Mike Scott: «Αγαπώ το ελληνικό κοινό και την Ελλάδα»!

Περίληψη: Οι The Waterboys έρχονται ξανά στην Αθήνα και έτσι βρήκαμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με τον Mike Scott που απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας!

Ακόμη και αν δεν το ξέρεις, έχεις σίγουρα ακούσει The Waterboys. Αυτό το λέω με τόση σιγουριά, αφού, μόνο το The Hole of the Moon, ίσως το πιο γνωστό τους hit, παίζει ασταμάτητα εδώ και δεκαετίες στα ελληνικά ραδιόφωνα -και σε αμέτρητα bar εκεί έξω! Όχι άδικα, αφού είναι ένα πραγματικά σπουδαίο τραγούδι. Όπως είναι φυσικό λοιπόν, η μπάντα με μπροστάρη τον εμβληματικό Σκωτσέζο τραγουδοποιό Mike Scott, επισκέπτεται συχνά τη χώρα μας για συναυλίες.

Την Πέμπτη (22/6) λοιπόν, οι Waterboys πρόκειται να δώσουν ένα πολύ ιδιαίτερο live, αφού θα βρεθούν στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Μια εμφάνιση που σίγουρα θα είναι από τις καλύτερες που θα δούμε φέτος το καλοκαίρι. Αν δεν θέλεις να τη χάσεις, μπορείς να κλείσεις το εισιτήριό σου εδώ! Πριν από λίγες μέρες, και με αφορμή την επερχόμενη συναυλία της μπάντας στην Αθήνα, επικοινώνησα με την ηγετική της φιγούρα και είχα την ευκαιρία να λύσω πολλές από τις απορίες μου. Έτσι, για να ζεσταινόμαστε σιγά – σιγά.

Κυρίες και κύριοι, ο Mike Scott!

Βλέπω ένα μπουζούκι δίπλα σας, πότε αρχίσατε να παίζετε το εν λόγω όργανο;
Αγόρασα το πρώτο μου μπουζούκι το 1990 στην Αθήνα. Μου αρέσει ο τόνος του, μοιάζει με κιθάρα οπότε μπορώ να το παίξω και να βγάλω διαφορετικό ήχο. Το συγκεκριμένο που βλέπεις το πήρα από τη Θεσσαλονίκη.

Τι σήμαινε να είσαι έφηβος σε μια μικρή πόλη της Σκωτίας όπως το Ayr των ’70s;
Ήμουν εκεί από το 1971 μέχρι το 1978. Είναι μια όμορφη πόλη με ωραία παραλία και αρκετά πάρκα. Ωστόσο, υπήρχε αρκετή βία στους δρόμους της. Συμμορίες ή μεθυσμένοι που τσακωνόντουσαν έξω από τις pubs. Έμαθα, λοιπόν, πώς να διαισθάνομαι ότι πρόκειται να ξεκινήσει κάποιο βίαιο επεισόδιο και να φεύγω από το εκάστοτε σημείο. Ήταν μια περίεργη περίοδος σε μια δύσκολη πόλη. Δεν γνωρίζω αν είναι ακόμη έτσι τα πράγματα ή αν έχουν φτιάξει.

Μπορείτε να θυμηθείτε όλα τα μέλη που έχουν περάσει από τους Waterboys;
Ναι, η αλήθεια είναι πως μπορώ! Πρέπει να είναι 85 με 86 άτομα! Περισσότερα από κάθε άλλη μπάντα στην ιστορία της rock μουσικής. Αυτή ήταν και η ιδέα  από την αρχή, να μην υπάρχει ένα σταθερό line up στους Waterboys.

Να υποθέσω ότι αυτό βοήθησε στην εξέλιξη και στις αλλαγές που κάνατε στον ήχο μέσα στα χρόνια.
Ναι, φυσικά!

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή σας, είπατε ότι είσαστε και μεγάλος fan της Taylor Swift.
Είμαι! Ειδικά του Folklore και του Evermore. Έχει τρομερή αίσθηση της μελωδίας και παράλληλα εμπειρία στο να γράφει τραγούδια. Μπορεί να χτίσει υπέροχα ένα κομμάτι. Μου αρέσει επίσης η φωνή και οι στίχοι της. Βέβαια, οι μελωδίες της είναι το βασικό προτέρημα που έχει.

Υπάρχουν και άλλοι νέοι καλλιτέχνες που να θαυμάζετε;
Ναι, η Courtney Marie Andrews. Είναι καταπληκτική! Κινείται στο φάσμα της Americana, της Country και της Folk. Επίσης, μου αρέσει πολύ η St. Vincent, η οποία είναι και τρομερή κιθαρίστρια.

Έχετε μια καριέρα δεκαετιών με μεγάλα hits, τα οποία αγαπάει πολύς κόσμος. Τι είναι αυτό που σας παρακινεί να συνεχίζετε;
Η μουσική «περνάει» από μέσα μου. Συνεχίζω να γράφω τραγούδια, να έχω μια «δίψα» ώστε να γίνω καλύτερος και να «σπρώχνω» τον εαυτό μου. Επίσης, έχω ακόμη την ανάγκη να αποδεικνύω στον κόσμο ότι είμαι το ίδιο καλός με κάθε άλλο επιτυχημένο μουσικό.

