Δωρεάν events: Γιορτή της Επιστήμης και Κάνα Δυο Φωτογραφίες

Περίληψη: Εντοπίσαμε τις πιο ενδιαφέρουσες δωρεάν εκδηλώσεις της εβδομάδας! Ανακάλυψε όλες τις προτάσεις μας και κατάστρωσε τα σχέδιά σου!

Πώς σκέφτεσαι να αξιοποιήσεις τον ελεύθερό σου χρόνο αυτή την εβδομάδα; Δεν έχεις βρει ακόμα τι θα κάνεις; Δεν πειράζει, Δευτέρα είναι ακόμα οπότε έχεις χρόνο μπροστά σου για να φτιάξεις πρόγραμμα. Για να σε γλιτώσουμε από το εκτενές ψάξιμο, είμαστε για ακόμα μία φορά εδώ, στην αρχή της εβδομάδας, για να σου προτείνουμε τις καλύτερες δωρεάν εκδηλώσεις των επόμενων ημερών. Οπότε συνέχισε να διαβάζεις, κράτα σημειώσεις, και ξεκίνα να φτιάχνεις τα πλάνα σου!

Αυτή την εβδομάδα γιορτάζουν η επιστήμη και… το κρασί

Από τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου διοργανώνεται στην συμπρωτεύουσα η 1η Γιορτή της Επιστήμης στη Θεσσαλονίκη! Για περισσότερα από 30 χρόνια η Γιορτή πραγματοποιείται στη Γαλλία, και τώρα έρχεται και στη χώρα μας από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα λάβουν χώρα ομιλίες, προβολές ταινιών, εργαστήρια, ενώ θα υπάρχει και έκθεση που θα μπορείς να επισκεφθείς. Όλα αυτά φυσικά με δωρεάν είσοδο.

Μία ακόμα γιορτή που συμβαίνει σύντομα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού. Η Ημέρα Οινοτουρισμού θεσμοθετήθηκε το 2009, ως Ευρωπαϊκή ημέρα Οινοτουρισμού, και εορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου. Πλέον η Γιορτή είναι παγκόσμια και φέτος «πέφτει» στις 12 Νοεμβρίου. Σε αυτή θα συμμετέχουν οινοποιεία από όλη τη χώρα και αν τα επισκεφθείς θα έχεις την ευκαιρία να περιηγηθείς σε αμπελώνες, να γνωρίσεις Έλληνες παραγωγούς, να ξεναγηθείς στους χώρους παραγωγής και να δοκιμάσεις μεγάλη ποικιλία κρασιών. Απλά βρες ποιο οινοποιείο είναι κοντά σου και κανόνισε μία εκδρομή για την Κυριακή που έρχεται!

Διαλέξεις τέχνης και ψυχολογίας

Εκτός από γιορτές, το πρόγραμμά σου για αυτή την εβδομάδα μπορεί να συμπεριλαμβάνει και παρακολούθηση διαλέξεων. Εντοπίσαμε δύο με δωρεάν είσοδο που μπορεί να σε ενδιαφέρουν. Η πρώτη τιτλοφορείται «Η ζωγραφική του 17ου αιώνα – Το Μπαρόκ». Διοργανώνεται από τον Δήμο Ζωγράφου και πραγματοποιείται στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου. Πρόκειται για μία σειρά εκδηλώσεων που θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Μαρτίου 2024. Το Σάββατο 11/11 η διάλεξη έχει θέμα τον Ελ Γκρέκο, ή αλλιώς Δομήνικο Θεοτοκόπουλο. Στη Βόρεια Ελλάδα διοργανώνεται επίσης ένας κύκλος διαλέξεων με ελεύθερη είσοδο. Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει έναν Κύκλο διαλέξεων για Ψυχολογική Ενδυνάμωση και στις 8 Νοεμβρίου θα φιλοξενηθεί ο Δρ. Άγγελος Ροδαφηνός για να μιλήσει επάνω στο θέμα «Λογική και παραλογική. Αλήθεια και παραμύθια. Κριτική σκέψη, ψυχολογία και επιστημονικός εγγραμματισμός».

