iPad Pro 2021: Όταν το hardware ξεπερνά το software!

Περίληψη: Τα πρώτα reviews του νέου iPad Pro 2021 έχουν δημοσιευτεί εδώ και λίγες ημέρες. Τι μας αποκαλύπτουν για το νέο tablet;

Η Apple επιμένει εδώ και χρόνια ότι το iPad Pro είναι ένας πλήρης υπολογιστής. Στη νεότερη εκδοχή του, το iPad Pro 2021 με Apple M1 SoC, αυτό ισχύει περισσότερο από ποτέ - τουλάχιστον από πλευράς hardware. Αυτό γίνεται ξεκάθαρο από τα reviews της συσκευής, τα οποία κατέκλυσαν το διαδίκτυο τις τελευταίες ημέρες. Μαζί με τις επιδόσεις, λοιπόν, ήρθε η ώρα να δούμε τι εικόνα άφησε το νέο iPad Pro στις αξιολογήσεις που δημοσιεύτηκαν.

Σχεδιασμός


Το design του νέου iPad δεν άλλαξε ιδιαίτερα σε σχέση με τα μοντέλα του 2018 και 2020. Φυσικά αυτό κάθε άλλο παρά αρνητικό είναι, καθώς η μεταλλική κατασκευή με τις επίπεδες πλευρές είναι εξαιρετικά ποιοτική. Αυτό που άλλαξε ελαφρώς είναι το πάχος και το βάρος του iPad Pro 2021 12,9ʺ, το οποίο αυξήθηκε λίγο. Αυτό ήταν μάλλον αναπόφευκτο, όμως, καθώς η συσκευή εξοπλίζεται με την ολοκαίνουργια Liquid Retina XDR οθόνη, η οποία απαιτεί περισσότερο εσωτερικό χώρο σε σχέση με παραδοσιακές LCD.

Οθόνη


Και αφού μιλάμε για την οθόνη, ας δούμε τι λένε τα reviews για το νέο panel. Η Liquid Retina XDR οθόνη του iPad Pro 2021 12,9ʺ είναι μία από τις πρώτες οθόνες της αγοράς με οπίσθιο φωτισμό mini-LED. Το πάνελ του νέου flagship tablet διαθέτει περισσότερα από 10.000 μικροσκοπικά LED, τα οποία χωρίζονται σε ζώνες. Το πάνελ διατηρεί, επίσης, και τον ρυθμό ανανέωσης 120Hz. Το αποτέλεσμα είναι αναβαθμισμένη ποιότητα απεικόνισης αλλά όχι πάντα. Τι εννοούμε με αυτό; Όταν εργάζεσαι σε ένα αρχείο word ή πλοηγείσαι στο Internet, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά με παλαιότερα μοντέλα, καθώς οι οθόνες των iPad Pro ήταν ήδη μεταξύ των κορυφαίων της αγοράς. Όταν βλέπεις βίντεο στο πάνελ του νέου μοντέλου 12,9ʺ όμως, ειδικά αν αυτό είναι HDR, η εμπειρία είναι εξαιρετικά αναβαθμισμένη και πλησιάζει σε ποιότητα ένα OLED πάνελ.

Απόδοση


Πάμε τώρα και στο κομμάτι της αξιολόγησης του iPad Pro 2021, το οποίο έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, τις επιδόσεις του. Τόσο το μοντέλο 11ʺ όσο και το 12,9ʺ εξοπλίζονται με τον Apple M1. Αυτός είναι ο ίδιος επεξεργαστής που βρίσκουμε στα νεότερα laptop και desktop συστήματα της Apple! Μάλιστα η Apple φρόντισε να τον συνδυάσει και με άπλετη RAM, με τις επιλογές να ξεκινούν από το 8GB και να φτάνουν μέχρι τα 16GB! Σύμφωνα με τα τεστ που έτρεξαν τα διάφορα reviews, δεν υπάρχει τίποτα στο App Store που να μπορείς να δυσκολέψει το iPad Pro 2021. Το νέο tablet της Apple μπορεί με ευκολία να επεξεργαστεί 4K βίντεο και μεγάλα αρχεία Photoshop ή να «τρέξει» με ευκολία οποιοδήποτε παιχνίδι. Τα συνθετικά benchmarks δείχνουν και αυτά παρόμοια εικόνα, όπως ξέραμε ήδη.

