Δωρεάν events: Εκθέσεις, φωτογραφίες και Χριστουγεννιάτικο mood!

Περίληψη: Από την Αθήνα έως τη Θεσσαλονίκη, όλοι έχουμε λόγο να βγούμε έξω! Λίγο η Χριστουγεννιάτικη διάθεση, λίγο τα δωρεάν events, κανείς δεν μένει μέσα!

Τελευταίες μέρες του Νοεμβρίου, πρώτες του Δεκεμβρίου και η πόλη έχει φορέσει ήδη τα γιορτινά της. Λαμπιόνια, ψηλά έλατα, στολισμένα δέντρα, υπερμεγέθεις Άι Βασίληδες με κόκκινη φορεσιά και δώρα, ζεστή σοκολάτα και μία πληθώρα από events. Γιατί, η γιορτινή περίοδος θέλει την έξοδο της. Τι καλύτερο, λοιπόν, από ενδιαφέρουσες δράσεις, στις οποίες μπορείς να πας με τους φίλους ή το άλλο σου μισό εντελώς δωρεάν; Φύγαμε!

Εικαστικά στην «καρδιά» της πόλης 

Ξεκινάμε με τα εικαστικά και τη νέα ατομική έκθεση του Ανδρέα Λυμπεράτου στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων. Η έκθεση, που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, περιλαμβάνει τη νέα ζωγραφική δουλειά του καλλιτέχνη καθώς και μία επιλογή έργων από το 1996 έως σήμερα, με τα εγκαίνια της να έχουν προγραμματιστεί για αυτή την Πέμπτη (1η Δεκεμβρίου). Προχωράμε με μία ιδιαίτερη (και άκρως θεατρική) έκθεση φωτογραφίας, η οποία επικεντρώνεται στους πρωταγωνιστές της σκηνής, τους ηθοποιούς. Οι φωτογραφίες της έκθεσης, έγχρωμες και ασπρόμαυρες, συνυπάρχουν στον χώρο κάτω από τον τίτλο «Μετά τον ρόλο: Πορτρέτα ηθοποιών». Πρόκειται για πορτρέτα τα οποία υπογράφουν η Γερμανίδα φωτογράφος και ηθοποιός Μαργαρίτα Μπρόιχ από το Βερολίνο, ο φωτογράφος Βαγγέλης Κύρης και η φωτογράφος και ζωγράφος Κανέλλα Τραγουστή. Περισσότερα στην Kourd Gallery.

Η περιήγησή μας στον κόσμο των διεθνών εκθέσεων συνεχίζεται στην Blank Wall Gallery με τη διεθνή ομαδική έκθεση φωτογραφίας, «Still Life». Φωτογράφοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό μας παρουσιάζουν εικόνες αντικειμένων της καθημερινότητας, τα οποία έχουν αποδοθεί με ένα διαφορετικό τρόπο. Τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά παρουσιάζονται αλλιώς. Πιο καλλιτεχνικά, δημιουργικά, αφαιρετικά. Την έκθεση επιμελείται ο Μάρκος Δολόπικος. Παραμένουμε κέντρο και αυτή τη φορά σταματάμε στη Γκαλερί της Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης. Εκεί μας περιμένουν ο καταξιωμένος Νίκος Βατόπουλος και η ταλαντούχα Ίρις Κρητικού. Οι δύο τους επιμελούνται την έκθεση «Πολυκατοικία», η οποία περιλαμβάνει αφενός έργα σύγχρονων φωτογράφων, αρχιτεκτόνων και flâneur της πόλης, και αφετέρου έργα εικαστικών δημιουργών. Ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις, βίντεο και φωτογραφία συνεργάζονται σε μία έκθεση που κάνει εγκαίνια αυτή την Τετάρτη και δεν πρέπει να χάσεις.

