Δωρεάν events: Ο νέος χρόνος έρχεται παρέα με κορυφαίες εκδηλώσεις

Περίληψη: Το 2023 είναι εδώ και ο κόσμος της τέχνης υποδέχεται τη νέα χρονιά με εντυπωσιακές εκθέσεις και εκδηλώσεις. Πάμε να τις δούμε;

Το ημερολόγιο δείχνει 2023 και όπως κάθε χρόνο άλλωστε, ο πρώτος μήνας του έτους είναι αφιερωμένος σε ένα νέο ξεκίνημα. Έτσι, ο απολογισμός της προηγούμενης χρονιάς δίνει χώρο για μεγάλες αλλαγές στη ζωή σου. Μια από αυτές μπορεί να είναι το να δοκιμάσεις καινούρια μέρη, φαγητά, δραστηριότητες με τα αγαπημένα σου πρόσωπα και, γενικά να βγεις από το «comfort zone» σου. Εάν συμφωνείς με τα παραπάνω, η ειδικά διαμορφωμένη μας στήλη «Τα events της εβδομάδας» είναι φτιαγμένη για ακριβώς αυτό τον λόγο. Έτοιμος για ακόμα μία εβδομάδα συναρπαστικών εκδηλώσεων από τον χώρο του θεάματος και της τέχνης;

Φαντασμαγορικές εκθέσεις από Έλληνες δημιουργούς

dwrean-events-01

Αφετηρία των προτάσεων μας για αυτή την εβδομάδα είναι η έκθεση «The (W)Ηole New History of Art». H γκαλερί Μπαταγιάννη παρουσιάζει μια ενότητα έργων από σχέδια με σινική μελάνη της Ανδριάνας Βερβέτη. Η καλλιτέχνις «διασκευάζει» έργα που η Ιστορία της Τέχνης έχει καταξιώσει για πάντα. Σε αυτά απεικονίζονται πρόσωπα εξουσίας του παρελθόντος όπως άρχοντες, ιερωμένοι, δικαστές, κεφαλαιοκράτες, πρόσωπα που σήμερα θα μπορούσαμε να τα θεωρούμε αρχέτυπα του ρόλου τους. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό έως και τις 18 Φεβρουαρίου.

Σειρά έχει η ατομική έκθεση «Στο κλαρί». Ο Κώστας Μίχος παρουσιάζει μια έκθεση αφιερωμένη στη μνήμη του κεραμίστα Μιχάλη Σκλάβαινα και ταυτόχρονα εικαστική αναφορά στο έργο του Βασίλη Τζανακάρη. Η έκθεση περιλαμβάνει μια σειρά έργων ζωγραφικής, γλυπτικής, εικαστικών αντικειμένων και μικρών εγκαταστάσεων τα οποία αποτυπώνουν την εποχή της νεότερης ελληνικής ιστορίας που ονομάστηκε «ληστοκρατία». Έως και τις 14 Ιανουαρίου!

Η γκαλερί του Black Duck εγκαινιάζει την έκθεση της Νάνσυ Παπαδοπούλου με τίτλο «Άνθρωποι με ιστορίες» έως και τις 6 Ιανουαρίου. Η Ελληνίδα δημιουργός δουλεύει με μεικτές τεχνικές. Συνδυάζει ζωγραφική, φωτογραφία αλλά και installations με στόχο να περιγράψει την πολυπλοκότητα του καθημερινού. Στόχος της, να αποτυπώσει τις μικρές αντιφάσεις της ζωής, το γκροτέσκο, την επιφάνεια, το βάθος, τις παύσεις, τη ροή, τον έρωτα, τον θάνατο αλλά και τη φάρσα της ύπαρξης.

Με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 60 χρόνων από το θάνατο του Μανώλη Καλομοίρη, η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», διοργανώνει μια έκθεση εξαιρετικά αφιερωμένη στη ζωή και την πολυσχιδή του δράση. Μέσα από παρτιτούρες, αλληλογραφία, κείμενα, προγράμματα συναυλιών, φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα και άλλα μοναδικά τεκμήρια που περιλαμβάνει το ιδιαίτερης ιστορικής αξίας αρχείο του, σκιαγραφείται το πρόσωπό του και η εποχή του. Ανοιχτή στο κοινό έως τις 31 Μαΐου.

Φύγαμε για ομαδικές εκθέσεις και θέατρο

dwrean-events-02

Οι προτάσεις μας συνεχίζουν με άρωμα τέχνης και αυτή την εβδομάδα. Το Bandapart Studio εγκαινιάζει την εικαστική συμμετοχική εγκατάσταση των Γιούλας και Όλγας Παπαδοπούλου, με τίτλο «The Eye of the Beholder». Ερωτήματα όπως: «Τι θα έπαιρνες μαζί σου σε έναν άδειο πλανήτη για να εξασφαλίσεις την ευτυχία σου;», «Πόσο ρόλο παίζουν σε αυτήν οι περιρρέουσες συνθήκες της πραγματικότητας;», «Έχουμε την ευθύνη του κόσμου όλου;» και άλλα, καλούνται να απαντήσουν οι δημιουργοί της συγκεκριμένης εικαστικής έκθεσης. Από σήμερα Τρίτη έως και την Πέμπτη (5/01). Μη το χάσεις!

Η Γκαλερί 7 παρουσιάζει τη διατομική έκθεση των Χλόης Ακριθάκη και Φίλιππου Τσιτσόπουλου, με τίτλο «It ain’t even late in the day anymore. It’s night». Οι φωτογραφίες της καλλιτέχνιδος, τυπωμένες σε αυτά τα απομεινάρια εκλεκτής πέτρας, συνδυάζουν το χιονισμένο αστικό τοπίο, το εφήμερο του χιονιού και της ανθρώπινης ύπαρξης με τη διαχρονικότητα του μαρμάρου ως αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας μας. Στον αντίποδα, ο Φίλιππος Τσιτσόπουλος εμπνέεται από τη μπαρόκ τέχνη και το μανιερισμό, αλλά και από το διαχρονικό ρεπερτόριο του δυτικού θεάτρου, δημιουργώντας χαρακτήρες-πρωταγωνιστές. Στην έκθεση, τα έργα συνθέτουν μία αρμονική αντίστιξη της σχέσης δυο δημοφιλών θεμάτων της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Τέλος, δε θα μπορούσαμε να αφήσουμε στην άκρη το θέατρο. Παίρνοντας ως αφορμή την ιδιαίτερη ιστορία του Kaspar Hauser, ο Peter Handke μιλάει για τη χρήση της γλώσσας ως μέσο υποβολής, επιβολής και συμμόρφωσης, για το παράλογο της ανθρώπινης ύπαρξης και τη νοσταλγία της χαμένης παιδικής αθωότητας. Στο Θέατρο Εμπρός έως τις 13 Ιανουαρίου.

Και κάπου εδώ τελειώνουν οι προτάσεις μας! Μέχρι την επόμενη εβδομάδα, να περάσεις υπέροχα!