Måneskin: Πώς ένα rock 'n' roll όνειρο γίνεται πραγματικότητα

Περίληψη: Οι Måneskin έχουν έρθει για να μείνουν. Ώρα να δούμε την ονειρική πορεία των Ιταλών από το X-Factor στη Eurovision και από εκεί στην κορυφή του κόσμου!

Η Eurovision είναι ένας «λαμπερός» και ταυτόχρονα παράξενος διαγωνισμός. Όπως σίγουρα θα έχεις διαπιστώσει μέσα στα χρόνια, μπορεί να την παρακολουθεί εκατομμύρια κόσμου, όμως, σπάνια βλέπουμε κάποιον καλλιτέχνη που έχει ξεπηδήσει από αυτή να κάνει πραγματικά μεγάλη καριέρα. Ωστόσο, υπάρχει μια τρελή μπάντα από την Ιταλία που έχει καταφέρει να εξαργυρώσει τη νίκη της στη διοργάνωση του 2021, η οποία έλαβε χώρα στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο λόγος φυσικά για τους Måneskin, οι οποίοι, με όχημα την ενέργεια που βγάζουν και την ξεχωριστή τους προσωπικότητα, έχουν φέρει μέσα σε δυο χρόνια τα πάνω κάτω.

Όλα ξεκίνησαν το 2016, όταν ο frontman Damiano David, η μπασίστρια Victoria De Angelis και ο κιθαρίστας Thomas Raggi, αποφάσισαν, όντας ακόμη μαθητές λυκείου, να φτιάξουν ένα συγκρότημα. To όνομά τους σημαίνει «σεληνόφως» στα δανέζικα, με τη Δανία να είναι η δεύτερη πατρίδα της Victoria.

Γρήγορα άρχισαν να παίζουν σε διάφορους τοπικούς διαγωνισμούς, αλλά και στους δρόμους της Ρώμης ως buskers. Παράλληλα, δούλεψαν τον ήχο και το performance τους, με το αποτέλεσμα να γίνεται όλο και καλύτερο.

Video Duration
2:04

Η πραγματική αναγνώριση ήρθε το 2017 όταν συμμετείχαν στο ιταλικό X-Factor, στο οποίο τερμάτισαν δεύτεροι. Έναν χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε το ντεμπούτο τους με τίτλο Il ballo della vita, το οποίο έφτασε στην κορυφή των ιταλικών charts. Μέσα στο επόμενο διάστημα, πραγματοποίησαν συναυλίες σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, όπως η Δανία, η Αγγλία, η Ελβετία και το Βέλγιο, πουλώντας συνολικά πάνω από 140.000 εισιτήρια.

Το όνομά τους είχε ήδη αρχίσει να ακούγεται στην Ευρώπη, όπως και τα singles τους. Αυτή όμως ήταν μόνο η αρχή! Ακολουθεί η συμμετοχή και η πρώτη θέση στο φεστιβάλ του Sanremo, κάτι που τους οδήγησε στην Eurovision. Παράλληλα, οι Måneskin ανακοινώνουν την κυκλοφορία του δεύτερου album τους με τίτλο Teatro d'ira: Vol. I, στο οποίο βρίσκεται και το τραγούδι με το οποίο κατέβηκαν στον διαγωνισμό, το φανταστικό Zitti e Buoni!

Video Duration
4:16

Η εμφάνισή τους στη σκηνή του διαγωνισμού ήταν εκρηκτική και δεν άφησε περιθώριο σε κανέναν να αμφισβητήσει ότι αυτή η μπάντα αξίζει να είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που ένας rock καλλιτέχνης «το σηκώνει»!

Να αναφέρουμε εδώ ότι η τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν στην Αθήνα, το 2006, όταν οι Φινλανδοί Lordi, είχαν προκαλέσει αίσθηση με το Hard Rock Hallelujah (παρεμπιπτόντως στα Public θα βρεις κάποιες καταπληκτικές συλλογές βινυλίων της τερατομπάντας)! Υπενθυμίζουμε ότι εκείνη την περίοδο οι HIM - έτεροι Φινλανδοί - και οι επίσης μασκοφόροι Slipknot ήταν στα ντουζένια τους!

Για πολλές μέρες μετά τον διαγωνισμό ο Damiano και η παρέα του απασχολούσαν τους φίλους της Eurovision, αλλά και τον κόσμο της rock μουσικής, με debates γύρω από την «αυθεντικότητά» τους.

«There is no such thing as bad publicity» λένε οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι, οι οποίοι, δεν άργησαν να μάθουν τους Måneskin. Τα Zitti e Buoni και I Wanna Be Your Slave, μπήκαν στα παγκόσμια charts του Spotify, στα αντίστοιχα της Αμερικής, ενώ το κομμάτι με το οποίο κατέκτησαν την κορυφή της Eurovision, έγινε το πρώτο ιταλόφωνο που κατάφερε να μπει στο top 20 των βρετανικών charts εδώ και 20 χρόνια!