Οι δωρεάν εκθέσεις που αξίζει να επισκεφθείς

Εννοείται πως και αυτή την εβδομάδα σου έχουμε πολλές και ενδιαφέρουσες δωρεάν εκθέσεις που μπορείς να τσεκάρεις. Η πρώτη διεξάγεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ξεκινά στις 7 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του μήνα. Πρόκειται για την ατομική έκθεση «Εσωτερικός Θρίαμβος» της γνωστής εικαστικού Έπης Νικολακοπούλου. «Το έργο της Έπης Νικολακοπούλου, εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτό σε μια συγκινησιακή, πολύσημη ανάγνωση, να θέτει ερωτήματα, να προτείνει και να προκαλεί απαντήσεις» είχε γράψει σε κριτική της η επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Δρ. Γεωργία Κακούρου Χρόνη.

Στη Βόρεια Ελλάδα έχουμε δύο προτάσεις δωρεάν εκθέσεων για την εβδομάδα σου! Η πρώτη είναι «Η Βιολογία στις Τέχνες» και διοργανώνεται από το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυσή του. Από την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου έως και την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023, στο φουαγιέ της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ, φιλοξενούνται έργα εμπνευσμένα από τον ευρύτερο χώρο των Βιολογικών Επιστημών. Δημιουργοί τους είναι φοιτητές και απόφοιτοι από οκτώ καλλιτεχνικά Εργαστήρια του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ.

Στη Θεσσαλονίκη, επίσης, είναι η τελευταία εβδομάδα που μπορείς να επισκεφθείς την έκθεση «Κάνα Δυο Φωτογραφίες». Πρόκειται για την ατομική́ έκθεση του φωτογράφου Δημήτρη Μουγκού, η οποία θα βρίσκεται στη γκαλερί The Eye Altering μέχρι τις 10 Νοεμβρίου. Ο φακός του καταγράφει για χρόνια στιγμές της παρέας του, αφήνοντάς μας να ρίξουμε μια ματιά στο περίπλοκο μωσαϊκό της φιλίας και της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Παρουσιάζει έναν κύκλο αδελφικών φίλων, που περνούν δημιουργικό χρόνο και κάνουν ένα ταξίδι μαζί. Ακολουθώντας τον ΛΕΞ, ακούμε την ιστορία καθενός από την παρέα.

Εργαστήρια και μυστήρια

Θέλεις να βάλεις λίγο χρώμα στην εβδομάδα σου; Τότε πρέπει να κρατήσεις μία θέση στο εργαστήρι DIY δημιουργιών «Βάλτε χρώμα στην ζωή σας – ιδέες για ζωγραφική σε χαρτί και ύφασμα» του Ινστιτούτου Γκαίτε. Το εργαστήρι σε προκαλεί να πειραματιστείς και να δημιουργήσεις με λαχανικά και φρούτα! Χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά, όπως παντζάρια, κρεμμύδια, κόκκινο λάχανο, σπανάκι και άλλα, το εργαστήρι επισημαίνει με έναν ευφάνταστο τρόπο την σημασία της βιώσιμης κατανάλωσης και της περιβαλλοντικά συνειδητής συμπεριφοράς. Παράλληλα, φυσικά, σου δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσεις και μερικά μοναδικά έργα τέχνης, τα οποία δεν περιέχουν καμία περιβαλλοντικά επιβλαβή ουσία.

Η Ελευσίνα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023, οπότε πολλές φορές στις εβδομαδιαίες προτάσεις μας έχουμε συμπεριλάβει κάποιο από τα μυστήρια. Αυτό θα κάνουμε ξανά, καθώς μεταξύ 9-12 Νοεμβρίου διεξάγεται το «Μυστήριο 56 4η Συνάντηση Πολιτισμός 2030». Μέσα σε αυτές τις 4 μέρες οι δράσεις είναι πάρα πολλές και περιλαμβάνουν ομιλίες, εργαστήρια, παραστάσεις και πολλά ακόμα. Βρες το αναλυτικό πρόγραμμα και δες ποιες από τις δωρεάν εκδηλώσεις σου ταιριάζουν!

Ραντεβού την επόμενη Δευτέρα!

Κάπου εδώ οι προτάσεις μας για δωρεάν εκδηλώσεις τελείωσαν. Θα επανέλθουμε σε ακριβώς 7 ημέρες με ακόμα περισσότερα events με δωρεάν είσοδο, οπότε μείνε συντονισμένος εδώ!