αν μπορώ να τα αποκαλέσω resolutions, ωστόσο αφήνουμε πίσω μια χρονιά που αναπόφευκτα λόγω της επετείου δημιουργεί ερωτήματα και σκέψεις. Τα 30 χρόνια είναι πολλά για να πεις «εντάξει, ναι συνεχίζουμε όπως είμαστε». Πιστεύω ότι είμαστε στη φάση πλέον της συνειδητοποίησης -χωρίς να θέλω να ακουστώ πεσιμιστής ή μελοδραματικός- ότι οι επιπτώσεις του πέρατος αυτών των χρόνων από πάνω μας θα είναι μάλλον αρνητικές. Ίσως, βέβαια, σε ένα βάθος χρόνου να θεωρηθούν θετικές. Δεν ξέρω. Σίγουρα πάντως δεν μπορούμε να πούμε ότι θα μείνουμε ίδιοι.

public-figures-tindersticks-01

Έπαιξε ρόλο σε αυτό η πανδημία;

«Σίγουρα η πανδημία μας επηρέασε, όπως όλους. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Κλείνουμε 30 χρόνια ως μπάντα. Στα 20, στα 25 χρόνια σκεφτόμασταν ότι εντάξει, βαρύ που φτάσαμε ως εδώ». Τώρα είναι μάλλον η στιγμή που πρέπει να σκεφτούμε τι είναι αυτό που μπορούμε να δώσουμε και τι αντίστοιχα να περιμένουμε».

Πόσο διαφορετική είναι σήμερα η μουσική πραγματικότητα για έναν καλλιτέχνη;

«Με θυμάμαι να μπορώ να ζω ως μουσικός» λέει χαρακτηριστικά ο Stuart Staples αφήνοντας ένα αχνό χαμόγελο. «Τώρα πια δεν υπάρχει αυτό». Για τον τραγουδιστή των Tindersticks, το βασικό ζήτημα σήμερα είναι πως «η μουσική ολοένα και περιορίζεται». Και σύμφωνα με τον ίδιο ακόμα περισσότερο «η πιο ενδιαφέρουσα μουσική, η μουσική που σε κάνει να σκέφτεσαι, να ταξιδεύεις, να πηγαίνεις παραπέρα με τον οποιοδήποτε τρόπο. Δεν είναι ότι δεν υπάρχει καλή μουσική. Είναι ότι αυτή γίνεται ολοένα και πιο λίγη, όπως και ο χώρος για τους νέους καλλιτέχνες. Το μόνο που υπάρχει είναι οι προνομιούχοι από άλλες εποχές, που μπορούν να κάνουν κάποια πράγματα. Δεν νομίζω ότι εμείς αν ξεκινούσαμε τώρα, ως νέα μπάντα θα είχαμε καταφέρει κάτι».

Παρόλα αυτά ο frontman της μπάντας από το Nottingham διατηρεί μια ισχνή ελπίδα για το μέλλον. «Ίσως οι αλλαγές στους σχετικούς νόμους και η προστασία της μουσικής να ανοίξουν και πάλι τον δρόμο στους μουσικούς για δημιουργία. Να τους δώσουν τη δυνατότητα να υπάρξουν ξανά

Ποια είναι η γνώμη σου για τις μεγάλες πλατφόρμες μουσικής;

«Ως καταναλωτής, τις βρίσκω ως κάτι το συναρπαστικό» απαντά ο Stuart Staples, προτού συνεχίσει με μια μικρή δόση νοσταλγίας. «Για μένα, ως παιδί, μου έπαιρνε σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο από τον πρώτο δίσκο του Stevie Wonder μέχρι τον τελευταίο του για να ακούσω, να επεξεργαστώ και να καταλάβω τη μουσική του και αυτό που ήθελε να πει. Φαντάζομαι ότι τώρα, μπορεί κάποιος να το κάνει και σε ένα απόγευμα». Για τον τραγουδιστή των Tindersticks, η ανακάλυψη της μουσικής είναι «ένα μεγάλο ταξίδι που περιπλέκεται συνεχώς με νέα αντίστοιχα ταξίδια που θέλουν πολύ χρόνο και πολλή ενέργεια. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν απορρίπτει τα θετικά που έχουν οι μουσικές πλατφόρμες τόσο για τους fans όσο και για τους καλλιτέχνες. «Τώρα, είναι τέλειο που έχεις την πληροφορία στα πόδια σου». Πλέον μπορούν να σε εντοπίσουν, να σε ακούσουν, να σε μάθουν πάρα πολύ γρήγορα».