Όπως διαβάζουμε σε πολλά reviews, αυτό το εξαιρετικό hardware χαραμίζεται ελαφρώς στο νέο iPad Pro. Πολλά video rendering tasks, για παράδειγμα, γίνονται το ίδιο καλά και στο περσινό μοντέλο. Αυτό δεν είναι θέμα hardware αλλά software. Οι εφαρμογές παραγωγικότητας που βρίσκει κανείς στις mobile πλατφόρμες της Apple δεν μπορούν ακόμα να εκμεταλλευθούν πλήρως τον M1. Αυτό όμως θα διορθωθεί με τον καιρό. Πέρα από τις εφαρμογές τρίτων, αυτό που είναι προφανές σε όλα τα reviews είναι ότι το hardware του iPad Pro 2021 μένει ανεκμετάλλευτο και λόγω της ίδιας της Apple. Μπορεί το νέο iPad εξοπλίζεται με το ίδιο SoC που υπάρχει και στα νεότερα Mac αλλά η ταμπλέτα τρέχει το iPadOS και όχι macOS. Το iPadOS έχει βελτιωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, προσθέτοντας χαρακτηριστικά όπως υποστήριξη file system, multitasking και άλλα, δεν μπορεί να φτάσει σε παραγωγικότητα το macOS όμως. Το iPad Pro 2021 είναι ικανό να τρέξει πλήρεις desktop εφαρμογές, αρκ  η Apple να του δώσει την ευκαιρία. Ας ελπίσουμε ότι η επιθυμία πολλών χρηστών θα εισακουστεί στο επερχόμενο WWDC 2021.

Μπαταρία


Ένας ακόμα σημαντικός τομέας για τους χρήστες μιας Pro συσκευής είναι η αυτονομία. Η Apple ισχυρίζεται πως το νέο της tablet προσφέρει 10 ώρες χρήσης πριν χρειαστεί να συνδεθεί στην πρίζα. Όπως δείχνουν τα reviews, ο ισχυρισμός αυτός επιβεβαιώνεται αρκετές φορές. Πάντα θα υπάρχουν σενάρια που θα κάνουν το tablet να αποφορτίσει γρηγορότερα αλλά σε γενικές γραμμές μπορείς να περιμένεις 10 ώρες χρήσης από το iPad Pro 2021.

Μερικά ακόμα σημεία ενδιαφέροντος


Τα παραπάνω σχόλια αφορούν τα βασικότερα κομμάτια των περισσότερων αξιολογήσεων. Υπάρχουν, όμως, και άλλα ενδιαφέροντα θέματα που καλύπτουν τα περισσότερα reviews. Ένα από αυτά είναι η center stage κάμερα που βρίσκεται στο μπροστά μέρος της συσκευής. Η ultra-wide κάμερα σε ακολουθεί με εξαιρετική ακρίβεια κατά τη διάρκεια βίντεο κλήσεων και δουλεύει ακριβώς όπως μας έδειξε η Apple στο event παρουσίασης του tablet. Πολύ χρήσιμη είναι και η υποστήριξη Thunderbolt στη θύρα USB-C του tablet, η οποία επιτρέπει τη σύνδεση εξωτερικών οθονών και την γρηγορότερη μεταφορά αρχείων.

Όπως περιμέναμε, το iPad Pro 2021 είναι μια εξαιρετικά δυνατή συσκευή με πανέμορφη οθόνη, πολύ καλή αυτονομία και ποιοτική κατασκευή. Αν η Apple κάνει και το software του ακόμα πιο ισχυρό, τότε θα έχει δημιουργήσει το απόλυτο tablet!