Δωρεάν events: Εργαστήρια, τέχνη, και… τεχνητή νοημοσύνη

Περίληψη: Ο Οκτώβριος συνεχίζεται με πολλή τέχνη! Τις επόμενες μέρες έρχονται ενδιαφέροντα δωρεάν events, εργαστήρια, αλλά και εκθέσεις που πρέπει να βιώσεις!

Πλησιάζουμε προς το τέλος του Οκτωβρίου και πλέον το «έξω» αρχίζει και παίρνει όλο και περισσότερο χροιά «μέσα». Μην ανησυχείς, όμως, τα events είναι τόσα πολλά και τόσο ενδιαφέροντα που ο καιρός δεν είναι αρκετός για να αποτρέψει την έξοδό σου! Κι αυτή την εβδομάδα, λοιπόν, ψάξαμε, βρήκαμε και σου προτείνουμε μπόλικα τέτοια events για να πλουτίσεις τον εσωτερικό σου κόσμο με τέχνη και ζωγραφική, να παρακολουθήσεις συζητήσεις και διαλέξεις, να απολαύσεις μουσική, αλλά και να πας σε προβολές. Κι όλα αυτά δωρεάν, φυσικά! Πάμε να τα δούμε;

Φεστιβάλ και μουσική, 2-σε-1

Πηγαίνουμε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, λοιπόν, και στο 4ο Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας & Μουσικής με τίτλο «Μίλα… it's OK!», το οποίο επιστρέφει στην Αθήνα μετά από στάσεις σε Λαμία, Λάρισα, Σύρο. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια σε φωτογραφία, urban street art, μουσικοθεραπεία, brave talk, και άλλα, ομιλίες γύρω από την ψυχική υγεία, ενημερωτικά περίπτερα, αλλά και μουσική συναυλία! Όλα αυτά την Παρασκευή, από τις 15:00 μέχρι το βράδυ!

Πάμε τώρα στην Ελευσίνα, η οποία είναι τόσο κοντά ώστε να μην θεωρούμε πως πάμε ταξίδι, αλλά και τόσο μακριά ώστε να μετράει ως βόλτα εκτός πόλης! Η Ελευσίνα ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023, και πάνω σε αυτό το πλαίσιο οργανώνει προβολές ντοκιμαντέρ Ελλήνων δημιουργών με θέματα την οικολογία, την αρχαιολογία, και την ανθρωπογεωγραφία. Ένα μοναδικό event για να δεις και να συνομιλήσεις με τους σκηνοθέτες!

Κλείνουμε τα φεστιβάλ με κάτι διαφορετικό: animation και το 10ο Thessaloniki Animation Festival, γεμάτο από προβολές, workshops, μαθήματα, ζωντανές προβολές και virtual reality happenings! Πολλοί καλεσμένοι κορυφαίοι στο είδος τους, βραβεύσεις, και ένα γεμάτο πρόγραμμα για όλους τους φανατικούς της τέχνης του animation έρχονται στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης!

Εκθέσεις σε άλλο τόνο

Έχεις… black humour; Τότε μάλλον θα σε ενδιαφέρει η έκθεση αυτή. Πάμε στη Sianti Gallery και στην ομαδική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Black Humor – Η Επανάσταση του Πνεύματος». Στην έκθεση συμμετέχουν πολλοί καλλιτέχνες, αλλά το θέμα της είναι κοινό: η παρωδία, ο αυτοσαρκασμός, το μαύρο χιούμορ. Όπως μόνο αυτό μπορεί να απελευθερώσει. Άλλωστε, όπως είχε πει η κωμικός Carol Burnett, «κωμωδία ίσον τραγωδία συν χρόνος». Οι σύγχρονοι Έλληνες ζωγράφοι το χρησιμοποιούν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Η έκθεση σε περιμένει να δεις πώς!

Συνεχίζουμε στο μοτίβο «εκθέσεις» και πάμε στη γκαλερί a.antonopoulou.art και στην έκθεση «Η πληθωρικότητα των χρωμάτων» του Μαρκ Χατζηπατέρα. Όπως σημειώνει ο Christopher Hudson, επιμελητής εκδόσεων για το MoMA της Νέας Υόρκης, «Η χαρά από την πληθωρικότητα του χρώματος στους τελευταίους πίνακες, από το 2011 μέχρι και σήμερα, είναι μεταδοτική. […] Η τέχνη μπορεί να είναι απολαυστική, και αυτό που μου δίνουν ως επί το πλείστον αυτοί οι πίνακες είναι μια διαρκής αίσθηση πραγματικής ευχαρίστησης.» Αν θέλεις κι εσύ να βιώσεις την ευχαρίστηση, η γκαλερί σε περιμένει στου Ψυρρή!

