Από το Galaxy S στο Galaxy S21 Ultra / Το story της κορυφαίας σειράς Android smartphone

Περίληψη: Με αφορμή την κυκλοφορία των Samsung Galaxy S21 κάνουμε μια... αναδρομή στην ιστορία της οικογένειας Galaxy S. Πώς φτάσαμε μέχρι τα flagship του 2021;

Το πρώτο Android smartphone κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο του 2008. Αυτό ήταν το T-Mobile G1 (ή Dream) από την HTC. Ο κατασκευαστής που έφτασε το Android στην ηγετική θέση που είναι σήμερα όμως είναι η Samsung, μέσα από εμβληματικές συσκευές, όπως τα flagship smartphones της σειράς Galaxy S. Φέτος ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες η δωδέκατη γενιά Galaxy S smartphone -τα νέα Galaxy S21 Series- η οποία αποτελείται από 3 μοντέλα. Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας των Galaxy S21, λοιπόν, ας θυμηθούμε την ιστορία της σειράς Galaxy S από το 2010 μέχρι σήμερα.

Samsung Galaxy S - Η αρχή

Τον Μάρτιο του 2010 κυκλοφόρησε η συσκευή που θα ξεκίναγε τη... δυναστεία της Samsung. Το Galaxy S ήταν ένα από τα πιο ισχυρά smartphone της εποχής του, με επεξεργαστή που έτρεχε στο 1GHz και 512MB RAM. Το Galaxy S ξεχώριζε επίσης για την AMOLED οθόνη 4" και την κάμερα των 5MP. Το Galaxy S κυκλοφόρησε με Android 2.1 Eclair και αναβαθμίστηκε μέχρι την έκδοση Android 2.3 Gingerbread. Η συσκευή αυτή κυκλοφόρησε σε διάφορες εκδόσεις παγκοσμίως και αποδείχτηκε εξαιρετικά δημοφιλής, οπότε η Samsung είχε κάθε λόγο να συνεχίσει τη σειρά.

Samsung Galaxy S ΙΙ - Dual-core εποχή

Κάτι λιγότερο από ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του πρώτου μοντέλου, τον Φεβρουάριο του 2011, η Samsung θα ανακοίνωνε το Galaxy S II. Η μεγαλύτερη καινοτομία της συσκευής ήταν η μετάβαση σε διπύρηνο chipset ενώ και η κάμερα των 8MP ήταν ένα χαρακτηριστικό που κέρδισε πολλούς χρήστες. Η οθόνη μεγάλωσε κι άλλο, πηγαίνοντας στις 4,3". Το S II γνώρισε ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία με πωλήσεις που έφτασαν τις 40 εκατομμύρια μονάδες παγκοσμίως.

Samsung Galaxy S ΙΙΙ - iPhone challenger

Με την τρίτη γενιά η Samsung είχε βάλει την Apple για τα καλά στο στόχαστρό της. Το marketing για το Galaxy S ΙΙΙ ήταν ιδιαίτερα επιθετικό και στόχευε κυρίως σε fans των iPhone. Για να κερδίσει, όμως, τους καταναλωτές δεν έφτανε μόνο αυτό, χρειαζόταν και η συσκευή να είναι πραγματικά ανταγωνιστική. Όντως το Galaxy S3 ήταν η συσκευή που θα έφερνε τη Samsung «στα ίσα» με την Apple, χάρη σε χαρακτηριστικά όπως ο τετραπύρηνος επεξεργαστής και η πανέμορφη AMOLED οθόνη 4,8"με HD ανάλυση. Στη διάρκεια της κυκλοφορίας του το Samsung Galaxy S III έφτασε περίπου τις 70 εκατομμύρια πωλήσεις.

Samsung Galaxy S4 - Evolution not revolution

Για την τέταρτη γενιά της οικογένειας Galaxy S η Samsung αποφάσισε να εξελίξει το design του εξαιρετικά επιτυχημένου S III αντί να δημιουργήσει κάτι εντελώς διαφορετικό, όπως είχε κάνει με τα προηγούμενα μοντέλα. Μπορεί ο σχεδιασμός να μην άλλαξε πολύ αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η συσκευή δεν είχε σημαντικές αναβαθμίσεις. Στα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής βρίσκουμε για πρώτη φορά οκταπύρηνο επεξεργαστή, κάμερα 13MP και ακόμα μεγαλύτερη οθόνη 5" με Full HD ανάλυση. Το Galaxy S4 συνέχισε το επιτυχημένο σερί της Samsung φτάνοντας σε πωλήσεις ύψους 80 εκατομμυρίων.