Μέσα στο 2021 έκαναν περιοδείες σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία, παίζοντας σε μεγάλα venues και σε κάποια από τα πιο γνωστά φεστιβάλ εκεί έξω! Μάλιστα, προς τα τέλη της χρονιάς άνοιξαν τη συναυλία των θρύλων της rock μουσικής The Rolling Stones, στο Las Vegas! Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει και στην επανεκτέλεση του single, I Wanna Be Your Slave με τον Iggy Pop στα φωνητικά!

public-appreciation-maneskin-01

Μέσα σε όλα αυτά, η διασκευή που έχουν κάνει στο Begging των Four Seasons, απέκτησε τρομερό hype και πλέον μετράει πάνω από ένα δισεκατομμύριο streams στο Spotify!  

Θα έλεγε κανείς ότι αυτό θα ήταν το peak της πορείας μιας μπάντας που ξεπήδησε από την Eurovision. Το 2022 ήταν μια ακόμη πιο δυναμική χρονιά για την τετράδα από την Ιταλία.

Οι Måneskin εμφανίστηκαν επίσης σε κάποια από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά σόου στον κόσμο, όπως το Saturday Night Live και το The Tonight Show με τον Jimmy Fallon, ενώ έπαιξαν ζωντανά και στα MTV Europe Music Awards, όπου βραβεύτηκαν και ως το καλύτερο rock συγκρότημα της χρονιάς.

Παράλληλα, ηχογράφησαν μια διασκευή στο If I Can Dream του τεράστιου Elvis Presley, η οποία, συμπεριλήφθηκε στο soundtrack της ταινίας Elvis. Συνέχισαν με εμφανίσεις σε μεγάλα φεστιβάλ όπως το Rock am Ring της Γερμανίας, με τον κόσμο να ζητάει περισσότερο από το sexy mainstream rock που τόσο απλόχερα προσφέρουν.

Οι Måneskin δεν χαλάνε χατίρι στο κοινό τους και έτσι τον Οκτώβριο μας χάρισαν το The Loneliest, ένα κομμάτι που τους βρίσκει σε πιο χαλαρούς ρυθμούς και με όρεξη να αγκαλιάσουν την pop πλευρά τους. Αυτός ήταν ο προάγγελος του τέταρτου δίσκου, που ήρθε λίγους μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2023.

Ο τίτλος του, Rush! Αρκεί μόνο να πούμε πως αυτή τη στιγμή φιγουράρει στην κορυφή των πιο εμπορικών δίσκων στην Ελλάδα, και όχι μόνο! To βρίσκεις στα Public σε μία πανέμορφη picture disc έκδοση του LP αλλά και σε ένα φανταστικό limited edition boxset!

public-appreciation-maneskin-02

Η παραγωγή του Rush είναι η καλύτερη από κάθε άλλη δουλειά του συγκροτήματος και πώς να μην ήταν άλλωστε, αφού χρέη παραγωγού ανέλαβαν οι Max Martin και Sly! Πλέον, οι Måneskin αγωνίζονται στο «ΝΒΑ» της μουσικής βιομηχανίας.

Μια από τις εκπλήξεις του δίσκου ήταν και η συμμετοχή του Tom Morello των θρυλικών Rage Against the Machine στο Gossip, που, πριν από περίπου δυο εβδομάδες απέκτησε το δικό του κλιπ! Η δεύτερη ήταν η προσθήκη του Supermodel στο tracklist του άλμπουμ, ενός κομματιού που είχε κυκλοφορήσει αρκετά νωρίτερα ως stand-alone single!

Το 2023 λοιπόν, βρίσκει τους Måneskin με ένα celebrity status που είχε χρόνια να γνωρίσει ευρωπαϊκή rock μπάντα. Εμφανίσεις σε «κόκκινα χαλιά», διάσημοι ηθοποιοί, όπως η Angelina Jolie, στο κοινό των συναυλιών τους, βραβεία και συνεντεύξεις στα μεγαλύτερα μέσα του κόσμου. Ένα rock’n’roll όνειρο που ξεκίνησε λίγο πριν από τον αγαπημένο ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού και τελικά απέκτησε «σάρκα και οστά».

Ίσως να είναι ιεροσυλία αυτό που θα πούμε, όμως, η πορεία τους, τηρουμένων των αναλογιών της εποχής, θυμίζει λίγο αυτή των Abba! Ενός εκ των μεγαλύτερων και σημαντικότερων pop group όλων των εποχών, του οποίου το όνομα συνδέθηκε σε μεγάλο βαθμό με την Eurovision! Μένει να δούμε αν οι Ιταλοί φίλοι μας θα συνεχίσουν με τους ίδιους ρυθμούς την ξέφρενη πορεία τους.

Μέχρι στιγμής πάντως, έχουν κάθε λόγο για να είναι αισιόδοξοι!