Ανακυκλώνω-Αλλάζω θερμοσίφωνα: Οδηγός για την επιδότηση νέου ηλιακού

Περίληψη: Με το νέο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω θερμοσίφωνα» μπορείς τώρα να αντικαταστήσεις την παλιά σου συσκευή με επιδότηση έως 60%!

Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας είναι, όπως γνωρίζεις, η πιο ενεργοβόρα συσκευή του σπιτιού. Το ζεστό νερό είναι απαραίτητο χειμώνα-καλοκαίρι, οπότε καταλαβαίνεις πως διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό το τελικό ενεργειακό κόστος του σπιτιού. Το νέο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Θερμοσίφωνα» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έρχεται για να υποστηρίξει τη μετάβαση των νοικοκυριών σε λύσεις πιο οικονομικές, περισσότερο αποδοτικές αλλά και πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Ειδικά τώρα που ο καιρός είναι σχεδόν καθημερινά ηλιόλουστος, τα οφέλη ενός ηλιακού θερμοσίφωνα πολλαπλασιάζονται. Οι δικαιούχοι μπορούν να αξιοποιήσουν την επιδότηση για να αντικαταστήσουν τον ηλεκτρικό τους θερμοσίφωνα με έναν ηλιακό, μειώνοντας άμεσα τις δαπάνες του σπιτιού. Παρακάτω θα βρεις έναν κατατοπιστικό οδηγό που λύνει συνοπτικά όλες τις πιθανές σου απορίες για το νέο πρόγραμμα επιδότησης.

anakyklono-allazo-thermosifona-01 (1)

«Ανακυκλώνω-Αλλάζω Θερμοσίφωνα»: Βγες κερδισμένος με επιδότηση έως 60%!

Μετά το περσινό πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών, χιλιάδες νοικοκυριά θα έχουν και πάλι τη δυνατότητα να επωφεληθούν, αυτή τη φορά με την επιδότηση αγοράς νέων, σύγχρονων, ηλιακών θερμοσιφώνων. Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Θερμοσίφωνα» πρόκειται να ενισχύσει πάνω από 120.000 νοικοκυριά, εξασφαλίζοντας, όπως είπαμε, μειωμένο ενεργειακό κόστος και μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Πιο απλά αυτό σημαίνει, πως αλλάζοντας τον παλιό σου ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, καταναλώνεις λιγότερη ενέργεια, και έτσι εξασφαλίζεις μειωμένους λογαριασμούς ρεύματος. Μη ξεχνάς επίσης πως με έναν ηλιακό θερμοσίφωνα προστατεύεις και το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, μέσω του προγράμματος «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Θερμοσίφωνα» οι ετήσιες εκπομπές CO2 θα μειωθούν κατά 210 εκατ. τόνους. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι η συνολική κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού θα μειωθεί επίσης κατά περίπου 65%. Όπως βλέπεις, πρόκειται για έναν εξαιρετικό τρόπο ώστε να φροντίσεις το περιβάλλον αλλά και την τσέπη σου.

Όσον αφορά το ύψος της επιδότησης, αυτή ξεκινά από το 50% και φτάνει μέχρι το 60% της αξίας του ηλιακού θερμοσίφωνα. Η τελική αξία της επιχορήγησης που θα διατεθεί στους επωφελούμενους με τη μορφή voucher εξαρτάται από την εισοδηματική κατηγορία του αιτούντος, τη χωρητικότητα του boiler και την τιμή αγοράς του θερμοσίφωνα. Οι τελικοί ωφελούμενοι θα λάβουν την επιδότηση μέσω επιταγής, την οποία μπορούν να εξαργυρώσουν σε όλα τα καταστήματα Public.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του προγράμματος επιδότησης

Το πρόγραμμα επιδότησης απευθύνεται σε οικιακούς καταναλωτές που έχουν ήδη τοποθετήσει στην κατοικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) ηλεκτρικό θερμοσίφωνα. Το πρόγραμμα αφορά την κύρια ή τη δεύτερη κατοικία στην οποία θα πρέπει να υπάρχει ενεργή σύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος. Στους δυνητικά ωφελούμενους συμπεριλαμβάνονται ιδιοκτήτες, ενοικιαστές και πρόσωπα στα οποία έχει γίνει δωρεάν παραχώρηση ακινήτου. Σημειώνεται, ότι για την επιδότηση αγοράς ηλιακού θερμοσίφωνα είναι υποχρεωτικό να ανακυκλώσεις την παλιά συσκευή, η οποία πριν την απόσυρσή της θα πρέπει να είναι λειτουργική, με χωρητικότητα τουλάχιστον 40 λίτρων.

