Τσικνοπέμπτη και food waste: Tips για να μειώσεις τη σπατάλη!

Περίληψη: Η Τσικνοπέμπτη είναι η γιορτή του ψητού κρέατος και όχι των γεμάτων κάδων απορριμμάτων! Μείωσε τη σπατάλη και απόλαυσε τη μέρα χωρίς ενοχές.

Η Τσικνοπέμπτη είναι μια γιορτή της οποίας η ιστορία χάνεται στα βάθη της Ελληνικής αρχαιότητας. Εκτιμάται πως συνδέεται με τις βακχικές γιορτές, ενώ σήμερα συνδέεται με τις Απόκριες και την προετοιμασία για τη νηστεία της Σαρακοστής. Πολλές φορές, όμως, η Τσικνοπέμπτη συνδέεται και με μεγάλη σπατάλη κρέατος και άλλων τροφίμων. Είναι η Ελλάδα πρωταθλήτρια στο food waste; Για τη συγκεκριμένη μέρα, η απάντηση μπορεί να είναι και «ναι». Ήταν όμως πάντοτε έτσι;

Το food waste στην Ελλάδα: πώς τα πάμε;

Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, σε ό,τι αφορά το food waste η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απορρίπτοντας πάνω από 2 εκατομμύρια τόνους τροφίμων κάθε χρόνο. Αυτό αναλογεί σε 191 κιλά τροφίμων ανά άτομο τον χρόνο, όταν ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται στα 127 κιλά, και μάλιστα τα 87 κιλά αντιστοιχούν σε σπατάλη των νοικοκυριών. Φυσικά, αυτό έχει άμεση οικονομική επίδραση στις ελληνικές οικογένειες. Μάλιστα, οι αναλύσεις δείχνουν πως δεν μιλάμε για τα λογικά απορρίμματα (πχ φλούδες ή κόκκαλα) αλλά για βρώσιμα είδη τα οποία είτε αγοράσαμε από λανθασμένη εκτίμηση, είτε αφήσαμε να χαλάσουν στο ψυγείο.

Fact: Κι όμως, η Τσικνοπέμπτη δεν ήταν πάντα έτσι

Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, η Τσικνοπέμπτη ήταν η μέρα που οι Έλληνες προετοιμάζονταν για τις σαράντα μέρες νηστείας, επομένως προετοίμαζαν όλα τα κρεατικά με σκοπό να τα διατηρήσουν μέχρι το τέλος της σαρακοστής. Έτσι, η χώρα όντως γέμιζε τσίκνα, αλλά όχι για άμεση κατανάλωση αλλά παρασκευάζοντας λουκάνικα, παστό, και άλλες μορφές «μακράς διαρκείας». Με άλλα λόγια, η Τσικνοπέμπτη ήταν το ακριβώς αντίθετο του food waste!

Food αντί-waste: παν μέτρον άριστον

Εδώ λέμε τα προφανή: η Τσικνοπέμπτη δεν χρειάζεται να γίνει ημέρα της υπερβολής και της κρεατοφαγίας χωρίς τέλος. Στο κάτω κάτω δεν τρώμε κρέας μια φορά το μήνα για να το τερματίσουμε την Τσικνοπέμπτη. Ας είμαστε ειλικρινείς, το πιθανότερο είναι πως και την Τετάρτη θα έχουμε φάει κρέας, και την Παρασκευή, επομένως… δεν χρειάζονται υπερβολές. Δε λέμε, ωραίο το καψαλισμένο κρέας, αλλά με μέτρο και σύνεση. Μην πάρεις διπλάσια ποσότητα από αυτήν που θα φας εσύ και η παρέα σου. Δεν χρειάζεται να ξεχειλίζουν οι πιατέλες και να ραγίζουν τα πιάτα, ούτε προφανώς να γεμίζουν οι κάδοι των απορριμμάτων με μισοφαγωμένες μπριζόλες και άθικτα μπιφτέκια.

Wasted food: χαμένο πάει μόνο το φαΐ που δεν θα φαγωθεί

Δεν υπάρχει ντροπή στο να κάνεις ανακύκλωση (και) στο κρέας! Εντάξει, την Παρασκευή μετά την Τσικνοπέμπτη μπορεί να μη θες να ξαναδείς κρέας, αλλά μπορείς κάλλιστα να βάλεις όλα τα περισσεύματα στο ψυγείο και να τα μετατρέψεις σε άλλα πιάτα αργότερα. Το ψήσιμο είναι ένας ουδέτερος τρόπος μαγειρέματος και σου επιτρέπει να πάρεις τα περισσεύματα και να τα κάνεις κοκκινιστό, σούπα, να τα βάλεις σε άλλα πιάτα ως «ενισχυτικό», χωρίς να τα φας αυτούσια. Δοκίμασε, για παράδειγμα, τραχανά με κομματάκια από τα λουκάνικα που περίσσεψαν, κάνε μακαρόνια με κομμένα μπιφτέκια σε κόκκινη σάλτσα, ενώ οι χοιρινές μπριζόλες μετατρέπονται άνετα σε ένα πεντανόστιμο μπεκρή μεζέ ή τας κεμπάπ.

Είμαστε δίπλα σου στην καταπολέμηση της σπατάλης

Έχουμε αναγνωρίσει εδώ και χρόνια την αναγκαιότητα για μείωση του αποτυπώματος των καταστημάτων μας αλλά και της γενικότερης επίδρασής μας στο περιβάλλον. Το zero-waste έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται ως λογική σε όλα τα καταστήματά μας, εστιάζοντας στη μείωση των απορριμμάτων, την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση, την επισκευή προϊόντων, αλλά και στην αξιοποίηση πράσινης ενέργειας και τη μείωση της κατανάλωσης. Για παράδειγμα, φέτος εγκαινιάσαμε και το σβήσιμο του φωτισμού στα καταστήματά μας, ενώ σε όλα έχουν τοποθετηθεί φωτιστικά LED χαμηλής κατανάλωσης. Αλλά και τα απορρίμματα έχουν τη δική τους βαρύτητα και στα Public έχουμε βάλει ως στόχο την εκμηδένιση των απορριμμάτων, την ανακύκλωση γυαλιού, αλουμινίου, πλαστικού, και χαρτιού, ενώ φροντίζουμε να μην καταλήγουν σε χωματερές τα οργανικά απόβλητα και τα υπολείμματα καφέ και από τα Public Café! Έλα μαζί μας για να μειώσουμε τη σπατάλη, να εξοικονομήσουμε πόρους, και να μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον, ξεκινώντας από την Τσικνοπέμπτη!