6 eco tips για μια πραγματικά καθαρή... Καθαρά Δευτέρα

Περίληψη: Η blogger Αλεξάνδρα Παπαδάκη μοιράζεται μαζί μας έξυπνα tips και ιδέες για να έχουμε φέτος μια zero waste Καθαρά Δευτέρα!

Ετοιμάζεις και συ το σακ βουαγιάζ για μια σύντομη απόδραση από την πόλη ή μήπως σχεδιάζεις μια μονοήμερη εκδρομή εντός των τειχών για να γιορτάσεις το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας; Ό,τι και αν επιλέξεις, είμαστε εδώ για να σου θυμίσουμε πώς θα κάνεις πραγματικά κα-θα-ρή και zero waste αυτή την Καθαρά Δευτέρα!

Αν υπήρχε στο ημερολόγιο μια «Βρώμικη Τρίτη», αυτή θα ήταν σίγουρα η επόμενη μέρα της Καθαράς Δευτέρας! Κάδοι ξεχειλισμένοι από σκουπίδια, πεταμένα κύπελα καφέ και πλαστικά μπουκαλάκια, άδειες πλαστικές σακούλες να χορεύουν στον ρυθμό του ανέμου, και χαρταετοί εγκλωβισμένοι σε καλώδια και κλαδιά…

Τι λες; Πάμε αυτή τη φορά να κάνουμε την αλλαγή, βήμα-βήμα, και με ό,τι μπορεί καλύτερο ο καθένας μας; Φύγαμε!

Όχι στους πλαστικούς χαρταετούς, ναι στους χάρτινους, χειροποίητους!

Υπάρχει πιο όμορφη εικόνα από έναν καθάριο ουρανό γεμάτο χρωματιστούς χαρταετούς; Το έθιμο που συμβολίζει την πνευματική και ψυχική εξύψωσή μας, αξίζει να το τηρήσουμε όπως του πρέπει, χωρίς πλαστικά μιας χρήσης.

*Απόφυγε να αγοράσεις χαρταετό από αυτούς που πουλιούνται στον δρόμο ή στα σούπερ μάρκετ. Μην σε ξεγελάσουν τα ωραία τους χρώματα! Η επιφάνεια, τα πηχάκια και ο σπάγκος τους είναι η αποθέωση του πλαστικού.

*Δοκίμασε να φτιάξεις μόνος σου, ή καλύτερα μαζί με τα παιδιά σου, έναν χάρτινο χαρταετό! Χρειάζεσαι: φύλλα εφημερίδας ή περιοδικών σε διάφορα χρώματα, 3 πηχάκια ξύλου ή 3 ξυλάκια καλαμιού, σπάγκο, λεπτό σύρμα, και κολλητική ταινία.

*Μπες στην αποθήκη και ξέθαψε τον χαρταετό που σου είχε φτιάξει ο παππούς σου με τα χέρια του - αξία ανεκτίμητη και διαχρονική!

Ξέρεις ότι: Οι πλαστικοί σπάγκοι που μένουν στα δέντρα ξεγελάνε τα πουλιά που ψάχνουν υλικά να φτιάξουν τις φωλιές τους με αποτέλεσμα να πνίγονται;

kathara-deutera-01

Βγες στη φύση, περπάτησε, παίξε!

Η Καθαρά Δευτέρα δεν θέλει αστικό τοπίο, και κλείσιμο μέσα σε κατάμεστες ταβέρνες. Θέλει επαφή με τη φύση, βόλτες στο βουνό, μικρές ανακαλύψεις σε δάση, περπάτημα δίπλα στην ακροθαλασσιά (και βουτιές για τους τολμηρούς!).

*Βάλε άνετα ρούχα, φόρα τα αθλητικά σου, περπάτα, τρέξε, κάνε ποδήλατο, πάρε βαθιές ανάσες από τη φύση!

