Smart Home: κάνε το σπίτι σου έξυπνο στα Public!

Περίληψη: Ο χειμώνας μας αφήνει σιγά σιγά, και ήδη από σήμερα, ημέρα της εαρινής ισημερίας, είμαστε...

Ο χειμώνας μας αφήνει σιγά σιγά, και ήδη από σήμερα, ημέρα της εαρινής ισημερίας, είμαστε και επισήμως στην Άνοιξη! Από αύριο, η μέρα θα είναι (έστω και ελάχιστα) μεγαλύτερη από τη νύχτα και ο υδράργυρος ξεκινά την αργή του ανάβαση μέχρι τα επίπεδα του… 40. Η εποχή που νύχτωνε από τις 5 και γυρνούσαμε στο σπίτι όσο πιο νωρίς, πέρασε. Τώρα, λοιπόν, είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνεις το σπίτι σου "ρομπότ", για να μην ανησυχείς αργότερα, όταν είσαι έξω για ice tea! Η τεχνολογία είναι εδώ και μπορεί να σε βοηθήσει να αυτοματοποιήσεις πολλά πράγματα μέσα στο σπίτι. Τουλάχιστον πράγματα τα οποία δουλεύουν με ρεύμα. Για να δούμε τι προσφέρει η τελευταία λέξη της τεχνολογίας που θα βρεις στα Public.

Αισθητήρες

Ας ξεκινήσουμε από τα απλά! Κράτα το σπίτι σου ασφαλές με ανεξάρτητους αισθητήρες οι οποίοι παρακολουθούν την “υγεία” του σπιτιού σου. Αισθητήρες πλημμύρας, υγρασίας και θερμοκρασίας, καπνού, ανοίγματος θυρών ή παραθύρων, κίνησης και πολλοί άλλοι, μπορούν να συνδεθούν με κάποιο πρόγραμμα ελέγχου και σου επιτρέπουν να γνωρίζεις, ακόμη κι αν δεν είσαι στο σπίτι, το τι συμβαίνει, αλλά και να σε ειδοποιούν αν κάτι δεν πάει καλά.

Ασύρματες κάμερες

Η κάμερα είναι κάτι το σύνηθες, πλέον, οπότε δες την κατηγορία στο site του Public και θα βρεις πολλά διαφορετικά μοντέλα, με διάφορα επίπεδα δυνατοτήτων και σε διαφορετικά επίπεδα τιμών. Μπορείς με πολύ λογικό κόστος να βάλεις μερικές κάμερες σε καίρια σημεία του σπιτιού σου και να παρακολουθείς εξ αποστάσεως, από το smartphone ή τον υπολογιστή, το τι συμβαίνει στο εσωτερικό ή και στους εξωτερικούς χώρους. Ακόμη και αν είναι βράδυ, λείπεις, και ο φωτισμός είναι πολύ χαμηλός, υπάρχουν πολλές κάμερες με υπέρυθρα LED, ώστε να βλέπεις σαν να ήταν κανονικά φωτισμένος, και μάλιστα χωρίς να δίνεις στόχο με προβολείς που αναβοσβήνουν.

Έξυπνα φωτιστικά

Οι έξυπνες λάμπες είναι απλά λάμπες με ενσωματωμένο Wi-Fi! Συνδέονται ασύρματα με κάποιο σύστημα ελέγχου, μέσω δικτύου. Αυτό σου επιτρέπει να ελέγχεις τα φώτα από app στο κινητό, από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη! Μπορείς να ανάψεις τα φώτα αν λείπεις και έχει βραδιάσει ώστε να μη μείνει το σπίτι σου σκοτεινό, αλλά και να σβήσεις τη λάμπα που ξέχασες αναμμένη, είτε είσαι διακοπές είτε απλά είσαι ξαπλωμένος στο κρεβάτι και δε θες να σηκωθείς. Ακόμη καλύτερα, μπορούν να διασυνδεθούν και με αισθητήρες έντασης του φωτός και να ανάβουν μόνες τους, είτε νύχτωσε είτε ακόμη και σε περίπτωση που σκοτείνιασε λόγω καιρικών φαινομένων. Υπάρχουν και μοντέλα με πολλούς χρωματισμούς, ώστε να κάνεις ατμόσφαιρα, αλλά και να επιλέγεις την ένταση του φωτός που θες.

