Περίληψη: Το ChatGPT ακούγεται συνεχώς. Μαζί του και η τεχνητή νοημοσύνη. Είναι τόσο καλό όσο λένε; Άνθρωπος ή μηχανή; Εσύ μπορείς να τα ξεχωρίσεις;
27 Φεβρουαρίου , 2024 • 4 MINS READ
27 Φεβρουαρίου , 2024 • 4 MINS READ
Περίληψη: Το ChatGPT ακούγεται συνεχώς. Μαζί του και η τεχνητή νοημοσύνη. Είναι τόσο καλό όσο λένε; Άνθρωπος ή μηχανή; Εσύ μπορείς να τα ξεχωρίσεις;
Τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) έχουν αρχίσει και μπαίνουν παντού. Δεν είναι πως δεν υπήρχαν πιο πριν, απλά έγινε ένα τεράστιο «μπαμ» πριν από περίπου ένα χρόνο, το οποίο έφερε το σύστημα ChatGPT στο επίκεντρο και, ξαφνικά, το «AI» μπήκε στο λεξιλόγιο όλων και έγινε το νέο buzzword για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ένα χρόνο μετά, βλέπουμε τους όρους «AI» και «τεχνητή νοημοσύνη» σχεδόν παντού, από υπολογιστές και smartphones μέχρι… ρομποτάκια-βοηθούς για το σπίτι. Εκεί που υπάρχει ενδιαφέρον, όμως, είναι στην παραγωγή κειμένου. Ήδη από τις πρώτες μέρες ακούγαμε για εφημερίδες, περιοδικά, sites, ακόμη και ολόκληρους εκδοτικούς οίκους να μιλάνε για αντικατάσταση των δημοσιογράφων, των συντακτών, και των συγγραφέων με συστήματα AI. Έναν χρόνο μετά, δεν έχουμε δει κανέναν εκδοτικό οίκο κάποιου επιπέδου να έχει προχωρήσει σε τέτοια κίνηση. Όμως υπάρχουν πάρα πολλά ειδησεογραφικά sites τα οποία το έχουν ήδη κάνει, παράγοντας σωρηδόν άρθρα μέσω της χρήσης συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.
Η αρχή έγινε με το πασίγνωστο Sports Illustrated, το οποίο ξεκίνησε να δημοσιεύει άρθρα γραμμένα από AI και υπογεγραμμένα από ανύπαρκτους συντάκτες με προφίλ επίσης γραμμένα από AI και φωτογραφίες παρμένες από… ναι… site με AI που παράγει φωτογραφίες ανύπαρκτων προσώπων! Αυτή η ιστορία ξεκίνησε επίσημη έρευνα της εταιρείας στην οποία ανήκει το Sports Illustrated, αλλά το κουτί της Πανδώρας έχει ήδη ανοίξει.
Εδώ έρχεται και ένα άλλο, λογικό, ερώτημα, το οποίο μπορεί κανείς να θέσει: γιατί θα πρέπει να με νοιάζει εμένα εάν το οποιοδήποτε άρθρο ή βιβλίο είναι γραμμένο από AI; Ο λόγος είναι πως τα συστήματα AI, όσον αφορά την παραγωγή κειμένου, δεν φημίζονται για την αξιοπιστία τους. Μπορεί να είναι θαυμάσια εργαλεία για την παραγωγή ιστοριών, αλλά το πρωτογενές υλικό το οποίο χρησιμοποιούν για να «γράψουν» το κείμενο, δεν έχουν τη δυνατότητα να το ελέγξουν για την ορθότητά του ή την αξιοπιστία τους. Ένα απλό παράδειγμα: αν ένα σύστημα AI τύπου ChatGPT έχει εκπαιδευτεί με βιβλία στα οποία ένα μεγάλο μέρος αφορά φανταστικές ιστορίες για… γάιδαρους που πετούν, τότε είναι πολύ πιθανό να γράψει κάποιο άρθρο στο οποίο θα θεωρεί δεδομένο πως οι γάιδαροι πετούν! Επεκτείνοντας το απλό αυτό παράδειγμα στις τεράστιες ποσότητες υλικού αμφιβόλου ποιότητας που υπάρχει στο internet, καταλαβαίνει κανείς πόσο επικίνδυνο γίνεται αυτό. Καλό το ChatGPT, αλλά αυτά που λέει, θα πρέπει να τα διπλοελέγχει κάποιος.
