Δωρεάν events: Μια εβδομάδα με εκθέσεις, προβολές ταινιών & μουσική

Περίληψη: Αυτή την εβδομάδα σου έχουμε 8+1 κορυφαίες δωρεάν προτάσεις από τον χώρο της τέχνης! Πάμε να τις ανακαλύψουμε παρέα;

Με ένα γεμάτο τριήμερο που είμαστε σίγουροι πως ξεκουράστηκες, έφαγες και διασκέδασες, είναι μόνο πρέπον να συνεχίσει έτσι όλη η εβδομάδα! Εμείς, όπως κάθε εβδομάδα, «χτενίσαμε» όλη την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για να εντοπίσουμε τις πιο δυνατές δωρεάν εκδηλώσεις που τρέχουν αυτή την περίοδο! Γι’ αυτό, δώσε βάση στις παρακάτω προτάσεις από τον χώρο της τέχνης, διάλεξε τις αγαπημένες σου και εμπλούτισε όμορφα τις μέρες σου.

Μοναδικές εικαστικές εκθέσεις

Οι προτάσεις μας ξεκινούν με εκθέσεις κάθε λογής. H έκθεση «This Current Between Us» περιλαμβάνει εκτενές αρχειακό υλικό από το φωτογραφικό και ιστορικό αρχείο της  ΔΕΗ το οποίο βρίσκεται σε διάλογο με νέες παραγωγές εικαστικών έργων από διεθνείς καλλιτέχνες: ζωγραφική, γλυπτά, εικαστικές εγκαταστάσεις, βίντεο, ηχητικά έργα και επιτελεστικές δράσεις. Έως και τις 12 Μαρτίου στις Ιστορικές Εγκαταστάσεις Ατμοηλεκτρικού Σταθμού, Νέου Φαλήρου.

Η Γκαλερί Batagianni παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Γεωργίας Δαμοπούλου με τίτλο «Newland», η οποία αποτελείται από επιτοίχια έργα, κατασκευές, μικρογλυπτική και εγκαταστάσεις. Οι εικόνες που δημιουργούνται στη Newland θυμίζουν τη ψευδαίσθηση του Παραδείσου, όπου ο άνθρωπος τριγυρνάει μέσα σε αυτόν μαγεμένος, όπως η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων. Από τις 02/03 έως και τις 08/04!

Ακολουθεί η έκθεση «Άνθρωπος στις πόλεις», ένας εικαστικός διάλογος με τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και ψυχολογικές επιπτώσεις της αστικής ζωής. Η έκθεση θα λάβει χώρα έως και τις 4 Μαρτίου στη Chili Art Gallery και περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, κολλάζ, εικαστική φωτογραφία και ψηφιακή τέχνη σε έντυπη μορφή.

Ο Γιώργος Βαβάτσης παρουσιάζει την τελευταία του δουλειά στην έκθεση «Mineral Diaries», στη Γκαλερί Λόλα Νικολάου στη Θεσσαλονίκη. Τα έργα του, εντός, αλλά και πολύ πέραν χρηστικού ορίζοντα, ως χωρικές προτάσεις αποφασιστικών χειρονομιών, αποτελούν εικαστικά αντικείμενα που διαφυλάσσουν την μοναδικότητά τους και εκείνη την αύρα που αποπνέει η αλήθεια του έργου τέχνης. Ο δημιουργός αφυπνίζοντας το φαντασιακό του, μας φέρνει κοντά στο χώμα και νερό του πρώτου πηλοπλάστη, στον κοινό καταγωγικό και μυθικό τόπο, όπου ανιχνεύονται οι θεμελιώδεις φαντασιώσεις και οι συμβολικές εκδοχές κάθε δημιουργικής προσπάθειας. Έως και τις 24 Μαρτίου!

Τέλος, ο Έλληνας γλύπτης Apostol εκθέτει και παρουσιάζει για πρώτη φορά μέρος των αυθεντικών γλυπτών του σε Digital Art πίνακες και φυσικά εκθέματα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Σκοπός του καλλιτέχνη είναι να δημιουργηθούν νέες εικόνες, νέα συναισθήματα μέσα από μοναδικούς και ιδιαίτερους πίνακες, των οποίων η συλλογή δημιουργεί μια συναρπαστική εμπειρία καθώς η ζωγραφική με την γλυπτική και την ψηφιακή τέχνη επιδρά στον καθένα μας και δημιουργεί συγκίνηση, ευχαρίστηση αλλά και έξαψη της φαντασίας, καθώς αναγνωρίζεται η συναισθηματική επίδραση μέσα από τα έργα τέχνης. Η έκθεση «The Rebirth Of Creativity» θα ανοίξει τις πόρτες της από τις 01/03 έως και τις 05/03!

Έχεις όρεξη για ταινία ή μουσική βραδιά;

Στο πλαίσιο του ετήσιου εορτασμού της Αφροαμερικανικής Παράδοσης (Black History Month) στις ΗΠΑ, η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με τη Mooviereel παρουσιάζουν την κλασική ταινία του Ντάνιελ Πέτρι με τον Σίντνεϊ Πουατιέ, «Ένα Σταφύλι στον Ήλιο/A Raisin in the Sun», βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο της Λορέιν Χάνσμπερι, της πρώτης Αφροαμερικανίδας γυναίκας της οποίας έργο παίχτηκε σε παράσταση στο Μπροντγουέι. Μόνο στις 28 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης!

Video Duration
2:15

Το Exile Room αφιερώνει τις πρώτες προβολές του 2023 σε μουσικά ντοκιμαντέρ που αναλαμβάνουν να μας συστήσουν από την αρχή γυναίκες που σημάδεψαν – η καθεμία με τον δικό της τρόπο – τον κόσμο της μουσικής. Την Πέμπτη 2 Μαρτίου θα προβληθεί το «Τina». Η ταινία χτυπάει την πόρτα της 79χρονης πλέον Tina Turner, στην έπαυλή της στην Ελβετία, ζητώντας της να διηγηθεί την καταραμένη ιστορία της για μια τελευταία φορά. Αυτό που προκύπτει είναι το χορταστικό χρονικό της γέννησης της πρώτης μαύρης ροκ σταρ στην ιστορία της μουσικής.

H συναυλία «Violin +» την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, είναι ένα αφιέρωμα της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών σε έργα γραμμένα για σόλο βιολί ή βιολί και ηλεκτρονικά μέσα. Ερμηνεύει η βιολονίστα Τάνια Σικελιανού. Μη το χάσεις στην Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας!

Τέλος, η Διαπολιτισμική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που θα φέρει την παράδοση κοντά στον φολκ μινιμαλισμό και τον αυτοσχεδιασμό. Με τραγούδια από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Συρία, την Αρμενία, την Κάτω Ιταλία, την Κορσική, την Εσθονία, την Αγγλία και την Κεντρική Αμερική, αλλά και με έργα σύγχρονων συνθετών, τα μέλη της χορωδίας θα μας χαρίσουν ένα μουσικό ταξίδι σε διαφορετικούς τόπους και εποχές αποκαλύπτοντας παράλληλα την αμεσότητα και τη δύναμη της φωνής και του τραγουδιού πέρα από τις παραδοσιακές φόρμες. Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για μια και μοναδική συναυλία την 1η Μαρτίου!

Ό,τι κι αν επιλέξεις, σου ευχόμαστε καλή διασκέδαση!