Συστήματα ασφαλείας

Τα ολοκληρωμένα συστήματα ασφαλείας “δένουν” όλους τους αισθητήρες σε ένα σύστημα, στο οποίο συχνά μπορείς να προσθέσεις και “έξυπνες” πρίζες, διακόπτες ή λάμπες. Για παράδειγμα, μπορείς να τα ρυθμίσεις να ανάβουν τη θέρμανση αν η θερμοκρασία πέσει, να ανάψουν κάποιον αφυγραντήρα αν η υγρασία είναι αυξημένη, ακόμη και να εκτελέσουν προκαθορισμένες λειτουργίες αν ανιχνεύσουν κίνηση. Σκέψου πως μπορείς να έχεις συγκεκριμένα φώτα να ανάβουν σε περίπτωση ανίχνευσης κίνησης, ακόμη και ραδιόφωνο ή τηλεόραση. Και, προφανώς, σε όλες τις περιπτώσεις το σύστημα σε ειδοποιεί στο κινητό, ενώ υπάρχει και δυνατότητα προσθήκης σειρήνας, εσωτερικής και εξωτερικής.

Έξυπνες πρίζες

Οι συσκευές που μπορείς να αναβοσβήσεις από app στο κινητό, είναι περιορισμένες. Όμως, υπάρχουν “πρίζες” που αναλαμβάνουν αυτή τη δουλειά, αν η συσκευή σου απλά αναβοσβήνει. Επικοινωνούν με Wi-Fi και απλά είναι σαν να βάζεις τη συσκευή στην πρίζα — ή να τη βγάζεις. Πλέον, λίγες συσκευές το κάνουν αυτό, αλλά μπορείς να συνδέσεις εκεί φωτιστικά, καφετιέρες, ώστε να ανάβουν ή να σβήνουν εξ αποστάσεως, αλλά έχουν κι άλλη λειτουργία: μπορούν να σε ειδοποιήσουν όταν δεν υπάρχει πλέον κατανάλωση! Αν δεν κατάλαβες, μπορείς να συνδέσεις εκεί, για παράδειγμα, το πλυντήριο, και η έξυπνη πρίζα να σε ειδοποιήσει όταν τελειώσει το πλύσιμο!

Wi-Fi και δίκτυο

Και βέβαια, όλα όσα αναφέραμε, για να διασυνδεθούν και για να "μιλήσουν" μεταξύ τους, αλλά και με το internet -- πως νομίζεις ότι θα σε ειδοποιήσουν στο κινητό σου -- χρειάζονται καλό σήμα Wi-Fi. Ειδικά οι κάμερες, οι οποίες καλούνται να μεταφέρουν και εικόνα αλλά και ήχο, θέλουν πολύ καλή σύνδεση. Για να διασφαλίσεις πως το σήμα του Wi-Fi θα είναι το καλύτερο δυνατό, ίσως χρειαστεί να αντικαταστήσεις το παλιό σου router με ένα πιο σύγχρονο, για να υποστηρίζει τα σύγχρονα (και πιο γρήγορα) πρότυπα Wi-Fi, ώστε να διασφαλίσεις πως η ταχύτητα του Wi-Fi είναι η μέγιστη δυνατή ἤ να προσθέσεις ένα Wi-Fi range extender, ώστε να καλύψεις κάποια περιοχή του σπιτιού σου με προβληματικό σήμα. Αν υπάρχουν σημεία του σπιτιού σου τα οποία βρίσκονται στο… τρίγωνο των Βερμούδων και δεν πιάνει σήμα με τίποτα, τίτε μπορεί να χρειαστείς ένα σετ Powerline, το οποίο μεταφέρει τα σήματα του router, όχι ασύρματα αλλά ΕΝσύρματα, αξιοποιώντας τα καλώδια του ρεύματος που διατρέχουν όλο σου το σπίτι! Για παράδειγμα, το σετ της TP-Link. Το τι θα επιλέξεις, εξαρτάται από τις δικές σου ανάγκες, αλλά και το τι υπάρχει διαθέσιμο στο σπίτι σου. Για παράδειγμα, αν είσαι από τους “προνομιούχους” με ηλεκτροκίνητα πατζούρια, μπορείς να ελέγξεις και αυτά. Ο φωτισμός είναι ένα πρώτο βήμα και μια ή περισσότερες κάμερες το δεύτερο, για να βλέπεις το σπίτι σου, ακόμη κι όταν λείπεις. Τέλος, οι πλήρεις αυτοματισμοί θα σου επιτρέψουν ακόμη και να ανοιγοκλείνεις συσκευές εξ αποστάσεως και θα σου λύσουν τα χέρια, δίνοντάς σου ικανότητες που λίγα χρόνια πριν βλέπαμε μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας!

Απλά, έλα μια βόλτα από τα Public!