Cool tips για να φτιάξεις φέτος τον δικό σου DIY χαρταετό!

Περίληψη: Η Καθαρά Δευτέρα έρχεται και φέτος είναι ευκαιρία να γιορτάσεις το αγαπημένο μας έθιμο με έναν φανταστικό DIY χαρταετό φτιαγμένο από τα χεράκια σου!

Valentine's Day, Τσικνοπέμπτη, Απόκριες και τώρα Καθαρά Δευτέρα. Ο φετινός Φεβρουάριος είναι γεμάτος γιορτές και με εξαίρεση το κρύο, δεν μπορούμε να πούμε πως μας έχει αφήσει παραπονεμένους. Μετά το τσίκνισμα της προηγούμενης εβδομάδας, σειρά έχει το σαρακοστιανό τραπέζι. Λαγάνα, θαλασσινά, ταραμοσαλάτα και λοιπά εκλεκτά εδέσματα μαζί με ουζάκι και καλή παρέα. Το πατροπαράδοτο έθιμο της Καθαράς Δευτέρας θέλει επίσης καλούμπα και χαρταετό. Αντί να αγοράσεις για άλλη μια χρονιά έναν έτοιμο, ίδιο με όλους τους άλλους, εμείς σου λέμε να πάρεις ξύλα, χαρτί και ψαλίδι και να φτιάξεις τον δικό σου ξεχωριστό DIY χαρταετό! Θες να δεις πώς; Συνέχισε να διαβάζεις γιατί σου έχουμε αρκετά cool tips για την μεγάλη μέρα.

diy-xartaetos-01

DIY χαρταετός - Tip #1: Εξοπλίσου με τα απαραίτητα

Για να φτιάξεις ένας πανέμορφο χαρταετό που θα πετάει περήφανα στον ουρανό, καλό είναι να γνωρίζεις ποια είναι τα βασικά υλικά. Ξεκινάμε με το σκελετό. Αρχικά θα χρειαστείς 3 μικρά πηχάκια με ίδιο μήκος και πλάτος. Η στιβαρή κατασκευή είναι απαραίτητη για τρελές και ασφαλείς «πτήσεις» γι' αυτό προτίμησε τα πηχάκια να είναι φτιαγμένα από ξύλο. Το χαρτί πρέπει να είναι ελαφρύ, οπότε μία μεγάλη κόλλα από χαρτί γλασέ είναι μια καλή επιλογή. Όπως σε όλες τις χειροτεχνίες, έτσι και ο DIY χαρταετός θέλει τα απαραίτητα σύνεργα. Ψαλίδια, κόλλες, μολύβια, κηρομπογιές, και καρφάκια είναι must για να φτιάξεις έναν χαρταετό που θα κλέψει τις εντυπώσεις. Α, μην ξεχάσεις να έχεις δίπλα σου μέτρο αλλά και γερό σπάγγο για το δέσιμο του αετού!

DIY χαρταετός - Tip #2: Σκελετός & χαρτί

Αφού λοιπόν έχεις προμηθευτεί όλα τα απαραίτητα, πάμε να δούμε τώρα πως θα φτιάξεις τον πιο τέλειο χαρταετό εύκολα και γρήγορα. Ξεκίνα τοποθετώντας το ένα πηχάκι οριζόντια και τα άλλα δύο έτσι ώστε να σχηματίζουν ένα Χ πάνω σε αυτό. Οι γωνίες που σχηματίζονται θα πρέπει να είναι ίσες, γύρω στις 60 μοίρες. Κάρφωσε με ένα σφυρί το καρφάκι στη μέση, τρυπώντας και τα τρία πηχάκια. Αν δεν είσαι σίγουρος για τις αποστάσεις, χρησιμοποίησε το μέτρο. Επειδή ο σκελετός θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο σταθερός, φρόντισε να δέσεις καλά τον σπάγγο στην άκρη του ξύλου, ενώνοντας προσεκτικά όλα τα πηχάκια.

