Android 12 / Τι αλλάζει σε λειτουργίες και design;

Περίληψη: Πώς θα μοιάζει το Android 12; Τα πρώτα screenshots διέρρευσαν και μας αποκαλύπτουν πολλά για την τελευταία έκδοση του λειτουργικού!

Πριν από λίγες ημέρες είχαμε μιλήσει για κάποια από τα features που θα συνοδεύουν το Android 12, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει. Σήμερα θα γνωρίσουμε ακόμα καλύτερα τη νέα έκδοση του smartphone OS της Google, καθώς κυκλοφόρησαν κάποια design mockups τα οποία αποκαλύπτουν τη ριζικά ανανεωμένη σχεδίαση του λειτουργικού. Οι πληροφορίες αυτές φαίνεται πως προέρχονται από αξιόπιστες πηγές και αποκαλύπτουν πρόωρα την όψη του Android 12.

Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσεις στα screenshots είναι το κύριο χρώμα των στοιχείων του UI. Το άσπρο δεν είναι πια το βασικό χρώμα, με τις παστέλ αποχρώσεις του κίτρινου, του καφέ και του πορτοκαλί να κυριαρχούν. Αρκετά αλλαγμένα μοιάζουν και τα stock widgets, τα οποία θυμίζουν αρκετά εκείνα του iOS 14, που κυκλοφόρησε στα iPhone τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Επόμενο σημαντικό σημείο, στο οποίο αξίζει να σταθούμε, είναι το πάνελ ειδοποιήσεων. Οι ειδοποιήσεις ήταν από την αρχή ένα από τα μεγαλύτερα ατού του Android έναντι του ανταγωνισμού αλλά η Google δεν φοβάται να πειραματιστεί πάνω σε αυτό το πολύ βασικό feature. Στο Android 11 γνωρίσαμε για πρώτη φορά τα διαφορετικά groups ειδοποιήσεων, με τις συζητήσεις να χωρίζονται από τις υπόλοιπα notifications. Στο Android 12 δεν θα έχουμε πολύ σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των notifications αλλά στο design τους. Οι γωνίες των «καρτών» κάθε ειδοποίησης είναι πιο στρογγυλεμένες ενώ τα quick toggles στην κορυφή φαίνεται ότι θα είναι λιγότερα.

Μια πολύ χρήσιμη προσθήκη φαίνεται πως έρχεται στον τομέα της ιδιωτικότητας. Όπως αποκαλύπτουν τα screenshots που κυκλοφόρησαν, η Google ετοιμάζει ένα χαρακτηριστικό που θα σε ειδοποιεί όταν κάποια εφαρμογή χρησιμοποιεί την κάμερα ή το μικρόφωνο. Αυτό θα έχει τη μορφή μιας πράσινης κουκίδας στην επάνω δεξιά γωνία.

Όλα τα παραπάνω είναι προς το παρόν φήμες αλλά η επιβεβαίωσή τους -ή μη- δεν θα αργήσει πολύ ακόμα. Αν η Google κρατήσει το ίδιο πρόγραμμα με περασμένες χρονιές, τότε μέσα στο Φεβρουάριο δεν αποκλείεται να κυκλοφορήσει η πρώτη Developer Preview του Android 12 ενώ τον Μάιο αναμένουμε το Google I/O, όπου και θα μάθουμε όλα τα νέα features της επερχόμενης έκδοσης.

Για όλα τα τελευταία τεχνολογικά νέα μείνε συντονισμένος στο Public Blog!