Δωρεάν events: Εβδομάδα με video art, λογοτεχνία & επιστήμες!

Περίληψη: Άλλη μια εβδομάδα ξεκινά και εμείς σου έχουμε βρει τα καλύτερα events με ελεύθερη είσοδο για να βάλεις μία νότα τέχνης και πολιτισμού στις εξόδους σου!

Άλλη μια εβδομάδα ξεκινάει και όπως θα δεις παρακάτω, η πόλη πλημμυρίζει και πάλι από εκδηλώσεις και δρώμενα. Σε κάθε γωνιά της, μπορείς να βρεις events που θα ομορφύνουν και θα γεμίσουν με θετικά vibes την καθημερινότητα σου! Συγκεντρώσαμε λοιπόν προτάσεις, όπως και κάθε εβδομάδα άλλωστε, με τους top προορισμούς για πολιτισμό και τέχνη! Και φυσικά με ελεύθερη είσοδο. Τι λες, πάμε να τους ανακαλύψουμε μαζί;

Εθνικό θέατρο, cyborgs & ένα... ταξίδι στη Νέα Υόρκη!

Ξεκινάμε την περιήγησή μας στην πόλη από την περιοχή της Κυψέλης. Η Blank Wall Gallery εγκαινιάζει τις εκθέσεις του 2024 με την ομαδική έκθεση φωτογραφίας «Conceptual». Διεθνώς αναγνωρισμένοι φωτογράφοι θα παρουσιάσουν έργα που δημιούργησαν με αυθορμητισμό, αφήνοντας ελεύθερη τη φαντασία τους. Μέσα από τις φωτογραφίες ο θεατής μπορεί να γνωρίσει την προσωπικότητα, το χαρακτήρα αλλά και την πρωτοτυπία του κάθε καλλιτέχνη. Έως και τις 24/01.

dwrean-events-86-03

Πόσο «απέχει» η Νέα Υόρκη από την Αθήνα; Πώς συνδέονται δύο εμβληματικές μα τόσο διαφορετικές πόλεις; Ο Peter Katsihtis, επιφανής επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, δίνει τη δική του απάντηση μέσα από τη ζωγραφική του διαδρομή που παρουσιάζεται από αύριο Τρίτη στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων. Εξήντα και πλέον πίνακες, μεγάλων και μεσαίων διαστάσεων, από ακρυλικό σε καμβά, αποκαλύπτουν την καλλιτεχνική του αναζήτηση που μετρά περισσότερα από σαράντα χρόνια.

Συνεχίζουμε με μια βόλτα στο The Ellinikon Experience Centre, ένα από τα μεγαλύτερα και τεχνολογικά πιο προηγμένα κέντρα επισκεπτών στον κόσμο. Αυτές τις μέρες παρουσιάζεται το φουτουριστικό installation «I’d rather be a Cyborg than a Goddess», σε επιμέλεια της Κίκας Κυριακάκου. Το πρόγραμμα συγκεντρώνει έργα video art από γυναίκες καλλιτέχνιδες, τα οποία εστιάζουν στις έννοιες της κλιματικής αλλαγής και του καταναλωτισμού, αγγίζοντας ταυτόχρονα τη σφαίρα της δυστοπίας και της επιστημονικής φαντασίας.

dwrean-events-86-04

Από το Ελληνικό κατευθυνόμαστε στο Κτήριο Τσίλλερ. Ο κύκλος συζητήσεων που άνοιξε πέρσι το Εθνικό Θέατρο συνεχίζεται. Το απόγευμα της Τρίτης θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Σκηνή, δημόσια συζήτηση γύρω από το φαινόμενο του σεξισμού. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν επιφανείς ηθοποιοί, σκηνοθέτες, συγγραφείς, ακαδημαϊκοί και άνθρωποι της τέχνης που θα συνομιλήσουν για τις διαστάσεις και τις προεκτάσεις του σεξισμού στη καθημερινή ζωή. 

Αυτή την εβδομάδα, το Μέγαρο Μουσικής ετοιμάζεται να φιλοξενήσει μια... διαφορετική μουσική εκδήλωση. Ο Γιώργος Χατζηπαύλου παρουσιάζει αυτή την Παρασκευή ένα late night music show που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Καλλιτέχνες που συνδυάζουν την κωμωδία με τη μουσική θα μιλήσουν για τη σχέση του stand-up comedy με τη μουσική «φανερώνοντας» το μυστικό που ενώνει τα δύο είδη τέχνης. Την εκδήλωση θα συνοδεύσει με jazz διασκευές το σχήμα Organsmic The Band του Πανεπιστημίου Αθηνών.

dwrean-events-86-01

Επιμορφωτικές διαλέξεις & δωρεάν movie nights!

Ακόμα ένα event αφιερωμένο στην τεχνολογία βρίσκουμε αυτή την εβδομάδα στο Επιγραφικό Μουσείο. Στο πλαίσιο της ημερίδας «Από τον Τάλω στην τεχνητή νοημοσύνη: μηχανές του νου» ο βραβευμένος Κύπριος συγγραφέας και μαθηματικός Τεύκρος Μιχαηλίδης θα κάνει μια ιστορική αναδρομή στην πορεία της τεχνητής νοημοσύνης από τις πρωτόγονες μηχανές της αρχαιότητας μέχρι τα σημερινά ρομπότ και τις μηχανές αναζήτησης. Αυτή την Πέμπτη.

Προτού συνεχίσουμε με επιμορφωτικές εκδηλώσεις, θα κάνουμε μια στάση στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Την Τετάρτη θα ξεκινήσει η νέα κινηματογραφική δράση «HAU Movie Club» με την προβολή της κλασικής αμερικανικής κωμωδίας μυστηρίου «Murder By Death» σε σκηνοθεσία Robert Moore. Το καστ της ταινίας περιλαμβάνει θρυλικά ονόματα της έβδομης τέχνης μεταξύ των οποίων οι βραβευμένοι με Όσκαρ: Maggie Smith, Alec Guinness, David Niven, Peter Falk και Peter Sellers.

Video Duration
3:24

Για τους φίλους μας στη Θεσσαλονίκη, η ατζέντα μας έχει δύο events με ελεύθερη είσοδο στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φίλων του Μουσείου, ο δημοφιλής κύκλος επιστημονικών διαλέξεων συνεχίζεται και τη νέα χρονιά. Η συγκεκριμένη δράση αποσκοπεί στη γνωριμία του κοινού της Θεσσαλονίκης με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

Κλείνουμε με μια λογοτεχνική συζήτηση στη Λέσχη Ανάγνωσης του Αρχαιολογικού Μουσείου. Ο Μιχάλης Αλμπάτης θα παρουσιάσει την Παρασκευή το τελευταίο του μυθιστόρημα «Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νήσος, εγκαινιάζοντας τις λογοτεχνικές συναντήσεις της νέας χρονιάς.

dwrean-events-86-02

Τι περιμένεις λοιπόν; Γέμισε την ατζέντα σου με δωρεάν εκδηλώσεις και είμαστε σίγουροι πως δε θα το μετανιώσεις. Καλή διασκέδαση!