Θέατρο με... Μεταπτυχιακό

Από τις προτάσεις μας δεν θα μπορούσε, φυσικά, να απουσιάζει μία θεατρική πρόταση. Το «ΙΤ», της πολυβραβευμένης Vivienne Franzmann επικεντρώνεται στην Grace, μια έφηβη της οποίας ο κόσμος κλονίζεται όταν διαισθάνεται για πρώτη φορά κάτι να αναδύεται από μέσα της… Όσο πιο πολύ θυμώνει τόσο πιο έντονα νιώθει την παρουσία του. Μία παράσταση με μυστηριώδες και συναρπαστικό σενάριο, το οποίο φέρει την υπογραφή του νέου μεταπτυχιακού τμήματος της διεθνούς δραματικής σχολής FONACT – Fontainebleau School of Acting. Ραντεβού στο Θέατρο 104.

Dorean-events-29-img2

Μουσική δίπλα στο λιμάνι

Όσο για το μουσικό σκέλος; Κατηφορίζουμε στον Πειραιά και γνωρίζουμε καλύτερα το ρεμπέτικο τραγούδι μέσα από μία συναυλία - αφιέρωμα στο σμυρνέικο-ρεμπέτικο τραγούδι αλλά και στο πρωτότυπο έργο του συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη, δημιουργό του soundtrack της ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη»

Ένα Φεστιβάλ Φωτογραφίας από το... μέλλον

Και επειδή δεν έχει μόνο η Αθήνα αδυναμία στην Τέχνη, ένα ξεχωριστό Φεστιβάλ Φωτογραφίας περιμένει όσους βρεθούν στη συμπρωτεύουσα μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου. Το «6ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης: Contrast/Αντίθεση» διεξάγεται σε επιλεγμένους κλειστούς χώρους πολιτισμού με βασική θεματική το μέλλον, όπως το οραματίζονται οι νέοι ζώντας το παρόν και μελετώντας το παρελθόν. Τη διοργάνωση του φεστιβάλ έχουν οι Φωτογραφικές Ομάδες «Φωτοπόροι» και «Φ», ενώ το Φεστιβάλ επιμελείται ο Τάσος Σχίζας.

Χριστουγεννιάτικες περιπέτειες γιατί All We Want For Christmas Is... Fun

Η «καρδιά» των Χριστουγέννων χτυπά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τον Χριστουγεννιάτικο του κόσμο να ζωντανεύει, όπως κάθε χρόνο, την 1η Δεκεμβρίου. Τα γιορτινά φώτα ανάβουν υπό τους ήχους της μουσικής και χαρίζουν τη λάμψη τους στα πλατάνια του Καναλιού, τα πανύψηλα έλατα της Αγοράς στέκονται στολισμένα, οι νέες φωτεινές εγκαταστάσεις στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος δημιουργούν ένα οπτικό υπερθέαμα όσο τα Σιντριβάνια προσφέρουν ένα show που μαγεύει μικρούς και μεγάλους. Και όλα αυτά, την ίδια ημέρα που το διασκεδαστικό Παγοδρόμιο δίπλα από το Κανάλι αρχίζει και επίσημα τη λειτουργία του. Ποιος θα καταφέρει να σταθεί κυριολεκτικά στα πόδια του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα;

Και επειδή τα Χριστούγεννα σύνορα δεν γνωρίζουν, μία εξόρμηση στα Τρίκαλα και τον πιο γνωστό «Μύλο» είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Ο Μύλος των Ξωτικών στα Τρίκαλα, πρώην Μύλος Ματσόπουλου, ανοίγει τις μαγικές πύλες του και μας χαρίζει Χριστούγεννα στη Χώρα των Θαυμάτων καθημερινά έως την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023. Φέτος, η Αλίκη και ο Ασπροκούνελος προσγειώθηκαν στη φωτεινή, στολισμένη πόλη και μας παρασύρουν στο παραμύθι της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων.

Με τόσες εκδηλώσεις, εσύ θα κάτσεις σπίτι;