Δωρεάν events: Εβδομάδα με art installations & γιορτινές μελωδίες

Περίληψη: Μόλις δύο εβδομάδες μένουν για τα Χριστούγεννα! Εμείς φροντίσαμε να κάνουμε την αναμονή πιο εύκολη, με φανταστικά δωρεάν events και εκδηλώσεις για όλους!

Έχουμε μπει για τα καλά στο Δεκέμβριο και το πολυπόθητο για όλους διάλειμμα των Χριστουγέννων είναι πλέον κοντά. Σιγά σιγά βάζουμε ανάπαυλα στις υποχρεώσεις και ετοιμαζόμαστε να γίνουμε ένα με το μεθυστικό πνεύμα των εορτών. Απαραίτητο συνοδευτικό, οι Xmas εκδηλώσεις που «παίζουν» δυνατά απ’ άκρη σ’ άκρη. Και αυτή τη φορά καθίσαμε κάτω και ξεσκαρτάραμε τα καλύτερα δωρεάν events που μπορείς να απολαύσεις με την παρέα σου. Δες τις προτάσεις μας και άρχισε να ετοιμάζεις τα σχέδιά σου για ακόμα μια φανταστική εβδομάδα. Φύγαμε λοιπόν!

Φωτογραφία, σινεμά & γλυπτική

Ο κύκλος προβολών Ciné-Club του Γαλλικού Ινστιτούτου έδωσε «λευκή κάρτα» στον The Boy να επιλέξει τις ταινίες που θα συνοδεύσουν τις κινηματογραφικές βραδιές για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, προσφέροντας έτσι την ευκαιρία στους απανταχού σινεφίλ να ανακαλύψουν άγνωστα διαμάντια του γαλλικού και γαλλόφωνου κινηματογράφου. Η αυλαία πέφτει αυτή την Τετάρτη με την ταινία «Η Μαύρη του…». Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Γαλλοσενεγαλέζου Ousmane Sembène φέρνει στο προσκήνιο το ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία, τις έμφυλες διακρίσεις και τον αντίκτυπο της αποικιοκρατίας στους λαούς της Αφρικής.

Video Duration
1:22

Από τις 6/12 έως τις 7/01 ο APOSTOL θα παρουσιάσει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης τη νέα του ατομική έκθεση με τίτλο «Από τη στάχτη στην έμπνευση». Ο γνωστός Έλληνας γλύπτης συμπληρώνει τέσσερις δεκαετίες στα εγχώρια καλλιτεχνικά δρώμενα, με τα έργα του να έχουν παρουσιαστεί σε φημισμένες γκαλερί της Ελλάδας και του εξωτερικού. Αντλώντας έμπνευση από την αγάπη του για τη φύση, τη θάλασσα και τη μουσική, ο APOSTOL δημιουργεί γλυπτά χρησιμοποιώντας υλικά από τα έγκατα της γης, γνωστά από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Την προηγούμενη Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν στη Γκαλερί Ελένη Κορωναίου τα εγκαίνια του εκθεσιακού αφιερώματος στο έργο του Michael Schmidt. Ο Γερμανός καλλιτέχνης υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς φωτογράφους της Γηραιάς Ηπείρου, γνωστός για το κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα των έργων του. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν οι πρωτότυπες φωτογραφίες του βιβλίου U-NI-TY (EIN-HEIT). Πάνω από 160 φωτογραφίες συνθέτουν το κοινωνικό πορτραίτο της γενέτειράς του Γερμανίας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης στις δύσκολες δεκαετίες που ακολούθησαν το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Έως και τις 10/02.

dwrean-events-81-02

Αφήνουμε το Θησείο με προορισμό τη γειτονιά της Κυψέλης. Από την Παρασκευή έως και την Κυριακή, η ομάδα Marvropinakas Collective θα παρουσιάσει το διακαλλιτεχνικό πρότζεκτ TRAILS/ΙΧΝΗ, στο χώρο του ΚΕΤ. Πρόκειται για μια διαδραστική 3D οπτικοακουστική εγκατάσταση και συνάμα μια μοναδική στο είδος της ηχητική εμπειρία. Με επίκεντρο τους χαμένους ήχους του παρελθόντος και του μέλλοντος, οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με το ηχητικό περιβάλλον της εγκατάστασης, στα πρότυπα της αλληλεπίδρασης ανάμεσα στα ανθρώπινα και φυσικά ηχοτοπία που μας περιβάλλουν.

