Πού θα βγεις: ΣΚ με θεατρικές πρεμιέρες, stand up ή χορό;

Περίληψη: Και αυτή την εβδομάδα θα σε βάλουμε σε σκέψεις για το τι θα πρωτοκάνεις το ΣΚ, αφού οι προτάσεις είναι -ως συνήθως- πάρα πολλές! Πάμε να τις δούμε;

Άλλη μια εβδομάδα έφτασε (σχεδόν!) στο τέλος της και αδημονείς να ξεσκάσεις και να περάσεις αξέχαστα; Το έχουμε! Πατάμε pause σε ό,τι μας απασχόλησε μέσα στην εβδομάδα και έπειτα πατάμε play στη διασκέδαση! Οι καθιερωμένες μας προτάσεις για έξοδο δε σταματάνε ποτέ, και αυτή την εβδομάδα έχουμε να σου προτείνουμε αξέχαστες παραστάσεις από τον χώρο του θεάτρου, της μουσικής αλλά και αρκετά ακόμα μοναδικά events! Ας μη χρονοτριβούμε!

Στο θέατρο λέμε ναι!

Οι προτάσεις μας έχουν αφετηρία για ακόμα μία φορά το θέατρο! Πρώτη στάση «Ο επιθεωρητής» του Νικολάι Γκόγκολ. Η κοινωνική σάτιρα για τη διαφθορά, την αδικία και τον δεσποτισμό που χαρακτηρίζουν την προεπαναστατική Ρωσία έρχεται από τις 27 Απριλίου έως και τις 7 Μαΐου στο Βασιλικό Θέατρο. Στο έργο αυτό, ο Γκόγκολ επικεντρώνεται στους ανθρώπους που μαραζώνουν ανάμεσα στον φόβο της ιεραρχίας, στις περιορισμένες τους φιλοδοξίες, τις ανάγκες και τις μικρότητές τους. Ως γνήσιος ρεαλιστής και με την απόσταση που του διασφαλίζει η κωμωδία, ο Γκόγκολ αναδεικνύει την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση με ακρίβεια και νηφαλιότητα.

Next stop: «Garamond 12». Ένα έργο που προέκυψε από τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του θεάτρου Πορεία και πραγματεύεται τα θέματα της ταυτότητας, του απογαλακτισμού και της δειλίας να αντιμετωπίσουμε αυτόν και άρα τη ζωή, της αποδοχής του εαυτού, της άρνησης παραδοχής της πραγματικότητας, των ζωτικών προτύπων, της ύπαρξης και της έκθεσης του καλλιτέχνη, της αδυναμίας να ακολουθήσουμε έναν «ενδεδειγμένο» τρόπο ζωής, της φιλίας, της ερωτικής επιθυμίας. Από τις 30 Απριλίου έως και τις 30 Μαΐου.

Πέντε Ασιάτες μάγειρες, στην κουζίνα του ταϊλανδο-κινεζο-βιετναμέζικου εστιατορίου «Ο Χρυσός Δράκος», μας αφηγούνται τις ιστορίες των ενοίκων πάνω και δίπλα από αυτό το οίκημα, καθώς και το τι συμβαίνει μέσα στην κουζίνα. Πέντε ηθοποιοί ξετυλίγουν το νήμα αυτών των σύντομων, σχεδόν «κινηματογραφικών» σκηνών, με όσο το δυνατό λιγότερα μέσα, με μοναδικά οχήματα τα σώματα και τις φωνές τους. Ανεβαίνει από τις 27 Απριλίου έως και τις 21 Μαΐου στο Σύγχρονο Θέατρο.

