Δωρεάν events: Εβδομάδα γεμάτη με δρώμενα και τζαζ μελωδίες

Περίληψη: Ακόμα μια εβδομάδα είναι full με φανταστικά events και δρώμενα που μπορείς να απολαύσεις εντελώς δωρεάν! Βάζουμε τις προτάσεις, βάζεις την παρέα;

Μετά από μια εβδομάδα δουλειάς, σχολής και υποχρεώσεων, είναι μόνο πρέπον να «χρωματίσεις» το πρόγραμμα σου με συναρπαστικές εκδηλώσεις! Εμείς είμαστε εδώ για να σε παροτρύνουμε να εξερευνήσεις όλα τα φανταστικά δρώμενα που προσφέρει η πόλη. Και μάλιστα δωρεάν! Έλα λοιπόν να δούμε μαζί ορισμένα από τα must events της εβδομάδας. Σόλο ή με παρέα, το μόνο που έχεις να επιλέξεις ώρα και προορισμό. Υποσχόμαστε ότι δε θα το μετανιώσεις!

Βόλτα σε γκαλερί και εικαστικές εκθέσεις

Without further ado, ξεκινάμε! Στη Γκαλερί Αργώ παρουσιάζεται η νέα δουλειά του Βαγγέλη Παππά με ζωγραφικά́ έργα, κάτω από́ το γενικό́ τίτλο «Οι Μικρασιάτισσες. Το μεγάλο εικονοστάσι της μνήμης...». Χρησιμοποιώντας ως αναφορά το ιστορικό γεγονός της Μικρασιατικής Καταστροφής, και με άξονα την προσφυγική κρίση ως διαχρονική πραγματικότητα, στην έκθεση προβάλλονται τρία κυρίαρχα και εμβληματικά στοιχεία: Η γυναίκα ως πρωταρχικό μοτίβο και σύμβολο πολιτισμού – γέννησης και συντήρησής του, η αντίπερα όχθη ως άσβεστος νόστος και τέλος, τα μονοπάτια του άγνωστου! Έως τις 17/06!

Σειρά έχει η Φωτογραφική Ομάδα METAPolis που παρουσιάζει στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων την έκθεση φωτογραφίας «Changing Lanes», μίας έκθεσης ενδοσκόπησης και διαπραγμάτευσης γύρω από την ταυτότητα της πόλης. 131 φωτογράφοι μελετούν μέσα από τον φακό τους τις έννοιες της φωτογραφίας δρόμου, της σκηνοθετημένης φωτογραφίας, του αστικού τοπίου, του urban. Στην έκθεση πρωταγωνιστεί η Πόλη – Μετάπολη, πέρα από αυστηρούς αρχιτεκτονικούς, κοινωνιολογικούς, ιστορικούς, υλικούς και καλλιτεχνικούς κανόνες και περιορισμούς που καταπιέζουν την προσωπική οπτική. Τα μηνύματα στους τοίχους, οι διαφημίσεις, η μόδα του δρόμου, τα μνημεία και τα κτίρια, τα μαγαζιά, οι πινακίδες, τα γκράφιτι, τα παζάρια, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα πάρτι και η διασκέδαση, και χίλια άλλα κομμάτια της καθημερινότητας αναδεικνύονται από τα μέλη της φωτογραφικής παρέας του METAPolis. Έως και τις 28/05!

dwrean-events-53-01

Ακολουθούν οι εικαστικοί Ματίνα Σταυρόπουλου και Νίκος Κανόγλου με μία μοναδική εκδήλωση στην Γκαλερί 7 με τίτλο «Animalia: Το αποτέλεσμα μιας περφόρμανς». Θα πραγματοποιήσουν, παρουσία κοινού, μια ολιγόλεπτη δράση σχεδιάζοντας μυθικά όντα από διάφορους πολιτισμούς: Προϊστορία, Αρχαία Βαβυλώνα, Μινωική Κρήτη, ομηρική εποχή, ασιατική λαογραφία. Τα όντα θα ζωντανέψουν μέσα από την γραφή των καλλιτεχνών και θα ξανασυστηθούν στο κοινό σε μια επιφάνεια χαρτιού μήκους 6 μέτρων υπό μουσική υπόκρουση. Έως τις 27 Μαΐου!