*Μην κόψεις λουλούδια και κλαδιά! Σεβάσου τη φύση και τον εαυτό σου απλά παρατηρώντας τις απίστευτες ομορφιές της - από ένα ταπεινό αγριολούλουδο μέχρι μια ολάνθιστη αμυγδαλιά.

*Πάρε μαζί σου μπάλες και παίξτε όλοι μαζί, μικροί-μεγάλοι, ποδόσφαιρο, βόλεϊ, αλλά και παραδοσιακά παιχνίδια όπως μήλα, κρυφτό, κυνηγητό, τυφλόμυγα!

*Αν δεν έχεις τη δυνατότητα να φύγεις από την πόλη, προτίμησε ένα μεγάλο πάρκο όπως το Αντώνης Τρίτσης, ο Βοτανικός Κήπος, το Άλσος Βεϊκου.

Οργάνωσε ένα αξέχαστο πικ νικ

Γέμισε το ψάθινο καλάθι σου με λαγάνα, χαλβά και σαρακοστιανά και θυμήσου:

*Πάρε μαζί μεγάλα θερμός για το νερό, τον χυμό, τον καφέ (σ.σ. έχω πάρει φανταστικά reusable bottles), και αναδιπλούμενα ποτηράκια.

*Απόφυγε τα πλαστικά πιατάκια/ποτηράκια/μαχαιροπίρουνα. Βάλε τα φαγητά σε όμορφα lunchboxes και σε ταπεράκια, που ναι, θα πρέπει να πλύνεις επιστρέφοντας αλλά αξίζει τον κόπο.

*Πάρε μαζί σου μια κουβέρτα του πικ νικ, ένα μεγάλο τραπεζομάντηλο, ένα ηχειάκι JBL για μουσική και… μερικές εξτρά σακούλες απορριμμάτων...

kathara-deutera-02

Μάζεψε τα σκουπιδάκια σου/τους

*Πριν φύγεις από το πάρκο, το άλσος, την παραλία όπου καταχάρηκες την αργία της Καθαράς Δευτέρας, θυμήσου να μαζέψεις τα σκουπιδάκια σου και να τα πετάξεις στον κοντινότερο κάδο.

*Αφιέρωσε μόλις 10’ για να καθαρίσεις και την ευρύτερη περιοχή. Κάντο μαζί με τα παιδιά ως challenge: «Ποιος θα μαζέψει τα περισσότερα;!». Είναι σίγουρο ότι τα παιδιά θα το καταχαρούν και η πράξη τους θα παρακινήσει και τους γύρω τους να φροντίζουν το περιβάλλον. Βγάλτε μια ωραία σέλφι και ταγκάρετε το Save Your Hood!

Ξεκίνα αποχή από το κρέας

Αν δεν είσαι ήδη vegan, η σαρακοστιανή νηστεία είναι μια καλή αφορμή να απέχεις από το κρέας κάνοντας αποτοξίνωση και βοηθώντας σε λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη μας.

Ανα-βίωσε παραδοσιακά έθιμα

Αν βρεθείς σε χωριό, το δικό σου ή φίλων σου, μάθε ποια έθιμα τηρούνται την Καθαρά Δευτέρα και πάρε μέρος σε αυτά. Εκτός του ότι θα διασκεδάσεις απίστευτα, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να διαπιστώσεις ότι... για να νιώσεις χαρά δεν χρειάζεσαι υλικά αγαθά αλλά επιστροφή στα απλά και βασικά της ζωής!

Αυτή η «Βρώμικη Τρίτη» που λέγαμε, ε, δεν θέλουμε με τίποτα να την καθιερώσουμε! Είναι στο χέρι μας! Καλό τριήμερο, με μια οικολογική Καθαρά Δευτέρα!

Who is who:

Η Αλεξάνδρα Παπαδάκη είναι blogger, environmental journalist και μέλος των #Publicistas. Ακολούθησέ τη στο Instagram @alekpapadaki για να παρακολουθείς τα post της – ειδικά αν αγαπάς τη φύση και ενδιαφέρεσαι για το mindful & eco-living!