Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Τι πρέπει να ξέρεις

Περίληψη: Με την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών μπορείς να αντικαταστήσεις τις παλιές συσκευές προστατεύοντας το περιβάλλον και μειώνοντας το λογαριασμό ρεύματος!

Σε μια εποχή που η ενεργειακή κρίση οδηγεί σε συνεχή άνοδο το ύψος των λογαριασμών, όλο και περισσότερα νοικοκυριά αναζητούν λύσεις ώστε να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και να εξοικονομήσουν χρήματα. Παράλληλα, η κλιματική αλλαγή έχει καταστήσει προτεραιότητα σε πολλές χώρες την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και τη συνολική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκίνησε και επίσημα το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή». Η νέα πρωτοβουλία του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος θέλει να στηρίξει τα νοικοκυριά, επιχορηγώντας την αντικατάσταση των παλιών ηλεκτρικών συσκευών. Το Public συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή». Επομένως, τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να αλλάξεις τις παλιές σου οικιακές συσκευές και να επωφεληθείς, μειώνοντας σημαντικά το ενεργειακό κόστος και συμβάλλοντας στη μάχη για την προστασία του πλανήτη. Παράλληλα ξεκίνησε το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» για επιδότηση 60% στην απόκτηση ηλιακού θερμοσίφωνα. Για αυτό το πρόγραμμα μπορείς να διαβάσεις περισσότερα εδώ. Τώρα όμως πάμε να δούμε τις λεπτομέρειες του προγράμματος «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή».

Ανακύκλωσε και βγες κερδισμένος με την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών

Όπως αναφέραμε, το νέο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών θα επιχορηγήσει ιδιώτες και νοικοκυριά για την αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών με υψηλό ενεργειακό κόστος, όπως τα κλιματιστικά, τα ψυγεία και οι καταψύκτες. Η ενεργειακή απόδοση των οικιακών συσκευών συνδέεται άμεσα με το ύψος του λογαριασμού ρεύματος. Αντικαθιστώντας τις παλιές σου συσκευές μπορείς να μειώσεις το κόστος στους λογαριασμούς ρεύματος από 25% έως 40%, αλλά και να απολαύσεις τα οφέλη που προσφέρει ένα ενεργειακά αποδοτικότερο μοντέλο.

Το ύψος της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών ξεκινά από το 30% και φτάνει έως και το 50%. Οι δικαιούχοι θα λάβουν την επιχορήγηση με τη μορφή ψηφιακού voucher το οποίο μπορούν να εξαργυρώσουν στα καταστήματα Public και στο public.gr. Το ποσοστό της επιδότησης υπολογίζεται με βάση την εισοδηματική κατηγορία των ωφελούμενων, και συγκεκριμένα, με βάση το ετήσιο ατομικό εισόδημα ανά οικογενειακό μέλος. Αναλυτικότερα, οι ωφελούμενοι με ετήσιο εισόδημα από 0€ έως 5.000€ δικαιούνται επιδότηση 50%. Για τους ωφελούμενους με ετήσιο εισόδημα από 5.001€ έως 10.000€ το ποσοστό της επιδότησης φτάνει το 45%, ενώ το αντίστοιχο για αυτούς με εισόδημα από 10.001€ έως 20.000€ ανέρχεται σε 35%. Τέλος, οι ωφελούμενοι με ετήσιο εισόδημα ανά οικογενειακό μέλος από 20.001€ και άνω, δικαιούνται επιδότηση συσκευών ύψους 30%. Το τελικό ποσό της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών που θα λάβουν οι ωφελούμενοι με τη μορφή voucher κυμαίνεται από 135€ έως 710€ και εξαρτάται από την κατηγορία του δικαιούχου, τα χαρακτηριστικά αλλά και την αρχική τιμή της συσκευής.

epidothsh-hlektrikwn-syskeywn-01

Μάλιστα, ως δικαιούχος της επιδότησης οικιακών συσκευών μπορείς να αιτηθείς ώστε να λάβεις voucher για περισσότερες από μία συσκευές. Για παράδειγμα, αλλάζοντας τα παλιά σου κλιματιστικά μπορείς να εξαργυρώσεις την επιταγή για την αγορά έως και δύο νέων μοντέλων. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι η απόσυρση οικιακών συσκευών οι οποίες θα παραδοθούν για ανακύκλωση . Αυτές οι συσκευές πρέπει πρέπει να είναι ίδιας κατηγορίας με την επιδοτούμενη. Ταυτόχρονα, η παλιά συσκευή θα πρέπει να είναι πλήρως λειτουργική.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών 2022: Ποιοι οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών είναι όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος. Ωστόσο πολύτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες και οικογένειες με ΑΜΕΑ θα λάβουν επιπλέον μοριοδότηση. Για να συμμετάσχεις στο πρόγραμμα επιδότησης «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» θα πρέπει να θεωρείσαι οικιακός καταναλωτής, με εγκατεστημένη ηλεκτρική συσκευή στο σπίτι (κύρια ή εξοχική κατοικία) και όχι σε επαγγελματικό χώρο. Επίσης, προϋπόθεση είναι να έχεις γεννηθεί πριν την 01/01/2005 και να διαμένεις μόνιμα στην Ελλάδα. Παράλληλα, θα πρέπει να έχεις υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1) για το φορολογικό έτος 2020. Σημειώνεται, πως δεν είναι δυνατή η υποβολή άνω της μίας αίτησης για την ίδια κατοικία από διαφορετικά φυσικά πρόσωπα.

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών

Η πλατφόρμα για την επιδότηση για ηλεκτρικές συσκευές άνοιξε σταδιακά στις 21/6, ενώ από τις 25/6 είναι διαθέσιμη για όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως ΑΦΜ. Για να κάνεις στην αίτησή σου θα πρέπει να επισκεφθείς την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος και να συνδεθείς με τους προσωπικούς κωδικούς του taxisnet, και να συμπληρώσεις τα στοιχεία που θα ζητηθούν. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή έως την Τρίτη 5 Ιουλίου 2022 στις 15:00. Στη συνέχεια ακολουθεί η αξιολόγηση και κατάταξη των αιτήσεων και η ανάρτηση των προσωρινών αποτελεσμάτων, και σε δεύτερο χρόνο η ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Ανακύκλωσε τη συσκευή σου στο Public!

Ο προορισμός για την ανακύκλωση της παλιάς σου συσκευής είναι ένας και λέγεται Public. Μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου 2022, μπορείς να δώσεις τις συσκευές σου προς ανακύκλωση και να εξαργυρώσεις την επιδότηση κλιματιστικών στα καταστήματα Public και στο public.gr. Εδώ θα βρεις κορυφαία επώνυμα κλιματιστικά τα οποία έρχονται στην πόρτα σου με δωρεάν παράδοση. Μαζί με το νέο σου κλιματιστικό, θα έρθει και η ομάδα πιστοποιημένων τεχνικών η οποία θα αναλάβει δωρεάν την εγκατάσταση της νέας σου συσκευής. Και αν δεν είσαι σίγουρος για το ποιο κλιματιστικό σου ταιριάζει, μην αγχώνεσαι. Κάνε κλικ στον οδηγό που ετοιμάσαμε και βρες τη συσκευή που σου ταιριάζει. Για να μαθαίνεις τα πάντα για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή», μείνε συντονισμένος στο Public Blog.