Μαγειρεύουμε με τη Funky Cook: Πεντανόστιμα νηστίσιμα πιάτα στο Air Fryer

Περίληψη: Ψάχνεις ιδέες για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας; Η Funky Cook μας ετοιμάζει απολαυστικά αλμυρά και γλυκά ψημένα υγιεινά στο Air Fryer!

Τελευταία εβδομάδα της Αποκριάς και η πιο ξέφρενη, την Κυριακή βάζουμε την αγαπημένη μας αποκριάτικη στολή και διασκεδάζουμε με την ψυχή μας! Τη Δευτέρα δε, στρώνουμε το πιο νόστιμο σαρακοστιανό τραπέζι για να υποδεχτούμε την Σαρακοστή.

Η Καθαρά Δευτέρα είναι μια από τις πιο αγαπημένες γιορτές του χρόνου! Ο καιρός προμηνύει τον ερχομό της άνοιξης και πολλοί επιλέγουμε να «στρώσουμε» το γιορτινό τραπέζι της ημέρας στην εξοχή. Ένα πικ νικ είναι ιδανικό καθώς συνδυάζεται άνετα με το πέταγμα του χαρταετού, που ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους! Για την πιο όμορφη και νόστιμη Δευτέρα του χρόνου επέλεξα να σας δείξω πως θα ετοιμάσετε πολύ, πολύ εύκολα και υγιεινά 3 φανταστικές σαρακοστιανές συνταγές στο Air Fryer!

Από τη μέρα που έχω βάλει το Air Fryer στην κουζίνα μου, δεν «χορταίνω» να μαγειρεύω συνταγές που λόγω του τηγανίσματος είχα «ξεχάσει». Θα σκεφτείς ότι όλα γίνονται και στον φούρνο, και συμφωνούμε, όμως αυτό που καταφέρνει το Air Fryer είναι μοναδικό! Το αποτέλεσμα σε νοστιμιά, εμφάνιση και ευκολία είναι απλά απερίγραπτο!

Η πρώτη σαρακοστιανή συνταγή είναι οι αγαπημένοι μας νησιώτικοι ρεβιθοκεφτέδες, οι κλασικοί ελληνικοί. Οι «δικοί» μας ρεβιθοκεφτέδες για να είναι πετυχημένοι θέλουν, όπως ξέρουμε, τηγάνι. Σίγουρα τους έχουμε δοκιμάσει στις καλοκαιρινές μας διακοπές στις Κυκλάδες και ξέρουμε!

Βράσε ελαφρώς τα ρεβύθια, ίσα ίσα να μαλακώσουν και με τη βοήθεια του πολυκόφτη χοντρο-άλεσέ τα. Ξέχασε όμως το τηγάνι, σου υπόσχομαι ότι στο Air Fryer γίνονται τόσο τραγανοί εξωτερικά και αποκτούν αυτό το χρυσό χρώμα που δεν θα πιστεύεις ότι ψήθηκαν χωρίς επιπλέον λάδι. Συνοδεύουμε με μια πραγματικά λαχταριστή σάλτσα από ψημένα ντοματίνια. Κράτα στο τετράδιό σου αυτή τη συνταγή γιατί είναι η τέλεια σάλτσα και πάει εξίσου με ζυμαρικά και κοκκινιστά. Να σου υπενθυμίσω επίσης πως στο Air Fryer ψήνουμε και σκόρδα, τα οποία διατηρούμε μέσα σε ελαιόλαδο, σε γυάλινο αποστειρωμένο βάζο.

Η δεύτερη συνταγή που δεν υπάρχει περίπτωση να λείψει από το σαρακοστιανό τραπέζι είναι ο περίφημος ταραμάς. Αρχικά, θα χρειαστείς λαγάνες και ένα μεγάλο μπολ γιατί την φετινή σου ταραμοσαλάτα δεν θα την «προσπεράσει» κανείς! Στο μεγάλο μπολ θα φτιάξεις ταραμοσαλάτα με τη βοήθεια του ραβδομπλέντερ που είναι πραγματικά το πιο κατάλληλο για τέτοιες παρασκευές.

Η ταραμοσαλάτα θα γίνει σαν μους αλλά πριν φτάσεις σε αυτό το βήμα χρειαζόμαστε ψητές πατάτες, που θα κάνουν τη διαφορά στη συνταγή. Τις πατάτες θα τις ψήσουμε ολόκληρες με την φλούδα στο Air Fryer. Ο χρόνος που χρειάζονται για να ψηθούν είναι λιγότερος σε σχέση με τον φούρνο. Να λοιπόν άλλο ένα πλεονέκτημα του Air Fryer.

Η τρίτη συνταγή είναι γλυκιά και πεντανόστιμη. Ταχινοπιτάκια με ζάχαρη καρύδας στο άψε σβήσε! Αν δεν τα έχεις δοκιμάσει, πολύ απλά δε ξέρεις τι κάνεις! Χρησιμοποιώ ζάχαρη καρύδας που ταιριάζει ιδανικά, σε σχέση με την λευκή ζάχαρη. Το φύλλο που θα χρησιμοποιήσεις μπορεί να είναι οποιοδήποτε, χειροποίητο, κρούστας ή χωριάτικο.