Τώρα, θα αναρωτηθείς «πώς μπορώ να ξέρω αν αυτό που διαβάζω είναι γραμμένο από ανθρώπινο χέρι ή από σύστημα AI;» Συνέχισε να διαβάζεις και θα δεις!
Όπως είδαμε και πιο πάνω, μπορείς να ελέγξεις τον εκδοτικό οίκο αλλά και τον άνθρωπο που υποτίθεται ότι έγραψε το άρθρο που διαβάζεις. Αν δεν δεις όνομα… ίσως υπάρχει θέμα. Ομοίως και εάν βλέπεις άγνωστο όνομα, το οποίο δεν έχεις ξαναδεί. Έλεγξε το ίδιο το όνομα για να δεις αν έχει «παρουσία» στον χώρο, ενώ μπορείς να ψάξεις και με τη φωτογραφία, αν υπάρχει διαθέσιμη. Ομοίως και για τον εκδοτικό οίκο: θα πρέπει να έχει φυσική παρουσία, σελίδα με πληροφορίες, στοιχεία επικοινωνίας, υπαλλήλους, άλλες εκδόσεις. Αν δεν βλέπεις τίποτα… τότε τα πράγματα γίνονται ύποπτα!
Ναι, υπάρχει κι αυτό. AI που εντοπίζει άλλα AIs. Βέβαια, και εδώ χρειάζεται προσοχή, καθώς και αυτά τα συστήματα μπορεί να κάνουν λάθος. Είναι γεγονός πως τα συστήματα τύπου ChatGPT θα εξελίσσονται πολύ πιο γρήγορα απ' ότι τα συστήματα ανίχνευσης AI. Μπορείς, όμως, να πας σε ένα site όπως το Copyleaks και να δεις αν αυτό το άρθρο που διαβάζεις είναι γραμμένο από άνθρωπο. Παρόμοια είναι και τα GPTZero και Scribbr, τα οποία μπορούν να ελέγξουν εάν το οποιοδήποτε κείμενο προέρχεται από συγγραφέα-ρομπότ.
Τα συστήματα τύπου ChatGPT έχουν καλές επιδόσεις στο να παράγουν κείμενο πάνω σε οποιοδήποτε θέμα, αλλά αφήνουν φανερά τα αποτυπώματά τους πάνω στις λέξεις. Ο τρόπος με τον οποίο έχουν εκπαιδευτεί, το πρωτογενές υλικό το οποίο αποτέλεσε τη βάση της εκμάθησής τους, η ποσότητα του υλικού, όλα έχουν σημασία. Κάποιες φορές το κείμενο που παράγουν είναι εκνευριστικά «γενικό». Συχνά όμως, θα το καταλάβεις από την απουσία οποιασδήποτε «πινελιάς» μπορεί να αφήσει ένας άνθρωπος σε ένα κείμενο. Για παράδειγμα, παντελής απουσία έστω και του παραμικρού ψήγματος χιούμορ, έλλειψη ενσυναίσθησης, απουσία πρωτοτυπίας. Τα συστήματα AI είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να παράγουν κείμενο με χαμηλό συντελεστή πολυπλοκότητας και, ταυτοχρόνως, υψηλό επίπεδο προβλεψιμότητας. Αυτός είναι ο τρόπος που έχουν σχεδιαστεί: προβλέπουν (με πιθανότητες και στατιστική) την επόμενη λέξη που θα ταίριαζε, και διαλέγουν αυτήν με το υψηλότερο ποσοστό.
Επίσης, τα συστήματα AI έχουν την τάση να… παραλογίζονται! Οι επιστήμονες το ονομάζουν «hallucinations» και είναι η τάση που έχουν αυτά τα συστήματα να μπαίνουν ξαφνικά σε κατάσταση απόλυτης σύγχυσης και να γράφουν ασυναρτησίες στο μέσον του κειμένου. Παρομοίως, έχουν την τάση να κρατάνε μια εμφανώς λανθασμένη πληροφορία ως αληθή και να την επαναλαμβάνουν συνεχώς.
Τα στοιχεία είναι, ακόμη, εκεί. Εμείς πάντως, εδώ στο Public Blog, είμαστε άνθρωποι και γράφουμε πατώντας πλήκτρα με τα ανθρώπινα δάκτυλά μας. Αλήθεια! Ορκιζόμαστε με το χέρι στη CPU! 😁