Ακολουθεί το έργο «Big in Japan». Εμπνευσμένο από ακραία κοινωνικά φαινόμενα που συναντάμε στην σύγχρονη Ιαπωνία, μιλάει για το χάος και την απελπισία μέσα στην οποία είναι βουτηγμένος ο άνθρωπος σήμερα. Μέσα σε έναν κόσμο που τρέχει με ταχύτητες ιλίγγου, που τα όνειρα χάνονται στο όνομα του κέρδους, που λατρεύονται σαν θεοί οι έννοιες της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, ο άνθρωπος αναρωτιέται: «αξίζει να ζω έτσι όπως ζω, κι αν όχι, η λύση είναι η παραίτηση ή η μάχη να αλλάξω τη ζωή μου;». Η παράσταση παρουσιάζεται από τις 27 Απριλίου έως και τις 28 Μαΐου στο Μικρό θέατρο Μονής Λαζαριστών.

Στο θέατρο, αλλά και στη ζωή, πολλές θα ήθελαν να παίξουν το ρόλο της «Ωραίας». Πόσοι όμως θα αναλάμβαναν το ρόλο του «Τέρατος»; Σίγουρα ελάχιστοι… Η επόμενη πρότασή μας, η παράσταση «Η Πεντάμορφη και το Τέρας - the Musical», ανεβαίνει για τρεις μοναδικές παραστάσεις, στις 26, 28 και 29 Απριλίου στο Χώρο Τέχνης και Πολιτισμού «ΑΡΤΕΜΙΣ», και αντιμετωπίζει διαφορετικά το χαρακτήρα του «Τέρατος», ο οποίος πολλές φορές είναι οι εσωτερικοί μας φόβοι, οι δισταγμοί, και τα εμπόδια που εμείς βάζουμε στον εαυτό μας. Μία τέτοια ανάγνωση του χαρακτήρα είναι που βοηθά στη μεταμόρφωση από «Τέρας» σε «Πρίγκιπα».

Τέλος, ο Σπήλιος Φλώρος παρουσιάζει τη δεύτερη σόλο stand up comedy παράστασή του με τίτλο «Ακάλεστος στο πάρτυ On Tour». Μετά την πρώτη προσωπική του stand up παράσταση, επιστρέφει με ολοκαίνουρια κείμενα και με ένα ακόμα πιο ώριμο και ολοκληρωμένο act. Από τις 30 Απριλίου έως και τις 7 Μαΐου, σε παραστάσεις σε Πάτρα, Πτολεμαΐδα και Φλώρινα.

Και στη μουσική και το χορό λέμε ναι!

Το «AÏNTA ΦΕΣΤ» ανοίγει τις πόρτες του για τρίτη χρονιά και γιορτάζει την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου με το μεγαλύτερο αστικό γλέντι που στήθηκε στην Αθήνα! Ένα ηλεκτρικό γλεντοκόπι όπου τα νταούλια δίνουν βήμα στο χορό, τα βιολιά και τα λαούτα συναντούν την ηλεκτρική κιθάρα, το κλαρίνο και το σαξόφωνο συνομιλούν με τις γκάιντες, συνθέτοντας ένα μοναδικό χαρμάνι μουσικών από τα βουνά της Ηπείρου και της Μακεδονίας, τις πεδιάδες της Θράκης και της Θεσσαλίας, ως τα νησιά του Αιγαίου. Μόνο για τις 30 Απριλίου στο Lunar Space.

Σειρά έχει η Σοφία Μανουσάκη, μία από τις σπουδαιότερες και πιο ταλαντούχες ερμηνεύτριες της γενιάς της. Την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Απριλίου ανεβαίνει στη σκηνή του Half Note | Jazz Club για δύο μοναδικές εμφανίσεις.

Τέλος, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Χορού, το Τμήμα Τέχνης & Πολιτισμού του Θεσσαλονίκης Δρώμενα θα γιορτάσει αυτή τη ξεχωριστή ημέρα με δύο παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 29 Απριλίου και το Σάββατο 6 Μαΐου στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής

Κάπου εδώ σε αφήνουμε με μπόλικες εκδηλώσεις, όπως ακριβώς υποσχεθήκαμε. Διάλεξε αυτές που σου ταιριάζουν και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα περάσεις υπέροχα. 😊