Samsung Galaxy S5 - Το πιο πλήρες smartphone

Για το Galaxy S5 η Samsung αποφάσισε να πάει... all in. Η πέμπτη γενιά είχε ό,τι feature θα μπορούσε να ζητήσει κανείς το 2014, όταν και κυκλοφόρησε. Για αρχή είχε κορυφαία specs, όπως ο Snapdragon 801 επεξεργαστής και η κάμερα 16MP με δυνατότητα καταγραφής 4K βίντεο. Πέρα από αυτά, όμως, το S5 κάλυψε και κάθε μικρή ή μεγάλη ανάγκη των χρηστών. Η συσκευή διέθετε λειτουργίες όπως: αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων (πρώτη φορά σε Galaxy S smartphone), αισθητήρας καρδιακών παλμών, θύρα υπερύθρων, θύρα ακουστικών και επέκταση χωρητικότητας μέσω microSD. Το Galaxy S5 είχε ακόμα και πιστοποίηση IP68 παρότι το πίσω καπάκι και η μπαταρία ήταν αφαιρούμενα! Παρόλα αυτά, δεν κατάφερε να φτάσει τον προκάτοχό του σε πωλήσεις.

Samsung Galaxy S6 και S6 Edge - Νέα σχεδιαστική ταυτότητα

Αφού το υπερπλήρες Galaxy S5 δεν κατάφερε να συνεπάρει την αγορά, η Samsung κινήθηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Έδωσε έμφαση σε πιο premium υλικά και κατασκευή αλλάζοντας το γνώριμο μέχρι τότε design. Το Galaxy S6 κυκλοφόρησε το 2015 και έφερε τη σειρά στην εποχή του μετάλλου και του γυαλιού. Η αφαιρούμενη πλάτη και μπαταρία είναι πλέον παρελθόν ενώ αφαιρέθηκε επίσης και η επέκταση του αποθηκευτικού χώρου. Τα βασικά specs όμως ήταν εφάμιλλα με τα δυνατότερα flagship της εποχής. Το 2015 ήταν και η χρονιά που η γκάμα Galaxy S εμπλουτίστηκε με περισσότερα από ένα μοντέλα με την κυκλοφορία του Galaxy S6 Edge. Το S6 Edge ήταν το δεύτερο smartphone της Samsung με κυρτή οθόνη στο πλάι (μετά το Galaxy Note Edge) δημιουργώντας ένα trend που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα.

Samsung Galaxy S7 και S7 Edge - Επιστροφή αγαπημένων features

Η μετάβαση από το S5 στο S6 ήταν αρκετά ριζική, με πολλά δεδομένα να αλλάζουν από τη μία γενιά στην άλλη. Με την κυκλοφορία των S7 και S7 Edge το 2016 η Samsung επιδίωξε να επαναφέρει τη σειρά Galaxy S στις ρίζες της, διατηρώντας όμως τον premium χαρακτήρα της αμέσως προηγούμενης κυκλοφορίας. Το αποτέλεσμα ήταν ένα γνώριμο design με την επανεμφάνιση χαρακτηριστικών όπως η πιστοποίηση IP68 και η επέκταση του αποθηκευτικού χώρου μέσω καρτών microSD. Στον τομέα των specs είχαμε τις αναμενόμενες αναβαθμίσεις, με νεότερο οκταπύρηνο επεξεργαστή, περισσότερη RAM και μεγαλύτερη μπαταρία. Μια ακόμα διαφοροποίηση αυτή τη χρονιά ήταν η αύξηση του μεγέθους στο S7 Edge. Η οθόνη του S7 Edge ήταν 5,5", την ώρα που το S7 είχε πάνελ 5,1". Το trend αυτό ξεκίνησε από την έβδομη γενιά Galaxy S και συνεχίζεται ακόμα με πολλαπλά μεγέθη να προσφέρονται πλέον σε κάθε γενιά.

Samsung Galaxy S8 και S8+ - Η εξαφάνιση των bezel

Το 2017, όταν και έφτασε η ώρα για την κυκλοφορία των Galaxy S8, οι σχεδιαστικές τάσεις της εποχής επέβαλαν μείωση των περιθωρίων γύρω από την οθόνη. Η Samsung ακολούθησε αυτό που ζητούσε η αγορά και δημιούργησε δύο νέα flagship smartphone με πολύ μικρά bezel. Για να το καταφέρει αυτό έκανε την οθόνη και των δύο μοντέλων “edge”. Επιπλέον εξαφάνισε το home button υιοθετώντας από εδώ και πέρα software buttons. Ένα ακόμα trend που ακολούθησε η Samsung είναι η πιο wide οθόνη με τα Galaxy S8 και S8+ να έχουν πάνελ με αναλογία πλευρών 18,5:9. Στα τεχνικά χαρακτηριστικά βρίσκουμε τον νεότερο οκταπύρηνο επεξεργαστή της εταιρίας, 64GB ως στάνταρ, 1440×2960 ανάλυση στο πάνελ, 12MP κύρια κάμερα και προστασία IP68.

