Ο Sivert Høyem αποτελεί την επιτομή του cool

Περίληψη: Υποδεχόμαστε το νέο solo album του Sivert Høyem, On An Island, κάνοντας μία αναδρομή στην καριέρα του -classic and classy- frontman των Madrugada.

Κάποιες αγάπες δεν ξεπερνιούνται ποτέ και η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές δεν χρειάζεται κιόλας! Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σχέση των Madrugada -και κατ’ επέκταση του Sivert Høyem- με το Ελληνικό κοινό. Όλα ξεκίνησαν κάπου στα τέλη των ’90s με τις αρχές των ’00s. Η τετράδα από το Stokmarknes της Νορβηγίας είχε μόλις κυκλοφορήσει το πρώτο της -iconic πλέον- album με τίτλο Industrial Silence.

Μια χώρα όπως η δική μας, που ανέκαθεν αγαπούσε «σκοτεινούς» καλλιτέχνες όπως είναι ο Nick Cave, οι Bauhaus και η Siouxsie Sioux, δεν θα μπορούσε να μην αγκαλιάσει μια μπάντα που πρόσθεσε σε αυτή την ηχητική παλέτα τις Americana κιθάρες. Είχαν τα πάντα. Δυνατές συνθέσεις, εθιστικές μελωδίες και καταπληκτικές παραγωγές. Ωστόσο, αυτό που ξεχώριζες ακούγοντας το τελικό αποτέλεσμα ήταν η ζεστή φωνή του frontman της μπάντας, η οποία μπορεί να σε υπνωτίσει. Ειδικά σε συνδυασμό με την ψιλόλιγνη φιγούρα του.

Τα χρόνια περνούσαν και οι νέες δουλειές του συγκροτήματος γινόντουσαν όλο και καλύτερες. Αυτό μπορείς να το καταλάβεις εύκολα μιλώντας με fans των Madrugada. Δεν υπάρχει κάποιο album που να θεωρείται το «κορυφαίο» της καριέρας τους. Από το προαναφερθέν ντεμπούτο τους μέχρι το «φασαριόζικο» The Grit και το πρόσφατο Chimes at Midnight, όλα έχουν κάτι να δώσουν.

H alternative Ελλάδα τους είχε αγαπήσει, όμως στη συνέχεια έμελλε να τους γνωρίσει και ένα μεγάλο κομμάτι του mainstream κοινού. Νομίζω ότι καταλαβαίνεις πού το πάω. Ναι, οι Madrugada ήταν από τις αγαπημένες μπάντες του σκηνοθέτη Πάνου Κοκκινόπουλου, ο οποίος τους τιμούσε δεόντως, χρησιμοποιώντας κομμάτια τους σε επιτυχημένες true crime σειρές όπως είναι η «Δέκατη Εντολή» και ο «Κόκκινος Κύκλος».

Στα μέσα των ’00s τα μέλη της μπάντας είχαν κάποια παράλληλα project. O Sivert Høyem κυκλοφόρησε εκείνη την εποχή τα πρώτα του solo albums. Το Ladies and Gentlemen of the Opposition (2004) και το Exiles (2006) -το τελευταίο ως Sivert Høyem & the Volunteers. Ωστόσο, τον Ιούλιο του 2007 ήρθε ένα τραγικό γεγονός που έμελλε να βάλει την μπάντα στον «πάγο» για χρόνια. Κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων για τον πέμπτο τους δίσκο, ο κιθαρίστας των Madrugada, Robert Burås, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή.

Οι Madrugada ανακοίνωσαν ότι θα κυκλοφορήσουν το album και πως θα κάνουν μια τελευταία περιοδεία για να τιμήσουν τον φίλο τους. Έκτοτε, ο αγαπημένος τροβαδούρος του Ελληνικού κοινού συνέχισε τη solo πορεία του, αλλά και την ιδιαίτερη σχέση που είχε αποκτήσει με τη χώρα μας. Η μαγευτική του φωνή δεν σταμάτησε ποτέ να ακούγεται από τους εγχώριους ραδιοφωνικούς σταθμούς και οι επισκέψεις του για συναυλίες συνεχίστηκαν.