anakyklono-allazo-thermosifona-03

Θα πρέπει ακόμη το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας να μην υπερβαίνει τις €30.000, και να μην έχεις αιτηθεί για προηγούμενο πρόγραμμα επιδότησης όπως π.χ. το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ». Τέλος απαιτείται να έχεις υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1) κατά το οικονομικό έτος 2021. Το ποσοστό της επιδότησης υπολογίζεται με βάση την εισοδηματική κατηγορία των ωφελούμενων, και συγκεκριμένα, με βάση το ετήσιο ατομικό εισόδημα ανά οικογενειακό μέλος. Οι τρεις εισοδηματικές κατηγορίες διαμορφώνονται ως εξής:

  • Ετήσιο ατομικό εισόδημα €0 έως €5.000: Επιδότηση 60%
  • Ετήσιο ατομικό εισόδημα €5.001 έως €10.000: Επιδότηση 55%
  • Ετήσιο ατομικό εισόδημα €10.001 και άνω: Επιδότηση 50%

Πώς θα κάνω αίτηση;

Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για το «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Θερμοσίφωνα» αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέσω της ειδικής πλατφόρμας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία θα ανοίξει το επόμενο διάστημα. Για την υποβολή της αίτησης απαιτείται υποχρεωτικά η προηγούμενη ταυτοποίησή σου με τη χρήση των στοιχείων του taxisnet. Για την αίτηση θα χρειαστεί επίσης ο 11ψήφιος αριθμός παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος στην οικία που θα δηλώσεις.

Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Ανακύκλωσε την παλιά σου συσκευή στα Public!

Ο προορισμός για κάθε οικιακή συσκευή είναι τα Public. Και ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητος στο σύγχρονο σπίτι. Στα καταστήματα Public και το public.gr θα βρεις μεγάλη ποικιλία σε θερμοσίφωνες με προηγμένες τεχνολογίες, ικανούς να καλύψουν τις ανάγκες σου, όποιες και αν είναι αυτές. Πάνω απ' όλα θα πρέπει να τσεκάρεις πως η χωρητικότητά του αντιστοιχεί στο μέγεθος του νοικοκυριού. Η προτεινόμενη χωρητικότητα ενός ηλιακού θερμοσίφωνα για οικιακή χρήση είναι η εξής:

  • 1-2 άτομα – έως 120 λίτρα
  • 3-4 άτομα – 120-160 λίτρα
  • 5+ άτομα – 200+ λίτρα

Μαζί με την επιδότηση, οι αγαπημένες Public υπηρεσίες είναι εδώ, για να σου προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία. Klarna, FlexPay και ακόμα περισσότεροι smart τρόποι πληρωμής βρίσκονται στη διάθεσή σου, για να κάνεις τις αγορές σου ακριβώς με τον τρόπο που σε βολεύει. Τέλος για να σε διευκολύνουμε ακόμα περισσότερο, αναλαμβάνουμε και την εγκατάσταση του νέου σου ηλιακού θερμοσίφωνα.

anakyklono-allazo-thermosifona-04

Έχοντας στο νου τον οδηγό μας, μπορείς τώρα να ξεκινήσεις το ψάξιμο για να έναν αποδοτικό ηλιακό θερμοσίφωνα τελευταίας τεχνολογίας. Στο public.gr βρίσκεις όλες τις συσκευές που θα σε βοηθήσουν να μειώσεις το ύψος του λογαριασμού και να κάνεις το σπίτι σου πιο «πράσινο». Εδώ θα βρεις την προδημοσίευση του επίσημου οδηγού με όλες τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Θερμοσίφωνα». Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της πλατφόρμας, όποτε κάνε εγγραφή στο newsletter μας και μείνε συντονισμένος στο Public Blog για όλα τα νεότερα.

* Η υπηρεσία εγκατάστασης παρέχεται σε επιλεγμένες περιοχές και δεν είναι υποχρεωτική για την εγκατάσταση της συσκευής