Πώς περνάτε το χρόνο σας εκτός studio;

«Κάθε μέλος του συγκροτήματος βρίσκεται σε διαφορετική χώρα. Είναι αρκετά δύσκολο επομένως να βρούμε κοινό χρόνο που να μην τον αξιοποιήσουμε για δημιουργία. Παλιά μαγειρεύαμε μαζί, περνούσαμε χρόνο μαζί, φυσικά ακούγαμε μουσική μαζί. Ωστόσο, όταν υπάρχει μια συναυλία ή ένας δίσκος τα πράγματα γίνονται πολύ πιο πιεστικά και ο χρόνος λίγος. Αυτές οι μαγικές στιγμές, χωρίς πίεση, χωρίς το άγχος ότι κάτι πρέπει να κάνεις είναι και οι καλύτερες για να δημιουργήσεις κάτι πραγματικά καλό». Χαμογελώντας από τις αναμνήσεις συμπλήρωσε: «Η αλήθεια είναι ότι η τελευταία φορά που βρεθήκαμε σε σινεμά όλοι όλοι μαζί ήταν όταν είχαμε πάει να δούμε το «Reservoir Dogs». Μπορώ να πω ότι εξελίχθηκε σε τραγωδία. Κάποιος μέθυσε, ξεκίνησε μια έντονη συζήτηση που εξελίχθηκε σε τσακωμό. Τότε ήταν που κατάλαβα ότι μάλλον πρέπει να πηγαίνω σινεμά με το κορίτσι μου και μόνο».

public-figures-tindersticks-ft

Ποιο είναι το τελευταίο album που αγόρασες;

«Είναι το «Ali» o τελευταίος δίσκος των Khruangbin και του Vieux Farka Touré. Δεν έχουν έρθει ακόμα. Τους περιμένω με χαρά να τους ακούσω και τους δύο». Μια ματιά στο γραφείο του Stuart και καταλαβαίνεις πως έχεις να κάνεις με έναν συλλέκτη και πραγματικό audiophile. «Αν υπάρχει κάτι που με ενθουσιάζει πολύ, αυτό είναι το «χτίσιμο» της δικής μου συλλογής. Ακόμη και αν γνωρίζω ότι έχει τα δικά του «οικολογικά» θέματα, το βινίλιο είναι για μένα ένας τέλειος συνδυασμός υποστήριξης καλλιτεχνών και προσωπικής απόλαυσης».

Tι βιβλία σου αρέσει να διαβάζεις;

«Τα τελευταία πέντε χρόνια έχω μπει στον μαγικό κόσμο της ιρλανδικής λογοτεχνίας» απαντά ο Stuart Staples, με το βλέμμα του να μαρτυρά την αγάπη που τρέφει για τη λογοτεχνική παράδοση της πατρίδας του James Joyce. Fun fact. Ο Stuart Staples εκτός από τραγουδιστής των Tindersticks είναι και συγγραφέας. Το συγγραφικό του ταξίδι ξεκίνησε με το βιβλίο «Singing Skies», μια συλλεκτική έκδοση με στίχους από την μακρά μουσική του πορεία.

Κλείνοντας θα ήθελες να πεις κάτι στους fans των Tindersticks;

«Είναι πάντα χαρά μας να ερχόμαστε στην Ελλάδα. Είναι ένα μέρος που πάντα ανυπομονούμε για να έρθουμε. Ελπίζω όσοι είμαστε εκεί να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε κάποιες ωραίες στιγμές μαζί».

Tindersticks και Ελλάδα: Μια σχέση αγάπης που κρατάει πολλά χρόνια

Όπως σίγουρα γνωρίζουν οι fans των Tindersticks, η ιστορία του συγκροτήματος είναι στενά συνδεδεμένη με τη χώρα μας. Αρχές των 90s, ο Stuart Staples βρίσκεται διακοπές στην Ελλάδα. Σε μια παραλία βρίσκει ένα πεταμένο σπιρτόκουτο που έγραφε πανω «Tindersticks». Όλοι γνωρίζουμε τη συνέχεια. Εδώ και τρεις δεκαετίες, οι Βρετανοί είναι ψηλά στη λίστα με τα αγαπημένα alternative συγκροτήματα του ελληνικού κοινού. Συχνά πυκνά κάνουν στάση στην Ελλάδα για συναυλίες αλλά και για τις ανάγκες βίντεο κλιπ («Pinky In The Daylight», γυρισμένο στην Ιθάκη). Τώρα, έχουμε την ευκαιρία να τους απολαύσουμε, με τη συνοδεία κλασικής ορχήστρας. Για το live στη Θεσσαλονίκη μπορείς να κλείσεις εύκολα τα εισιτήριά σου μέσα από το Public Tickets.

Say Goodbye To The City... με την Spotify List

Οι Tindersticks είναι ένα από τα συγκροτήματα που σημάδεψαν την εναλλακτική μουσική σκηνή των 90s. Τα άλμπουμ Tindersticks I, Tindersticks II και Curtains συνιστούν μνημείο πολιτισμού για την ανθρωπότητα, επηρεάζοντας δεκάδες καλλιτέχνες από την britpop, trip-hop και post-punk σκηνή. Οι επιτυχίες τους πάρα πολλές για να τις αναφέρουμε όλες εδώ. Γι’ αυτό φτιάξαμε μια Spotify list αφιερωμένη στο βρετανικό συγκρότημα ώστε να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.