Η Χριστίνα Ευδοκία Καλογεροπούλου παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση, με τίτλο «Metallaxis», στην αίθουσα τέχνης Περιτεχνών Καρτέρης. Ένθετα μέλη επάνω στο ανθρώπινο σώμα συχνά φορεμένα, επιλεγμένα μέρη, αποσπασμένα, που λειτουργούν αυτόνομα ή αλληλεπιδραστικά, τα ιδιαίτερα πλάσματα της Χριστίνας Καλογεροπούλου, με μεταλλική καρδιά, και επιβλητική όψη, η οποία παραπέμπει διακριτά σε αναγνωρίσιμες αρχετυπικές φόρμες που προέρχονται από έμβια όντα, από το ζωικό ή το θαλάσσιο βασίλειο, πρωταγωνιστούν σε μία ενδιαφέρουσα συνθήκη ορισμένη από το στοιχείο του παράδοξου. Από τις 27/04 και για ένα μήνα!

Τέλος, οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση του Raed Yassin με τίτλο «Η Θεατρικότητα Ενός Αναβληθέντος Θανάτου». Στην έκθεση παρουσιάζεται το φουσκωτό μπαλόνι Shushu, τα γλυπτά-γιγάντιες μάσκες κεφαλής που βασίζονται στα πορτρέτα του θεατρικού θιάσου καθώς και πρόσθετο αρχειακό υλικό από την περφόρμανς σε μια μουσειακού τύπου έκθεση, αναδεικνύοντας τη δύναμη αυτών των αντικειμένων ως απομεινάρια ενός μακρινού τελετουργικού. Έως τις 17/06!

Jazz ρυθμοί ή ποτάκι με τους Yucatan;

Στις 23 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη με τίτλο «Η γεωμετρική ανάπτυξη των Αρχαίων Θεάτρων» του Διονύσου και της Επιδαύρου κατά τον 4ο αιώνα π.Χ. Οι μορφολογικές και λειτουργικές αλλαγές στους αρχαίους θεατρικούς χώρους, από το δεύτερο μισό του 4ου αιώνα π.Χ. και μετά, έχουν συσχετιστεί με την καθοριστικής σημασίας εισαγωγή και διάδοση του κυκλικού σχεδιασμού στην αρχιτεκτονική τους. Μετά τη διάλεξη θα ακολουθήσει σύντομο καλλιτεχνικό δρώμενο και κατόπιν κέρασμα στα μέλη και στους φίλους του Διαζώματος.

H μεγάλη γιορτή της τζαζ πλησιάζει! Το Athens Jazz, το μεγαλύτερο φεστιβάλ τζαζ μουσικής στην Ελλάδα, έρχεται πιο δυναμικό από ποτέ από τις 22 έως τις 28 Μαΐου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων για 22η χρονιά, παρουσιάζοντας ένα εντυπωσιακό, διεθνές line-up που εκφράζει στο απόλυτο τον χωρίς μουσικά όρια χαρακτήρα της τζαζ!

Αν σου αρέσουν οι μουσικές εκπλήξεις, αξίζει αυτή την εβδομάδα να περάσεις μια βόλτα από το Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσού. Οι Texas A&M Singing Cadets, ένα από τα επίλεκτα και πλέον δημοφιλή πανεπιστημιακά χορωδιακά σχήματα στις ΗΠΑ θα εμφανιστούν ζωντανά στις 25/05, σε ένα απολαυστικό μουσικό πρόγραμμα!.

dwrean-events-53-03

Από τα πάρτι του Athens City Festival, δε θα μπορούσε να λείπει η ομάδα των Yucatan. Οι Yucatan ανεβαίνουν στο άρμα του εμβληματικού φεστιβάλ και μεταμορφώνων τον πεζόδρομο της Μαρίκας Κοτοπούλη στην Ομόνοια, σε ένα υπαίθριο club με υπέροχη μουσική και καταπληκτικό vibe. Μόνο για τις 26/05! Δύο μέρες (28/05) μετά οι Street Outdoors, «προσγειώνονται» στο parking του Λυκαβηττού για το πιο διάσημο street party της χώρας! Τέλος, η Δημοτική Αγοράς Κυψέλης επιστρέφει στη γειτονιά και μαζί της φέρνει πολιτιστικές δράσεις που μας ενώνουν! Μαζί με το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, διοργανώνουν τη θεατρική διαδρομή Επόμενη στάση: Κυψέλη με στόχο να μας ψυχαγωγήσει και να μας ταξιδέψει κυριολεκτικά και μεταφορικά! Κάθε Κυριακή έως και τις 25/06!

Τι περιμένεις λοιπόν; Ώρα να γεμίσεις την ατζέντα σου με δωρεάν εκδηλώσεις και σου εγγυόμαστε θα περάσεις τέλεια! Καλή διασκέδαση! :D