Samsung Galaxy S21 vs Galaxy S20 / Ποιες αλλαγές έφερε η νέα γενιά;

Περίληψη: Τα Galaxy S21 θα είναι πολύ σύντομα εδώ. Αν σκέφτεσαι να αναβαθμίσεις το S20 σου ή δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις μεταξύ S20 και S21... ξεκίνα να διαβάζεις!

Η Samsung ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες τα Galaxy S21 smartphones. Η σειρά αποτελείται από 3 μοντέλα, ακριβώς όπως και πέρσι. Πιστεύουμε, λοιπόν, πως έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς εξελίχθηκε η σειρά, ποιες αναβαθμίσεις εγιναν και ποιες αλλαγές προέκυψαν στα δύο τελευταία Galaxy S smartphones, περνώντας από την προηγούμενη γενιά στην τωρινή. Η αλλαγή στο design είναι εμφανής από την πρώτη στιγμή, οπότε σε αυτό το άρθρο θα εστιάσουμε περισσότερο στα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Galaxy S21 vs Galaxy S20


Το μικρότερο μοντέλο της γκάμας είναι το Galaxy S21. Το μέγεθός του, σε σχέση με το S20, είναι σχεδόν το ίδιο, καθώς και τα δύο μοντέλα έχουν οθόνη 6,2". Το Samsung Galaxy S21 όμως έχει επίπεδη οθόνη και έτσι είναι ελάχιστα πιο πλατύ. Η επόμενη διαφορά είναι και πάλι στην οθόνη, με τη νέα συσκευή της Samsung να εξοπλίζεται με Full HD πάνελ, το οποίο έχει ανανέωση 120Hz ενώ πέρσι η Samsung χρησιμοποιούσε QHD πάνελ στο S20. Το γυαλί που καλύπτει την οθόνη του νέου μοντέλου είναι το Gorilla Glass Victus, το οποίο προσφέρει μεγαλύτερη προστασία σε σχέση με το Gorilla Glass 6 του S20. Μεγάλη αλλαγή έχουμε και στις επιδόσεις με το Galaxy S21 να χρησιμοποιεί τον Exynos 2100, ο οποίος είναι κατασκευασμένος στα 5nm.

Τα σημαντικότερα σημεία που έμειναν ίδια είναι η μπαταρία των 4.000mAh και το σύστημα κάμερας. Τόσο το Galaxy S21 όσο και το Galaxy S20 εξοπλίζονται με τρεις κάμερες και μια selfie εντός της οθόνης. Ο κύριος αισθητήρας είναι ανάλυσης 12MP ενώ υπάρχουν επίσης ένας telephoto 64MP και ένας ultra-wide αισθητήρας 12MP. Η ανάλυση της selfie κάμερας είναι 10MP. Το μόνο σημείο όπου το περσινό μοντέλο κερδίζει είναι η υποστήριξη καρτών microSD, η οποία απουσιάζει από το S21. Με την κυκλοφορία του S21, όμως, η Samsung δίνει την επιλογή και για χωρητικότητα 256GB, οπότε η επέκταση του αποθηκευτικού χώρου δεν είναι τόσο απαραίτητη.

Galaxy S21+ vs Galaxy S20+


Οι αλλαγές είναι περισσότερες στο Plus μοντέλο της γκάμας. Η οθόνη ακολουθεί και εδώ την ίδια φιλοσοφία με το μικρό S21, οπότε η ανάλυσή της είναι FullHD, η ανανέωση 120Hz και η προστασία Gorilla Glass Victus. Παρόμοιο είναι και το design, το οποίο αφήνει πίσω του την curved οθόνη και χρησιμοποιεί επίπεδο γυαλί. Το ταχύτερο chipset χρησιμοποιείται και εδώ ενώ δεν λείπει η επιλογή για 256GB χωρητικότητας από τη στιγμή που δεν υπάρχει η επιλογή για microSD.

Το Galaxy S21+ ξεχωρίζει επίσης για την υποστήριξη της ultra wide band τεχνολογίας, κάτι που απουσιάζει από το S20 ενώ η μπαταρία μεγάλωσε σε χωρητικότητα. Από τα 4.500mAh του S20+, πήγαμε στα 4.800mAh στο S21+. Στο κομμάτι της κάμερας υπάρχει μία μόνο διαφορά. Το σύστημα είναι παρόμοιο με το περσινό μοντέλο αλλά από το S21+ απουσιάζει ο ToF αισθητήρας.

Galaxy S21 Ultra vs Galaxy S20 Ultra


Η έκδοση Ultra είναι αυτή που γνώρισε τις περισσότερες αλλαγές και αναβαθμίσεις από γενιά σε γενιά. Θα ξεκινήσουμε τις συγκρίσεις μας ξανά από την οθόνη. Το Galaxy S21 Ultra έχει οθόνη διαγωνίου 6,8" ενώ το S20 Ultra είχε ελάχιστα μεγαλύτερη οθόνη με διαγώνιο 6,9". Η ανάλυση είναι και φέτος QHD, μόνο που η ανανέωση των 120Hz είναι διαθέσιμη και στη μέγιστη ανάλυση. Στο περσινό Ultra η QHD ανάλυση έτρεχε στα 60Hz και μόνο στο Full HD mode μπορούσες να ενεργοποιήσεις τον ρυθμό ανανέωσης 120Hz. Σημαντική αναβάθμιση για την οθόνη είναι και η υποστήριξη του S Pen, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε μη-Note smartphone, και η προστασία από Gorilla Glass Victus.

Το chipset της συσκευής είναι ο Exynos 2100, ο οποίος ανεβάζει σημαντικά τις επιδόσεις σε σχέση με τον Exynos 990 του Galaxy S20 Ultra. Η χωρητικότητα και η RAM είναι πανομοιότυπες με πέρσι. Υπάρχουν επιλογές 128 και 256GB, οι οποίες συνδυάζονται με 12GB RAM. Υπάρχει επίσης και το κορυφαίο μοντέλο, το οποίο εξοπλίζεται με 512GB αποθηκευτικού χώρου και 16GB RAM. Η υποστήριξη καρτών SD απουσιάζει και από το Galaxy S21 Ultra αλλά οι επιλογές σε αποθηκευτικό χώρο είναι αρκετές για όλους.

Η κάμερα είναι ακόμα ένα κομμάτι που αναβαθμίστηκε σημαντικά περνώντας από το Galaxy S20 στο Galaxy S21. Αντί για 3 αισθητήρες κάμερας και έναν ToF αισθητήρα απόστασης, το σύστημα του Galaxy S21 Ultra χρησιμοποιεί 4 αισθητήρες κάμερας και έναν αισθητήρα laser. Ο κύριος αισθητήρας είναι ανάλυσης 108MP, όπως και πέρσι, αλλά σημαντικά αναβαθμισμένος. Επίσης για τις telephoto λήψεις υπάρχουν φέτος 2 φακοί, αντί για έναν. Και οι δύο είναι ανάλυσης 10MP και προσφέρουν μεγέθυνση 3X και 10X. Το περσινό μοντέλο μπορούσε να προσφέρει μόνο 4X οπτικό zoom. Αυτός που δεν άλλαξε είναι ο ultra-wide αισθητήρας με ανάλυση 12MP και η μπαταρία των 5.000mAh.

Πώς σου φαίνονται οι νέες δημιουργίες από τη Samsung; Έφεραν τις αναβαθμίσεις που περίμενες; Αν εντυπωσιάστηκες κι εσύ από τα νέα Samsung Galaxy S21 smartphones, μπορείς ήδη να προπαραγγείλεις το μοντέλο που σου ταιριάζει στο public.gr.