Το χαρτί του χαρταετού είναι ένας λευκός καμβάς όπου μπορεί να βάλεις όλη σου την τέχνη. Οπότε τα σχέδια και τα χρώματα του χαρταετού τα αφήνουμε πάνω σου. Τώρα, αφού ολοκληρώσεις το στήσιμο του σκελετού, τοποθέτησέ τον πάνω στο χαρτί σχεδιάζοντας το περίγραμμά του. Στη συνέχεια σχεδίασε ένα δεύτερο περίγραμμα, γύρω στα 5 εκατοστά μεγαλύτερο. Κόψε το μεγάλο περίγραμμα και δίπλωσε το χαρτί γύρω γύρω πάνω από το σπάγκο, κόβοντας τις γωνίες που περισσεύουν, αναδίπλωσε το χαρτί και κόλλησέ το με μια δυνατή κόλλα στιγμής.

DIY χαρταετός - Tip #3: Προσοχή σε ζύγια και ουρά

Το εύκολο πιλοτάρισμα του χαρταετού περνάει μέσα από τα ζύγια και την ουρά. Λέγοντας ζύγια εννοούμε τα κομμάτια σπάγγου που δένονται από τις άκρες του χαρταετού, περνούν από το κέντρο του και καταλήγουν στην καλούμπα. Αφού κάνεις μια τρύπα στη μέση του χαρταετού, δέσε μεταξύ τους τρία κομμάτια σπάγγου. Οι δύο σπάγκοι θα πρέπει να ξεκινούν από τα δύο άκρα του χαρταετού και να ενώνονται με το σπάγκο που ξεκινά από το κέντρο του, σχηματίζοντας ένα ισοσκελές τρίγωνο. Στο σημείο αυτό είναι που δένεις την καλούμπα.

Φυσικά δε θα πρέπει να παραλείψεις την ουρά. Αυτή είναι άλλωστε που εξασφαλίζει την ισορροπία του χαρταετού, ώστε να πετάει καλά και χωρίς απρόοπτα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις χαρτί γκοφρέ ή χαρτί εφημερίδας. Δίπλωσε το χαρτί σχηματίζοντας μια «φυσαρμόνικα». Στη συνέχεια, κόψε μικρά κομμάτια, δένοντάς τα μεταξύ τους με σπάγγο. Καλό είναι να αφήσεις μια απόσταση γύρω στα 15 εκατοστά για κάθε λωρίδα. Έχε στο νου πως για να είναι σταθερός ο αετός, το μήκος της ουράς θα πρέπει να είναι 4 φορές το μήκος του χαρταετού.

DIY χαρταετός - Tip #4: Βάλε φαντασία στο ντεκόρ

Σίγουρα, το πρώτο πράγμα που θέλουμε είναι ο χαρταετός να πετάει με ισορροπία και σταθερότητα. Αλλά Καθαρά Δευτέρα έχουμε. Ένας εντυπωσιακός DIY χαρταετός πρέπει να είναι αληθινά πρωτότυπος με πολύχρωμα σχέδια και χρώματα. Πάρε τους μαρκαδόρους ανά χείρας και βάλε την προσωπική σας πινελιά στη διακόσμηση του αετού. Η ημέρα ανήκει στα παιδιά, οπότε δώσε την ευκαιρία στους μικρούς μας φίλους να διακοσμήσουν τον αετό όπως εκείνα θέλουν. Πίστεψέ μας. Η δημιουργικότητα και η φαντασία τους είναι αστείρευτη. Ζωγραφίστε μαζί ευρηματικά σχέδια, φτιάξτε ένα όμορφο κολάζ ή προσθέστε στον χαρταετό μικρές φανταστικές χειροτεχνίες.

diy-xartaetos-02

Ετοιμάσου για απογείωση στα Public!

Μαζί με τις ετοιμασίες για το υπαίθριο πικνίκ της Καθαράς Δευτέρας ετοιμάσου να υποδεχτείς τη Σαρακοστή με τον δικό σου πανέμορφο DIY χαρταετό. Εξοπλίσου με μεράκι, υπομονή και όρεξη και, πίστεψέ μας, θα είναι τα καλύτερα Κούλουμα που έχεις γιορτάσει ποτέ, ακόμα και αν ο καιρός δε μας κάνει τελικά το χατίρι. Συνεννοηθείτε στην ομαδική με την παρέα για τον προορισμόκαι πέρνα μια βόλτα από τα καταστήματα Public για όλα τα υπόλοιπα

Αμόλα καλούμπα λοιπόν και καλή διασκέδαση!