Μια από τις κορυφαίες του δισκογραφικές στιγμές ήταν ο έκτος του δίσκος με τίτλο: Lioness. Αυτός, περιέχει και το εμβληματικό του single My Thieving Heart, το οποίο γνώρισε τεράστια επιτυχία και μας σύστησε τη Marie Munroe

Video Duration
4:54

Θα έλεγε κανείς ότι μια σχέση που έχει διάρκεια 16 ετών έχει φτάσει στην κορύφωσή της, όμως αυτό δεν είχε ισχύ στην περίπτωση του Νορβηγού μουσικού. Το 2017 ήρθε μια πολύ σημαντική, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος, στιγμή στην καριέρα του. Αυτή δεν είναι άλλη από την κυκλοφορία του Live at Acropolis – Herod Atticus Odeon, Athens, το live album που ηχογραφήθηκε στο Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού στις 29 Σεπτεμβρίου και 2 Οκτωβρίου του 2016. Μια διπλή «σφραγίδα» για τον Høyem. Αρχικά, έβαλε το όνομά του δίπλα σε αυτά καλλιτεχνών που πήραν άδεια να εμφανιστούν σε αυτόν τον ιστορικό χώρο και παράλληλα κυκλοφόρησε το πρώτο του solo live album.

Ακόμη και μετά από αυτό, όμως, οι εκπλήξεις δεν σταμάτησαν αφού κάπου μέσα στο 2018 είχαν αρχίσει να ακούγονται φήμες ότι οι Madrugada θα επανενωθούν, κάτι που επιβεβαιώθηκε το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς με την ανακοίνωση μιας περιοδείας που όλο και μεγάλωνε λόγω ζήτησης!

Έτσι, ο Sivert και η παλιοπαρέα -με εξαίρεση του Burås- βγήκαν το 2019 και πάλι στον δρόμο, πραγματοποιώντας το μεγαλύτερο, σε μέγεθος και διάρκεια, tour της καριέρας τους. Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση και μάλιστα η επιστροφή της μπάντας πραγματοποιήθηκε με μια αξέχαστη, μεγαλειώδη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο!

Το 2022 επέστρεψαν και δισκογραφικά με την πρώτη τους δουλειά από το 2008! Ο λόγος για το Chimes at Midnight, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί και ως instant classic! Ας μην ξεχνάμε ότι σε αυτό υπάρχει το υπερχίτ Nobody Loves You Like I Do. Έπειτα από ακόμη μια περιοδεία, επέστρεψαν στη βάση τους και ο Sivert Høyem στην προσωπική του δισκογραφία.

Έτσι, την Παρασκευή που πέρασε μας χάρισε το On An Island (το βρίσκεις σε ένα special βινύλιο εδώ)! Στο έκτο του album κρατάει χαμηλούς τόνους και μας αφήνει να κοιτάξουμε από την κλειδαρότρυπα τα βάθη της ψυχής του.

Μας θύμισε εκ νέου τους λόγους που τον αγαπάμε! Ο Sivert Høyem είναι η επιτομή του cool. Δεν είναι ποτέ στη μόδα, αλλά δεν είναι ποτέ και εκτός. Είναι classic και classy, δεν επηρεάζεται από το πέρασμα των χρόνων. Ίσα - ίσα, που ωριμάζει σαν το καλό κρασί.

Ελπίζουμε λοιπόν -αν και είμαστε σίγουροι ότι θα γίνει- να τον δούμε σύντομα ζωντανά στην Ελλάδα και να δημιουργήσουμε μαζί του νέες συναυλιακές αναμνήσεις. Στην τελική, έχουμε ανάγκη να ακούσουμε ζωντανά την υπέροχη φωνή του! Προς το παρόν, απολαμβάνουμε το On An Island και σου προτείνουμε να κάνεις το ίδιο!

Ακούγεται καλύτερα τις βραδινές ώρες.