Παραμένουμε στις εκθέσεις και πάμε στο Artefact Athens και την έκθεση «wanderlust / all passports», μια έκθεση που περιλαμβάνει έργα 44 καλλιτεχνών σύγχρονης τέχνης και γίνεται στους χώρους του Μεγάρου Σλήμαν–Μελά. Η έκθεση εξερευνά την ίδια τη φυσική υπόσταση του κτηρίου, την παράδοση και τη σύνδεσή του με την ιστορία της Αθήνας, ενώ σε ένα άλλο επίπεδο η έννοια της υπερσύνδεσης και της αλληλοσυνδεσιμότητας των ανθρώπων αποτελεί πεδίο έρευνας τόσο σε κυριολεκτικό όσο και μεταφορικό επίπεδο. Ενδιαφέρεσαι;

Τελευταία έκθεση, αλλά σε διαφορετική μορφή, το «Eerie Music Playing», μια ομαδική έκθεση με ένα κοινό θέμα: τον φόβο! Μια σειρά καλλιτεχνών εξερευνούν την έννοια του φόβου, τις διάφορες εκφάνσεις του, την επίδρασή του στις γνωστικές διαδικασίες, την επιρροή του στο άτομο, από το απτό έως το φανταστικό, από τον προσωπικό φόβο έως τον συλλογικό τρόμο. Αλλά και τη διττή του φύση: ο φόβος μπορεί να λειτουργήσει και ως καταλύτης για προσωπική ανάπτυξη και ανέλιξη. Σου ακούγεται ενδιαφέρον; Θα το βρεις στη Θεσσαλονίκη, στη γκαλερί The Eye Altering.

Διαλέξεις, performance, συνέδρια και… artificial intelligence

Συνεχίζουμε με «Τετάρτες στο μουσείο» και με διαλέξεις με θέμα την αρχαιολογία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων στην Κρήτη. Αυτή την Τετάρτη σε περιμένει μια μοναδική διάλεξη από τη Δρ. Ελένη Παπαδοπούλου με θέμα το ίδιο το μουσείο αλλά και τα αρχαιολογικά ευρήματα της δυτικής Κρήτης, καθώς και την ιστορία του νησιού στα πλαίσια του ευρύτερου μεσογειακού χώρου. Για όσους δεν είναι στην Κρήτη, η ομιλία θα μεταδοθεί και σε streaming!

Μεταφερόμαστε πάλι στη Θεσσαλονίκη για το μοναδικό long duration performance «Flow». Ο καλλιτέχνης Αλέξανδρος Μιχαήλ μετατρέπει τον εαυτό του σε έκθεμα και συστήνει στο κοινό της Θεσσαλονίκης τη long duration performance. Το σώμα του γίνεται ζωντανό γλυπτό, κινείται συνεχώς σε αέναη ροή αλλάζοντας διαρκώς σχήματα, και μπαίνει σε κατάσταση ενιαίας ρευστότητας.

Κλείνουμε με κάτι ιδιαιτέρως ενδιαφέρον και μοναδικό: AIForum24, ένα συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης το οποίο συγκεντρώνει κορυφαίους ομιλητές από τον κόσμο της επιστήμης, της τεχνολογίας, της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και των επιχειρήσεων και της κυβέρνησης. Η ημερίδα περιλαμβάνει παρουσιάσεις ενδιαφερόντων εξελίξεων αλλά και πάνελ συζητήσεων πάνω στην χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα. Η εκδήλωση είναι ανοικτή σε όλους τους ενδιαφερόμενους και διεξάγεται την Πέμπτη στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος των προτάσεών μας και για αυτή την εβδομάδα. Αν θέλεις να βρεις κι άλλα events, ρίξε μια ματιά στο Public Tickets, ή απλά… περίμενε την επόμενη Δευτέρα για να διαβάσεις τις επόμενές μας προτάσεις! Εμείς σε αποχαιρετούμε και σου ευχόμαστε καλή εβδομάδα!