Exynos 2100 / Γνώρισε το SoC των Samsung Galaxy S21!

Περίληψη: Με τον επεξεργαστή Exynos 2100 η Samsung υποστηρίζει πως «Exynos is back». Τι νέο φέρνει πρακτικά στη νέα σειρά Galaxy S21;

Μετά το πρώτο Unpacked event της χρονιάς από τη Samsung υποδεχθήκαμε τα νέα Galaxy S21 Series smartphones, τα οποία ξεχωρίζουν για μια σειρά από λόγους. Ένας από αυτούς είναι ο επεξεργαστής τους. Ο «εγκέφαλος» και των τριών μοντέλων είναι ο Exynos 2100, το ολοκαίνουργιο SoC από την ίδια τη Samsung, το οποίο είναι ανταγωνιστικότερο από ποτέ στη flagship κατηγορία. Τι λες να το γνωρίσουμε λίγο καλύτερα, λοιπόν;

Ένας από τους λόγους για τη σημαντική άνοδο σε απόδοση του Exynos 2100 είναι η λιθογραφία των 5nm, που χρησιμοποιεί η Samsung. Αυτή είναι ακριβώς η ίδια κατασκευαστική μέθοδος που χρησιμοποιεί και η Qualcomm για τον Snapdragon 888. Παρόμοια είναι και η διάταξη των πυρήνων μεταξύ των δύο chip. Το flagship Exynos SoC εξοπλίζεται με 1+3+4 πυρήνες. Συγκεκριμένα ο επεξεργαστής αποτελείται 1 πυρήνα ARM Cortex-X1 (ο ισχυρότερος από τους 8), ο οποίος τρέχει στα 2,9GHz, 3 επίσης πολύ ισχυρούς Cortex-A78 πυρήνες στα 2,8GHz και 4 πυρήνες Cortex-A55, που φτάνουν μέχρι τα 2,2GHz και αναλαμβάνουν τις λιγότερο απαιτητικές διεργασίες.

Η Samsung, σε αυτή τη γενιά επεξεργαστών, αποφάσισε να αφήσει πίσω της τα custom design επεξεργαστικών πυρήνων και να χρησιμοποιήσει αυτούσιες τις δημιουργίες της ARM. Τα in-house designs της Samsung δεν ήταν ποτέ το ίδιο αποτελεσματικά με τον ανταγωνισμό και έτσι η Samsung άλλαξε στρατηγική με τον Exynos 2100. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη θεαματική αύξηση της επεξεργαστικής ισχύς από γενιά σε γενιά. Η απόδοση σε διεργασίες ενός μόνο πυρήνα είναι βελτιωμένη κατά 19% ενώ σε multi-core απόδοση έχουμε αύξηση επιδόσεων κατά 33%!

Ο επεξεργαστής είναι μόνο ένα από τα υποσυστήματα του SoC όμως. Η Samsung δεν θα μπορούσε να βελτιώσει μόνο αυτό το κομμάτι. Πράγματι τα καλά νέα συνεχίζονται και από τα υπόλοιπα συστατικά του chip. Στον τομέα των γραφικών ο Exynos 2100 ενσωματώνει τη νέα Mali-G78MP14 GPU, η οποία, σύμφωνα με τη Samsung, προσφέρει 40% αύξηση επιδόσεων στα γραφικά! Η αύξηση αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχουμε δει από γενιά σε γενιά.

Σημαντικό κομμάτι ενός mobile system on a chip έχει γίνει πλέον και η τεχνητή νοημοσύνη, με τα σύγχρονα chipset να εξοπλίζονται τα τελευταία χρόνια με ανεξάρτητες Neural Engines, που αναλαμβάνουν λειτουργίες AI. Η NPU (neural processing unit) του Exynos 2100 αποτελείται από 3 πυρήνες, οι οποίοι προσφέρουν 26TOPS απόδοσης ενώ είναι και δύο φορές πιο αποδοτικοί σε κατανάλωση ενέργειας.

Η αύξηση των επιδόσεων δεν σταματά ούτε σε επίπεδο ISP. Οι φωτογραφικές μηχανές των Samsung Galaxy S21 Series smartphones φαίνονται εντυπωσιακές και αυτό δεν αποδίδεται μόνο στους αισθητήρες και τους φακούς του συστήματος. Ο επεξεργαστής εικόνας του SoC μπορεί να υποστηρίξει μέχρι και έναν αισθητήρα 200MP. Σήμερα, βέβαια, τα περισσότερα smartphone αξιοποιούν πολλούς αισθητήρες με διαφορετικές λειτουργίες και όχι έναν μόνο αισθητήρα με τεράστια ανάλυση. Γι’ αυτό και ο Exynos 2100 διαθέτει υποστήριξη για έως και 6 αισθητήρες σε ένα σύστημα, με τους 4 από αυτούς να μπορούν να χρησιμοποιηθούν παράλληλα. Στο κομμάτι του βίντεο το νέο SoC μπορεί να κάνει decode μέχρι 8K/30fps ή 4K/120fps ποιότητα, όπως και πέρσι, με την κυριότερη βελτίωση να είναι η δυνατότητα decoding του AV1 format.

Τέλος ο νέος επεξεργαστής της Samsung δεν θα μπορούσε να μην υποστηρίζει και δίκτυα πέμπτης γενιάς. Ο Exynos 2100 διαθέτει ενσωματωμένο 5G modem, το οποίο μπορεί να συνδεθεί τόσο σε sub-6GHz όσο και σε mmWave δίκτυα.

Με απλά λόγια, ο Exynos 2100 των Galaxy S21 προσφέρει κορυφαία απόδοση σε όλους τους τομείς, με τους Exynos επεξεργαστές να επιστρέφουν μετά από καιρό στην ανταγωνιστικότητα!