Δωρεάν events: Εβδομάδα γεμάτη ιστορία, τέχνες και κλασική μουσική

Περίληψη: Άλλη μια εβδομάδα γεμάτη με δωρεάν εκδηλώσεις από όλες τις μορφές της τέχνης! Αν ψάχνεις πού θα βγεις αυτές τις μέρες εμείς σου έχουμε την απάντηση!

Ο Οκτώβριος ετοιμάζεται σιγά σιγά να μας αποχαιρετίσει και η αλήθεια είναι πως ήταν κάτι παραπάνω από χορταστικός. Η τελευταία εβδομάδα του μήνα φέρνει μαζί της ακόμα περισσότερες συναρπαστικές εκδηλώσεις από το χώρο του πολιτισμού. Πιστοί στο καθιερωμένο μας ραντεβού ψάξαμε και βρήκαμε τις καλύτερες προτάσεις σε δωρεάν events που μπορείς να απολαύσεις αυτές τις μέρες. Μην ξεχνάς πως καθοδόν βρίσκεται και το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, οπότε δικαιολογίες τέλος! Βγάλε την ατζέντα σου και γέμισε το πρόγραμμα με μουσική, εικαστικά και τέχνες!

Γκαλερί που καλωσορίζουν τη φθινοπωρινή σεζόν

Αν βρίσκεσαι στην Αθήνα, η εβδομάδα είναι γεμάτη από δωρεάν events. Ένα από αυτά που ξεχωρίσαμε και σου προτείνουμε είναι η έκθεση της Μυρτώς Ξανθοπούλου με τίτλο «Καταιγίδα (δεν έχω στυλό)». Την έκθεση διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη». Η έκθεση θα τρέξει από τις 26 Οκτωβρίου έως τις 27 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του Culture is Athens/Πολιτισμός είναι η Αθήνα με την υποστήριξη του Outset Contemporary Art Fund. Όσοι έχουν την ευκαιρία, θα παρακολουθήσουν μια site-specific εγκατάσταση με θέμα τη χειρωναξία, την ύλη και τον λόγο. Σύμφωνα με την καλλιτέχνη, ο τίτλος της έκθεσης μπορεί να ερμηνευτεί με ποικίλους τρόπους. Καταιγίδα μπορεί να είναι ενα κλάμα, ένα ξέσπασμα, μια αλληλουχία γεγονότων, συναισθημάτων, λέξεων, ένα φυσικό φαινόμενο.

Επόμενος σταθμός είναι η ομαδική έκθεση «Η Ανεξάρτητη Μεραρχία». Από τις 26 Οκτωβρίου έως και τις 10 Νοεμβρίου, αξίζει να περάσεις από το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών και να θαυμάσεις εκθέματα από δεκατρείς ζωγράφους που αποτυπώνουν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο ξεχωριστά, τη Μικρασιατική Εκστρατεία. Στόχος τους να ευαισθητοποιήσουν και να κεντρίσουν την περιέργεια στις νεότερες γενιές για τον ηρωισμό και την αυτοθυσία που επέδειξαν οι στρατιώτες στο μέτωπο. Εάν λοιπόν είσαι διαβασμένος, αξίζει να δεις πως μεταφράζεται αυτή η στιγμή της ιστορίας, με έναν πιο εναλλακτικό τρόπο.

dwrean-events-01

Σειρά έχει μια πολύ πρωτότυπη και ιδιαίτερη έκθεση: Το Δωμάτιο. Ανοιχτή για το κοινό όλες τις ημέρες της εβδομάδας έως και τέλη Οκτωβρίου, 40 σχεδιαστές και εικαστικοί, θα παρουσιάζουν τα δημιουργήματα τους στο χώρο του Δωματίου. Τελευταία μας πρόταση σχετικά με τον κόσμο των εκθέσεων, αποτελεί η ατομική έκθεση του Αλέξανδρου Λάιου με τίτλο «Flipping Coin». Ο τίτλος είναι διφορούμενος καθώς παραπέμπει αφενός στη στιγμή της αιώρησης, όταν κοιτάζουμε το νόμισμα αλλά και μεταφορικά στην αμφίσημη στάση μας απέναντι στην επιστήμη, η οποία, κατά τον Λάιο, αποτελεί μια ενεργή αφήγηση με αβέβαιη έκβαση. Έως και τις 27 Νοεμβρίου, μπορείς να ανακαλύψεις και εσύ τα νοήματα της έκθεσης!

Περιηγήσεις σε μουσεία και βραδιές κλασικής μουσικής

Αλλάζουμε κατεύθυνση στις προτάσεις με δύο δυνατές εκδηλώσεις στο χώρο της μουσικής. Εάν είσαι fan του κλασικού ρεπερτορίου, ο συναυλιακός κύκλος 2022-23 του Ωδείου Φίλιππος Νάκας ξεκινά με ένα αποκλειστικό αφιέρωμα στον μεγάλο Γερμανό φλαουτίστα και συνθέτη Theobald Böhm, που θεωρείται ο «πατέρας» του σύγχρονου φλάουτου. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 24 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει διάλεξη από τον Ludwig Böhm, απόγονο του συνθέτη & υπεύθυνο του αρχείου καθώς επίσης και μια μοναδική εκτέλεση των έργων του σπουδαίου βιρτουόζου, από διακεκριμένους φλαουτίστες της χώρας και σπουδαστές.

Η επόμενη εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον «βασιλιά των οργάνων» - το πιάνο! Το φημισμένο Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, επιστρέφει για άλλη μια χρονιά έως τις 27 Οκτωβρίου, για να μας χαρίσει μοναδικές μελωδίες! Η ιστορική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός θα στεγάζει τον θίασο που θα ερμηνεύσει πολλά από τα σημαντικότερα πιανιστικά έργα του 20ού και του 21ου αιώνα, καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα μουσικών τάσεων και συνθετικών δημιουργιών.

Video Duration
0:33

Τέλος, δε θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε μια πρωτοβουλία που έχει σκοπό να μυήσει όλο και περισσότερους στο κόσμο της τέχνης αλλά και της ιστορίας. Με αφορμή την εθνική εορτή, τη Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μνημεία και τα μουσεία που ανήκουν στο Δημόσιο, θα έχουν ελεύθερη είσοδο. Και μιλώντας για τέχνη, εάν σε βγάλει ο δρόμος στην Ύδρα έως τις 31 Οκτωβρίου, αξίζει να επισκεφτείς την ατομική έκθεση Jeff Koons: Apollo που θα παρουσιαστεί στο Project Space του ΔΕΣΤΕ στα παλιά Σφαγεία.

Δε πιστεύουμε να έχεις παράπονο και αυτή την εβδομάδα. Οι εκδηλώσεις και τα δρώμενα; Αμέτρητα! Πάρε την παρέα σου και την καλή σου διάθεση και φύγαμε!