Πώς μπορούμε να διακρίνουμε την εσφαλμένη πληροφόρηση και την παραπληροφόρηση; Πώς μπορούμε να ελέγξουμε αν οι πληροφορίες που επεξεργαζόμαστε είναι ακριβείς; Πώς πρέπει να μιλάμε σε ανθρώπους που πιστεύουν σε συνωμοσίες; Σε μια εποχή που οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν ολοκληρωτικά τον τρόπο που πληροφορούμαστε, η έκθεση «Fakeless-Exhibition on Media Literacy» που παρουσιάζει το Ινστιτούτο Goethe μας καλεί να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο που ενημερωνόμαστε μέσα από τα παραδοσιακά και ψηφιακά κανάλια επικοινωνίας, και να αναπτύξουμε «ανοσία» απέναντι στον καταιγισμό των fake news και της προπαγάνδας. Έως και τις 02/02.

dwrean-events-81-01

Κλείνουμε τις προτάσεις μας για την Αθήνα, με ένα λογοτεχνικό event για όσους αγαπούν την ελληνική ποίηση. Για 13η χρονιά οι ποιητικές συναντήσεις της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης συνεχίζονται. Η πρώτη εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον Δημήτρη Παπαδίτσα. Τιμηθείς δύο φορές με το 1ο Κρατικό Βραβείο Ποίησης αλλά και με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, ο Δημήτρης Παπαδίτσας ανήκει στους επιφανέστερους εκπροσώπους της «Α’ Μεταπολεμικής Γενιάς». 80 χρόνια μετά την έκδοση του πρώτου του βιβλίου, δεκατρείς σύγχρονοι ποιητές δίνουν ραντεβού αυτή την Τετάρτη, σε μια νέα ερμηνεία του σπουδαίου ποιητικού του έργου.

Christmas carols & ξεναγήσεις στα μουσεία!

Εννοείται πως και τα γιορτινά της έχει φορέσει και η Θεσσαλονίκη, και οι δωρεάν εκδηλώσεις που «τρέχουν» τις επόμενες μέρες είναι άκρως ενδιαφέρουσες. Κλείνοντας έξι δεκαετίες προσφοράς στον πολιτισμό, το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης διοργανώνει αυτή την Τρίτη θεματική ξενάγηση, με ελεύθερη είσοδο. Η περιοδική έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 60ης επετείου του ΑΜΘ, «φωτίζοντας» 60 εμβληματικές στιγμές από την ιστορική διαδρομή του μεγαλύτερου και παλαιότερου αρχαιολογικού μουσείου της Βορείου Ελλάδος.

dwrean-events-81-03

Επόμενη στάση το Ινστιτούτο Goethe της συμπρωτεύουσας. Το γερμανικό κέντρο πολιτισμού προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να γιορτάσουν από νωρίς τα φετινά Χριστούγεννα στην καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη γιορτή που φιλοξενείται στις αίθουσες της Βιβλιοθήκης. Εορταστικές δραστηριότητες, παιχνίδι, μουσική, χειροτεχνίες, κατασκευές, φανταστικά δώρα και άφθονες χριστουγεννιάτικες λιχουδιές από την Ελλάδα και τη Γερμανία περιμένουν όλους τους φίλους του ινστιτούτου στην ομορφότερη βιβλιοθήκη της πόλης.

Τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια που γεμίζουν τόσο γλυκά τους δρόμους της πόλης (όχι δε μιλάμε για σένα Mariah Carey)  είναι ακόμα ένας λόγος που λατρεύουμε τα Χριστούγεννα. Η χορωδία Les Vocalistes de Kalamari διοργανώνει αυτή την Τετάρτη τη συναυλία «Noël avec les Vocalistes». 35 χορωδοί και ταλαντούχοι σολίστ θα παρουσιάσουν αγαπημένα χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, μοιράζοντας απλόχερα τη μαγική ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων. Με την υποστήριξη της Ελληνογαλλικής Σχολής Καλαμαρί.

Video Duration
0:52

Όπως καταλαβαίνεις, μπροστά σου βρίσκεται ακόμα μια συναρπαστική εβδομάδα γεμάτη από γιορτινές εκδηλώσεις και δρώμενα. Εμείς σου ευχόμαστε να περάσεις υπέροχα και… stay tuned for more! :)