Νέο iPad Pro / Πόσα ξέρουμε για την τεχνολογία LiDAR;

Περίληψη: Μια από τις καινοτομίες του νέου iPad Pro είναι ο αισθητήρας LiDAR, μια τεχνολογία που μάλλον θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον. Πάμε να την ανακαλύψουμε!

Η παρουσίαση του νέου iPad Pro, πίσω στον Μάρτιο του 2020, συνοδεύτηκε από πολλές καινοτομίες και βελτιώσεις στο κορυφαίο tablet. Τόσες πολλές, που μερικά πολύ σημαντικά features πέρασαν... στα ψιλά.  Ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά, τα οποία προσπεράσαμε γρήγορα κατά την ανακοίνωση, είναι και ο αισθητήρας LiDAR, που συνοδεύει τις δύο βασικές κάμερες της συσκευής. Επειδή όμως το LiDAR είναι μια τεχνολογία που προβλέπεται να γίνει πολύ πιο διαδεδομένη στο άμεσο μέλλον, ήρθε ο καιρός να μιλήσουμε πιο αναλυτικά για αυτή. Ας δούμε, λοιπόν, τι ακριβώς είναι το LiDAR και σε τι χρησιμεύει.

Ας ξεκινήσουμε από το ίδιο το όνομα του αισθητήρα, το οποίο προέρχεται από τα αρχικά Light Detection And Ranging. Επίσης μπορεί να το δεις να αναφέρεται και ως laser imaging detection and ranging. Πρακτικά μιλάμε για ένα σύστημα radar, το οποίο υπολογίζει αποστάσεις και θέσεις αντικειμένων στον χώρο, μετρώντας τον χρόνο που χρειάζεται μια ακτίνα laser για να φτάσει ως ένα αντικείμενο και μετά να επιστρέψει στον αισθητήρα, αλλά και τη γωνία με την οποία φτάνει μια ακτίνα πίσω στον αισθητήρα.

Πριν το iPad Pro 11" 2nd Gen η πιο διαδεδομένη χρήση αισθητήρα LiDAR ήταν στα αυτόνομα αυτοκίνητα. Χάρη στην ακρίβεια που προσφέρει στις μετρήσεις και την παρακολούθηση αντικειμένων στον τρισδιάστατο χώρο, θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται σε αυτοκίνητα φυσικά, αλλά τώρα οι αισθητήρες LiDAR μπορούν να γίνουν ακόμα πιο μικροί σε μέγεθος. Γι’ αυτό και χρησιμοποιούνται (και θα χρησιμοποιηθούν και στο μέλλον) σε κινητές συσκευές όπως tablet και smartphone.

Βέβαια μπορεί να σκέφτεσαι τώρα ότι πολλά smartphone εξοπλίζονται ήδη με αισθητήρες απόστασης. Δεν έχεις άδικο - μια μεγάλη μερίδα κινητών σήμερα έχει αισθητήρες βάθους, απόστασης κλπ. Το LiDAR προσφέρει θεωρητικά κάτι παρόμοιο αλλά με πολύ πιο θεαματικά αποτελέσματα, κάτι που αυξάνει τη χρησιμότητά του. Με τη χρήση αυτού του αισθητήρα δεν θα έχεις μόνο ωραίο bokeh στις φωτογραφίες σου, καθώς το LiDAR σου δίνει πολύ περισσότερες δυνατότητες.

Αυτό συμβαίνει γιατί το LiDAR είναι πολύ πιο ακριβές στις μετρήσεις του. Αυτό σου επιτρέπει να μετρήσεις και να χαρτογραφήσεις σε πραγματικό χρόνο τον χώρο γύρω σου. Οι εφαρμογές Augmented Reality γίνονται πλέον πολύ πιο χρήσιμες, καθώς με αυτές θα μπορείς να μετρήσεις καλύτερα αποστάσεις, να δοκιμάσεις πώς θα φαίνονται αντικείμενα στο χώρο σου και να παίξεις AR παιχνίδια πολύ πιο ρεαλιστικά.

Η εμφάνιση του LiDAR αισθητήρα στις επόμενες γενιές κινητών συσκευών μοιάζει σχεδόν βέβαιη Τα smartphone ήδη αξιοποιούν αισθητήρες απόστασης, οπότε μια ακριβέστερη λύση, η οποία προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα, είναι σίγουρα προτιμότερη. Η καλύτερη μέχρι σήμερα λύση είναι οι ToF (time of flight) αισθητήρες, οι οποίοι βασίζονται μόνο σε μια ακτίνα φωτός για να μετρήσουν απόσταση. Το LiDAR από την άλλη χρησιμοποιεί πολλαπλές ακτίνες και υπολογίζει τόσο τον χρόνο όσο και τη γωνία αυτών και έτσι προσφέρει ακριβέστερο αποτέλεσμα.

Πότε θα έρθουν τα πρώτα κινητά με LiDAR; Ίσως και μέσα στο 2020, καθώς το επόμενο iPhone φημολογείται πως θα εξοπλίζεται και αυτό με τον συγκεκριμένο αισθητήρα.

Stay tuned στο Public Blog για ακόμα περισσότερα άρθρα τεχνολογίας!