Θα στρώσεις αντικολλητικό χαρτί στον κάδο του Air Fryer και δεν θα τα λαδώσεις καθόλου, τα ετοιμάζεις και τα ψήνεις μόλις έρθει η ώρα για γλυκό. Με αυτές τις συνταγές θα «γεμίσεις» απόλαυση τα πιάτα όσων θα καθίσουν στο σαρακοστιανό τραπέζι. Τέλος μη ξεχάσεις πως στο Air Fryer μπορείς να ετοιμάσεις επίσης λαγάνες, καλαμαράκια και άλλα θαλασσινά, ψητό χαλβά ταχινιού με μήλα ή ό,τι άλλο βάζει ο νους σου!

Καλή Σαρακοστή!

airfryer-funky-cook-01

Τραγανοί ρεβυθοκεφτέδες με σάλτσα από ψητά ντοματίνια

Για τους ρεβυθοκεφτέδες

  • 300 γρ. ρεβύθια βρασμένα
  • 1 κρεμμύδι
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 100 γρ. ψίχα ψωμιού, μουλιασμένη σε νερό
  • 1 κ.σ. αλεύρι
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • ¼ κ.γ. μπαχάρι ή κανέλα
  • 2-3 φύλλα δυόσμο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι

Για τη σάλτσα

  • 250 γρ. ντοματίνια
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. κάπαρη
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι

Εκτέλεση

Βάζουμε τα ντοματίνια σε λαδόκολλα και τα ψήνουμε στο Air Fryer για 20' στους 180°C και ταυτόχρονα ετοιμάζουμε τους ρεβυθοκεφτέδες. Στον πολυκόφτη αλέθουμε τα ρεβίθια ώστε να τα χοντροκόψουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Συνεχίζουμε στον πολυκόφτη και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα και την ψίχα του ψωμιού. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μπολ και ζυμώνουμε.

Αφήνουμε το μείγμα για 15’ στο ψυγείο και με ελαφρώς λαδωμένα χέρια πλάθουμε μέτριους ρεβιθοκεφτέδες και τους ψήνουμε στους 175°C για 22'. Τέλος, πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ τα ψητά ντοματίνια, μαζί με τα υλικά της σάλτσας, και σερβίρουμε!

Τips

Τη ζύμη για τους ρεβιθοκεφτέδες μπορούμε να την ετοιμάσουμε από την προηγούμενη ημέρα. Για έξτρα γεύση μπορούμε να δώσουμε άρωμα προσθέτοντας ξερό δυόσμο.

Παραδοσιακή ταραμοσαλάτα με ψητές πατάτες

Υλικά

  • 400 γρ. πατάτες
  • 80 γρ. ταραμά λευκό
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 50ml λεμόνι
  • 80ml ελαιόλαδο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ψήνουμε τις πατάτες με την φλούδα στο Air Fryer στους 200°C για 40' και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Αφαιρούμε με ένα μαχαιράκι τις φλούδες από τις πατάτες, τις ψιλοκόβουμε και τις βάζουμε σε βαθύ μπολ. Προσθέτουμε τον ταραμά και το 1/3 από την ποσότητα του ελαιόλαδου και πολτοποιούμε με τη βοήθεια του ραβδομπλέντερ. προσθέτοντας το κρεμμύδι, πιπέρι και σταδιακά λεμόνι με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται, διορθώνουμε την γεύση με λεμόνι ή αλάτι. Σερβίρουμε την ταραμοσαλάτα με ψιλοκομμένο πράσινο κρεμμυδάκι.

Τips

Μπορούμε, αν θέλουμε, να εμπλουτίσουμε τη γεύση της ταραμοσαλάτας και με ξερό κρεμμύδι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε περισσότερο ελαιόλαδο ή λεμόνι.

Πανεύκολα ταχινοπιτάκια με ζάχαρη καρύδας

Υλικά

  • 1 παραδοσιακό χωριάτικο φύλλο
  • 3 κ.σ. ταχίνι ρευστό
  • 3-4 κ.σ. ζάχαρη καρύδας
  • Κανέλα

Ανοίγουμε ένα χειροποίητο φύλλο ζύμης, εναλλακτικά χρησιμοποιούμε 2 φύλλα κρούστας ή χωριάτικα. Αλείφουμε με το ταχίνι, πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα. Κλείνουμε σε ρολό και τεμαχίζουμε με κοφτερό μαχαίρι σε μικρά πιτάκια περίπου 5 εκ. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στο κάδο του Air Fryer τοποθετούμε τα ταχινοπιτάκια και ψήνουμε για 18’ στους 180°C. Σερβίρουμε προαιρετικά με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Tips

Μπορούμε ακόμα να προσθέσουμε σταφίδες ή καρυδόψιχα, μαζί με ταχίνι και ζάχαρη της επιλογής μας.