Samsung Galaxy S9 και S9+ - Γνώριμο design, αναβαθμισμένη κάμερα

Τα flagship του 2018 από τη Samsung κράτησαν τη σχεδιαστική γραμμή των S8 με μικρές μόνο τροποποιήσεις. Η πιο εμφανής αλλαγή ήταν η τοποθέτηση του αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίος μετατοπίστηκε κάτω από το σύστημα κάμερας. Η κάμερα ήταν ένας τομέας που η Samsung καινοτόμησε με τα Galaxy S9 και S9+. Η κύρια κάμερα και των δύο συσκευών είναι ανάλυσης 12MP και αυτό που την έκανε ξεχωριστή ήταν το διάφραγμα. Αυτό δεν ήταν σταθερό αλλά μεταβαλλόμενο, κάτι που για πρώτη φορά προσφερόταν σε smartphone. Επιπλέον στο μεγάλο μοντέλο προστέθηκε για πρώτη φορά ένας δεύτερος αισθητήρας, ο οποίος πρόσεφερε λήψεις με οπτικό ζουμ 2X. Πέρα από την πρωτοποριακή κάμερα, τα Galaxy S9 εξοπλιζόταν με τον Exynos 9810, 4 ή 6GB RAM και ο αποθηκευτικός χώρος ξεκίναγε από τα 64GB. Οι οθόνες των δύο συσκευών ήταν 5,8" και 6,2", διατηρώντας την κυρτότητα στο πλάι.

Samsung Galaxy S10, S10 Plus και S10e - Η οικογένεια μεγάλωσε

Για τα 10η γενιά Galaxy S η Samsung προχώρησε στην επέκταση της γκάμας, η οποία για πρώτη φορά είχε τρία μοντέλα. Πέρα από τα «κλασικά» Galaxy S10 και S10+ η Samsung δημιούργησε και το οικονομικότερο Galaxy S10e. Τα S10 και S10+ ήταν οι ναυαρχίδες που περιμέναμε, με flagship specs, σχεδίαση με κυρτή οθόνη και τρεις κάμερες. Το S10e ήταν η επιλογή για όσους ήθελαν ένα πιο compact smartphone. Λόγω του πιο μικρού μεγέθους η συσκευή διέθετε μόνο δύο κάμερες, μικρότερη ανάλυση και μέγεθος οθόνης και μικρότερη μπαταρία. Σε αυτή τη γενιά ήταν που έκανε την εμφάνισή της και η Infinity-O οθόνη, η οποία βοήθησε τη Samsung να μειώσει κι άλλο τα bezel.

Samsung Galaxy S20, S20+ και S20 Ultra - Επίθεση σε τρία μέτωπα

Το «πείραμα» του S10e δε συνεχίστηκε το 2020. Η Samsung αποφάσισε να δημιουργήσει και πάλι τρεις συσκευές, μόνο που αυτή τη φορά θα ήταν όλες flagship! Έτσι όλες οι συσκευές είχαν τον ίδιο επεξεργαστή, ίδια ανάλυση οθόνης (η οποία για πρώτη φορά διέθετε και ανανέωση 120Hz), 128GB αποθηκευτικού χώρου και τουλάχιστον 8GB RAM. Τα Samsung Galaxy S20 και S20+ ήταν πρακτικά η ίδια συσκευή με μόνη ουσιαστική διαφοροποίηση το μέγεθος οθόνης και μπαταρίας. Το S20 Ultra ήταν ακόμα πιο μεγάλο αλλά αυτό που το ξεχώριζε ήταν η κάμερα. Ο κύριος αισθητήρας του είχε ανάλυση 108MP (!) ενώ το zoom μπορούσε να φτάσει ακόμα και το 100X. Επίσης, σε ορισμένες αγορές, η οικογένεια S20 ήταν και η πρώτη στη σειρά Galaxy S που υποστήριζε 5G.

Samsung Galaxy S21 Series - Νέο design, κορυφαία specs, ultra δυνατότητες

Και ερχόμαστε στο σήμερα! Το 2021 ξεκίνησε με την παρουσίαση των Galaxy S21 Series smartphones. Η Samsung δημιούργησε για φέτος τα Galaxy S21, Galaxy S21+ και Galaxy S21 Ultra. Η σχεδίαση διαφοροποιήθηκε αρκετά, με το σύστημα της κάμερας να ενοποιείται πιο ομαλά στο σώμα της συσκευής. Η οθόνη παραμένει Infinity-O, με οπή στη κορυφή για τη selfie κάμερα. Από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών ξεχωρίζει ο νέος Exynos 2100 στα 5nm. Η φετινή κορυφαία έκδοση είναι ένα ακόμα βήμα μπροστά για τη Samsung, καθώς το Galaxy S21 Ultra διαθέτει ακόμα καλύτερη κάμερα, με 4 αισθητήρες αντί για 3, και οθόνη που υποστηρίζει για πρώτη φορά το S Pen. Για τα νέα Galaxy S21 Series smartphones μπορείς να διαβάσεις την αναλυτικότερη κάλυψη μας από το event της παρουσίασης ενώ μπορείς ήδη να τα προπαραγγείλεις από το Public.gr.

Ποιο από όλα τα smartphone της σειράς Galaxy S ήταν το κορυφαίο για εσένα; Είχες ποτέ κάποια από αυτά στην κατοχή σου;