O πιο πρόσφατος δίσκος σας ήταν καταπληκτικός. Ακούγεται φρέσκος σαν παραγωγή και έχει κάποια πολύ δυνατά τραγούδια. Ένα από τα αγαπημένα μου είναι το Here We Go Again. Θέλετε να μου πείτε λίγα λόγια γι’ αυτό;
Για το συγκεκριμένο album δούλεψα με έναν συμπαραγωγό, τον Simon Dine, ο οποίος μου έστειλε κάποια instrumentals ρωτώντας με αν έχω κάποια ιδέα. Ένα από αυτά ήταν και το ρεφρέν του Here We Go Again – χωρίς φωνητικά. Άρχισα να το παίζω και η μελωδία με τους στίχους εμφανίστηκαν από μόνα τους στο μυαλό μου. Το ηχογράφησα, του το έστειλα και του άρεσε. Στη συνέχεια μου έστειλε κάποια ακόμη instrumentals για τα κουπλέ και κάπως έτσι χτίστηκε το κομμάτι.

Δουλεύετε αυτή την περίοδο πάνω σε μελλοντικές κυκλοφορίες;
Ναι. Το ένα είναι ένα box set του This is the Sea, το οποίο θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2023. Θα περιέχει έξι CD με μουσική που προέρχεται πριν από το This is the Sea –και ουσιαστικά οδήγησε σε αυτό–, το ίδιο το album και κάποια extras. Παράλληλα, θα συνοδεύεται και από ένα βιβλίο. Τέλος, δουλεύω πάνω στο νέο δίσκο των Waterboys, που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Θα κυκλοφορήσει προς τα τέλη του 2024 με αρχές του 2025. Πρόκειται για ένα αρκετά διαφορετικό album, με πολλά είδη μουσικής, το οποίο, ουσιαστικά, λέει μια ιστορία.

Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να έχετε κάνει διαφορετικά στην καριέρα σας;
Ναι, να έβγαζα το Fisherman Blues ως τριπλό album – και να το είχαμε κυκλοφορήσει νωρίτερα. Βασικά, θα σου πω και κάτι άλλο. Υπάρχουν κάποιοι σπουδαίοι μουσικοί που έχουν φύγει από τη ζωή, όπως ο πιανίστας Nicky Hopkins, ο Leon Russel ή ο Bobby Keys, με τους οποίους θα ήθελα να έχω δουλέψει. Σκέφτομαι καμιά φορά: «γιατί δεν τους είπα όσο ζούσαν να παίξουν σε κάποιο δίσκο μου; Θα ήθελα πολύ να ακούσω τι είχαν να δώσουν στα τραγούδια».

Αλήθεια, διαβάζετε κάτι αυτή την περίοδο;
Διαβάζω μια σειρά από γραπτά του Ιρλανδού Brendan Behan. Τρομερός συγγραφέας, ιδιοφυής. Προσπαθώ να καταλάβω πώς μπορούσε να είναι τόσο έξυπνος και αστείος, ενώ παράλληλα έγραφε με τόση καλοσύνη. Τον θαυμάζω. Επίσης διαβάζω μια μυστικιστική νουβέλα που λέγεται Moon Magic ενός Άγγλου συγγραφέα που λέγεται Dion Fortune. Το είχα διαβάσει παλαιότερα και επέστρεψα ξανά σε αυτό. Έχει να κάνει με το occult και είναι ένα βιβλίο που έχει πολλά να σου δώσει!

Aν είχατε την ευκαιρία να γράψετε από την αρχή το soundtrack κάποιας ταινίας, ποια θα επιλέγατε;
Πριν από κάποια χρόνια γύρισαν μια ταινία βασισμένη σε ένα βιβλίο που λέγεται Winter’s Tale. Δεν είδα το φιλμ, επειδή δεν πίστευα ότι θα καταφέρουν να το μεταφέρουν σωστά στη μεγάλη οθόνη. Ωστόσο, αν γινόταν με συγκεκριμένο τρόπο, θα χαιρόμουν να γράψω τη μουσική, αφού είναι από τα αγαπημένα μου βιβλία.

Σύντομα θα παίξετε σε ένα από τα πιο σημαντικά venues της Ελλάδας. Πρόκειται για το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;
Περιμένω να βρεθώ στον χώρο για να δω πώς θα νιώσω εκείνη τη στιγμή. Έχω δυνατή φαντασία και κρατάω το μυαλό μου ανοιχτό. Είμαι σίγουρος ότι θα με εμπνεύσει, αλλά δεν ξέρω τι «γεύση» θα μου δώσει.

Ποια είναι η γνώμη σας για το Ελληνικό κοινό;
Είναι καταπληκτικό, πάντα χαίρομαι να παίζω εδώ. Αγαπώ το Ελληνικό κοινό! Αγαπώ την Ελλάδα, την έχω επισκεφτεί για διακοπές και όπως έχω αναφέρει στο παρελθόν, εκεί πέρασα και τον μήνα του μέλιτος με την πρώην γυναίκα μου. Στην Κυπαρισσία και στη Στεμνίτσα.

Τι έχει το πρόγραμμα των Waterboys για το υπόλοιπο του Καλοκαιριού;
Θα παίζουμε όλο το καλοκαίρι σε φεστιβάλ στην Ευρώπη. To φθινόπωρο θα ακολουθήσει ένα βρετανικό tour.